Putin, en rysk Fälldin

falldinputin3

I dessa dagar när jordens fred och framtid sägs hotas av Vladimir Putin, vill jag, trogen min engelska ådra att värna om ”the underdog”, lägga ett ord för den ryske ledaren.

Sanningen att säga har jag alltid hyst en viss sympati för honom. I ganska dålig konkurrens framstår han ju ändå som den mest sansade politikern i Europa i dessa dagar. Med all den provokation som han, ryssarna och Ryssland blivit utsatta och är utsatta för, så måste man beundra att de inte förletts till några dumheter som vi alla senare skulle ångra. Tänk på vad de politiska och militära korkskallarna sommaren 1914 ställde till med. *

Men så slog det mig: Putin är ju ”svensk”! En slags rysk Torbjörn Fälldin, som i eftertänksam anda låter saker dra i långbänk och gärna visar upp sina muskler ute i naturen. Framför TV-kamerorna uppträder han just så tafatt som den förre centerledaren.

Jag satte ”svensk” inom citationstecken, ty han är ju i sanningens namn ändå ryss. Men en ryss från St Petersburg.

Jag hade en gång en rysk kollega från Novosibirsk i Sibirien. Trevlig prick. Han berättade att man av tradition i Ryssland alltid ser misstänksamt på allt som kommer från St Petersburg. ”Dom är ju svenskar”.

Petersburg anses ligga alltför nära de dekadenta atlantiska nationerna, i synnerhet Sverige. Till Sverige räknades tidigare också Finland. Före 1809 så ansågs finnar väster om gränsen vara ”svenskar”, öster om gränsen ”ryssar”, inte av rasmässiga skäl utan av religiösa. Lutheraner mot ortodoxa.

Misstänksamheten emot St Petersburg måste sägas vara välgrundad, ty det var ju i akt och mening att öka det ”västerländska” inflytandet i Ryssland som Peter den Store byggde staden och gjorde den till huvudstad. Så gott som alla politiska problem har sedan dess emanerat från staden vid Nevan. Senast var det 1949 då partitoppen utrensades eftersom den var alltför kommunistisk.

Det andra som läggs Putin till last är att han kommer från KGB. Nå, George Bush d.ä. hade varit chef för CIA så det jämnar ut sig. Dock, alla vi som har våra kunskaper om KGB inte bara från James Bond-filmer vet att det sovjetiska kommunistpartiet ständigt hade problem med sin hemliga polis. Medan partiet skulle handskas med hur det  borde  vara i samhället, så var KGB och dess föregångare sysselsatta med att undersöka hur det verkligen förhöll sig. Och det var ju oftast inte så bra.

Detta hade det opraktiska med sig att KGB inte var speciellt politiskt renlärigt utan till och med ett tillhåll för en massa ”borgerliga avvikelser”. Så t ex ville Berija efter Stalins död starta en glasnost och perestrojka vari ingick ett återlämnade av DDR till Väst. Inte undra på att han blev skjuten av Krusse. Sedan dröjde det till KGB-chefen Agapov fick en ny chans 1983. Sedan han dött i cancer gick uppgiften att genomföra KGB:s reformpolitik till Gorbatjov och hur det gick vet vi.

Det ska bli spännande att se hur Putin lyckas. USA och EU har i alla fall hjälpt honom att få en folklig popularitet långt utöver vad någon av hans företrädare haft. Kanske kan han låta sina gamla polare i hemliga polisen översätta en svensk bok som i mitt tycke inte fått den uppmärksamhet den förtjänar: Svenskhet som strategi av Kati Laine-Sveiby från  Finland – inte långt från ”Pietari” som de kallar Putins stad.

* Av franska meteorologkollegor lär jag i dagarna att sommaren 1914 inte alls var så varm som den alltid framställts som. För sin tid (slutet av 1800-talet och början på 1900-talet) var den ovanligt varm, men efter 100 års klimatförändringar åt det varmare hållet framstår den som helt normal, kanske till och med lite kylslagen.

…..

anders-persson

Anders Persson har varit meteorolog på SMHI och forskat i Finland, London och USA. Han är också amatörhistoriker och författare och har bland annat skrivit böcker om Österrike mellan Hitler och Mussolini, När ryssarna tågade in i Stockholm om svensk-finsk historia mm.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

  18 kommentarer for “Putin, en rysk Fälldin

 1. Tord Björk
  2015-04-07 kl. 23:11

  Mycket roligt. Vi har väl varit där och rotat många gånger, vid Neva. Birger Jarl och så där. Inte undra på att de är lite misstänksamma mot denna landsända. Tur att Alexander satte stopp och Peter satte stopp för de där svenska korstågen mot ortodoxa. Råkade sjunga Sveriges mest populära sång på krogbesök i Penza i somras mellan suparna. Vem kan segla förutan vind, som visade sig vara rysk så det är kanske Fälldin som är rysk och inte Putin som är svensk? Störst av alla är dock Kekkonen. Den ryska revolutionen gav oss den perfekta välfärdsstaten – i Finland påstås han ha sagt. Leve det nordisk-ryska samarbetet!

 2. Larz Gustafsson
  2015-11-13 kl. 18:46
 3. Anders Persson
  2015-11-13 kl. 19:27

  Larz, länkarna fungerar inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.