“Putin måste hoppa av glädje!”

putin-tummen-upp

Tummen upp från Putin

Rubriken är hämtad ur en artikel i New York Times: “Putin must be jumping for joy!”

Jaha, tänker ni, nu kommer ännu en i raden av miljoner kommentarer till det amerikanska valet!

Men nej, citatet är från gårdagens (tisdagens) NYT och handlar inte om förändringar i amerikansk politik utan i estnisk. Som rapporterats på undanskymd plats i våra tidningar (tack vare TT) har Estland drabbats av en allvarlig regeringskris som kan föra ett “ryssvänligt” parti till regeringsmakten.

Så, vad är det då som händer i det lilla 1,3-miljonerslandet? Om jag fattat det rätt så har, i all korthet, det estniska Centerpartiet, som största parti, länge varit självskrivet som regeringsparti, men hämmats av att ha en “självsvåldige och politiskt oberäknelige” ordförande vid namn Edgar Savisaar. Denne är visserligen “ryssvänlig”, men företer också drag av det sämsta i de post-kommunistiska samhällena: egenmäktighet, korruption o s v.

På partiets kongress nyligen valdes som ny ordförande Jüri Ratas. Hur han står utrikes- och säkerhetspolitiskt har jag inte fått grepp om, inte ens efter att ha lusläst Enn Kokks välinformerade och detaljrika sajt.

Den som i NYT befarade att Putin skulle “hoppa av glädje” var den i Kanada verksamme estniske filmaren Marcus Kolga. Denne är enligt NYT “aktivist” och propagerar för en “hård hållning mot Moskva”, vilket man märker på hans Twitterkonto. Kolga är mycket orolig eftersom “tidpunkten och omständigheterna kring detta är extremt alarmerande”. Hans reaktion kan tolkas som att Estland slår in på en mindre russofobisk kurs, vilket skulle ligga i linje med mina nyligen uttryckta önskningar.

Efter att ha blivit vald till ny partiordförande sände Ratas genast ut inviter till andra partier, främst Socialdemokraterna, men också till nationalkonservativa Förbundet Fäderneslandet och Res Publica. Locktonerna blev oemotståndliga och nu vill sossarna och kanske andra regeringspartier ta in Centerpartiet från kylan och ge det en rättmätig plats i regeringen. Det skulle innebära att Estniska Reformpartiet (Estlands liberaler) och dess ordförande och nuvarande statsminister Taavi Roivas skulle hamna utanför.

kreditivbrev

Den nya estniske ambassadören Arti Hilpus lämnar över sina kreditivbrev 27 november 2015

Utvecklingen liknar den i Finland där president Sauli Niinistö hållit de Natoaktivistiska liberalerna i Svenska Folkpartiet (Carl Haglund) och Samlingspartiet (Alexander Stubb) kort.

Att man måste gå till New York Times för att få en intressant analys av vad som sker på toppnivå i ett nordiskt grannland (Tallinn är den huvudstad som ligger närmast Stockholm) bekräftar mina tidigare farhågor.

Den svenska nyhetsbevakningen [av Estland] är så usel att man bara av det skälet blir lite nyfiken på vad som varit så ‘ointressant’…. En debatt om utvecklingen och situationen i Estland skulle vara ytterst befruktande för att förstå vår egen situation.

fria-pro

Kan beställas från Karneval ett litet klick bort…

Detta har skrivits under lyssnade på Fria Proteaterns utmärkta CD “Hoppets Lilla Orkester” där speciellt omkvädet i “Min zigenarsång” fastnade i sinnet: “Ingenting, ingenting är som det borde vara”.

... är läst 304 gånger!

(Visited 8 times, 2 visits today)

  9 kommentarer for ““Putin måste hoppa av glädje!”

 1. Birgitta Hambraeus skriver:

  Det militärindustriella komplexet (som är starkt i Sverige , Saab) och som den republikanske presidenten Eisenhower varnade för 1962, verkar helst vilja ha tillbaka det kalla kriget med kapprustning och misstro. Många tycks ha glömt Palme/Villy Brandts gemensam säkerhet, fredsprojektet EG och ESK/OSSE. I stället för hot och upprustning satsa på förtroendeskapande åtgärder, ekonomiskt och tekniskt samarbete och mänskliga rättigheter. Märkligt att det är Trump som vill komma överens med Putin!

 2. Anders Persson skriver:

  Finlands svenska TV har ett bra reportage om regeringskrisen i Estland. Landet verkar stå inför en kraftig vänstervridning efter ett par decennier av högerstyre. Ordföranden för de estniska socialdemokraterna Jevgeni_Ossinovski är född i Estland 1986 som son till en sovjetisk industrialist som på 80-talet flyttade till Estland från Kazakstan.

  Svenska YLE har också ett bra reportage om hur esterna tog emot budet om Trumps seger.

 3. Leif Stålhammer skriver:

  Det fanns ett underhållningsprogram i TV, där en programledare (Stina Dabrowski redax) fick deltagarna att hoppa. Varför vet jag inte, men jag kommer ihåg (tror jag) att Carl XII Bildt hoppade. Om av glädje vet jag inte. Han kanske bara vill göra sig gemen.

 4. Anders Persson skriver:

  För er, som liksom jag, gärna lyssnar på Fria Pros CD får ni här den fulla texten till Vysotskijs zigenarvisa, som har lite av Bob Dylans surrealism över sig:

  Gult skarpt ljus.
  Jag skriker högt mellan dröm och vaka:

  Vänta bara! När det blir dag
  Får jag mitt vett tillbaka!
  Gryningen kommer, bakfull och grå
  Glädjelös är dagen
  Tänd ett bloss och töm en sup
  I den tomma magen

  Än en gång! Än en gång!
  Än en gång detsamma!
  Tänd ett bloss! Ta en sup!
  Än en gång det samma!

  Stackare ser andaktsfullt
  Krogens vita linne
  Där har de sitt paradis
  Men jag kvävs därinne
  Kyrkan stinker av rökelse,
  prästers mumlande skara
  ingenting, nej, ingenting
  är vad det borde vara

  Än en gång! Än en gång!
  Än en gång det samma!
  Kyrkan stinker av rökelse
  Än en gång det samma!

  Högt på kullen står en björk
  Körsbärsträd på slätten
  Ljus och mörker. Någon Gud
  Har jag inte sett än.
  Ack, om sluttningen stod grön
  Var jag lycklig bara
  Ingenting, ingenting
  Är vad det borde vara

  Än en gång! Än en gång!
  Än en gång det samma!
  Ack, om sluttningen stod grön
  Än en gång det samma!

  Floden slingrar sig förbi
  Fält där blåklint växer.
  Vägen går genom en skog
  Tät och full med häxor
  Och där skogen slutar står
  Bödeln med sin snara
  Ingenting är som det ska,
  Som det borde vara.

  Än en gång! Än en gång!
  Än en gång det samma!
  Ingenting är som det ska
  Än en gång det samma!

  Hästar dansar viljelöst
  Var är deras herre?
  Vägen är en dålig väg
  Vägens slut är värre
  Ingen kyrka, ingen krog,
  Ingen äng och kulle
  Inget fält och ingen skog
  Är så som den skulle

  Än en gång! Än en gång!
  Än en gång det samma!
  Ingen väg är som den ska
  än en gång det samma!

 5. Anders Persson skriver:

  Det lustiga med världspolitiken är att Ryssland och Putin inte behöver göra så mycket för att betraktas som “vinnare”. Här i Moldavien, är det återigen EU-schabbel, snarare än “Putin-intriger” som är orsaken till att man politiskt verkar ha gjort “helt om”.

 6. Bo Persson skriver:

  Anders P!
  På Vysotskij-centret i Moskva uppmärksammar man Fria Pro. Man kanske kan se det som ett tack för vad Fria Pro gjort för Vysotskij i Sverige.

 7. Björn Nilsson skriver:

  Det blir väl snart märken i golvet efter Putins alla “glädjehopp”. Bulgarien har fått en ny president som påstås vara ryssvänlig och vill ha slut på sanktionerna. Det är ju en omsvängning från hur det varit tidigare.

  För inte så länge sedan firade Bulgarien ett jubileum med anledning av att turkarna kastades ut och man fick sin egen stat. Ryska trupper spelade en viktig roll för att slå turkarna. “Allt lugnt i Sjipkapasset.”

  Till detta jubileum inbjöd Bulgarien Turkiet – men inte Ryssland! Det måste ju betraktas som en rejäl spottloska i ansiktet på den gamle välgöraren! Men nu kanske det blir andra takter, och nya försök att få komma med i oljeledningsprojektet i Svarta havet. Där finns inkomster som Bulgarien skulle ha stor nytta av.

  Det verkar vara bråda tider för vindflöjlar och kappvändare dessa dagar! Men än är Wallström och hennes chef ståndaktiga i den förda politiken! “Släpp inte en diplomat över bron!”

 8. Anders Persson skriver:

  Björn N!
  På tal om Sjipkapasset så var det ett konstverk ifrån det slaget som Knut och jag förfasade oss över i det Ryska Muséet i St Petersburg.

 9. Anders Persson skriver:

  När man läser Wolfgang Hansson i AB undrar man om vi lever i samma koodinatsystem. Huvudfienden mot världens folk, i synnerhet Europas, verkar vara Vladimir Putin.

  Om det vore så finns det ju goda skäl för EU att spricka om hälften av medlemsstaterna inte håller med. Men å andra sidan spricker EU helt i onödan om man ser spöken på ljusan dag och målar fa-an på väggen. Och Putin får ännu en av sina “gratissegrar” – om det nu är så att han ville se ett försvagat EU, vilket inte alls behöver vara fallet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.