Putin utrensning3

Uttrycket ”utrensning” har ibland inte så god klang, särskilt inte när det handlar om Ryssland. Och det är riktigt. Man kommer lätt att tänka på våld i urskillningslös massomfattning. Vad som brukar komma i bakgrunden är de stora utrensningarna på 1930-talet i hög grad riktades inåt, mot partiet, militären och polisen. (Se den här artikeln, som jag kommenterade här.)

Den fredlige men lättretade björnen.
Björnbrum (Björn Nilsson) har bloggat länge. Han är en infödd Söderbo som ”sitter i sitt Stockholms-ide och brummar och tänker om politik och samhälle, konst och litteratur, vetenskap, natur och filosofi. Och lite annat också, när andan faller på.” Så presenterar han sig själv.

Nu har bloggaren och före detta Nato-analytikern The Saker skrivit en artikel som spekulerar över en kommande utrensning bland ledande kretsar i Ryssland. President Putin har bildat en ny egen organisation som – vad jag förstår – kan bli spjutspetsen i att jaga rätt på korrumperade och brottsliga statstjänstemän och politiker (samt vanliga gangsters). Den är igång med att undersöka förhållandena i olika delar av landet, exempelvis i vilket skick vägarna är. När sådana undersökningar ger negativa resultat kan aktioner mot ansvariga myndigheter förväntas. En utrensning av personer med tvivelaktigt beteende skulle gå ända upp på regeringsnivån. Ett av målen skulle vara att helt enkelt få politiker och tjänstemän att göra de arbeten som de är tillsatta för att göra. Bort med slapphet, korruption etc! Det kanske är så att den ekonomiska kris som drabbar landet just nu beror mindre av sanktioner och krigsförhållanden, och mer av att administrationen sköter ekonomin illa.

En tänkbar kampanj förbereds redan i regeringstrogna/-kontrollerade media. Den goda sidan hyllas, den dåliga får sina fiskar varma. Kanske är det ett sätt att se hur befolkningen kan tänkas reagera på ett stort ingripande. Det stod inget i artikeln om alla media som inte är kontrollerade av regeringen, men det finns antydningar om att högsta myndigheterna kan komma att ingripa mot media som uppfattas som ombud för främmande makt. Eller mot femtekolonnare, för att uttrycka sig tydligare.

Det känns som historisk upprepning med en kampanj, inledd uppifrån men med en hel del stöd i befolkningen, som slår mot element i landets administration som sköter sig illa. Det tycks finnas en kvarvarande rysk tradition av misskötsel på mellannivå och folkliga klagomål som ignoreras – tills folket får nog och vänder sig till högsta ledningen för att få ordning på sakerna. På sikt, om Ryssland skall fortsätta utvecklas, måste nog den traditionen arbetas bort. Lokala problem skall lösas direkt lokalt, inte åratal senare genom att man kontaktar högsta ledningen i Moskva.

Man får utgå från att, om Putin – efter lång väntan, klipper till hårt och effektivt – kommer det att bli väldiga klagomål i väst. En starkare och hederligare administration kommer att göra Ryssland ännu mindre påverkansbart utifrån. Samtidigt kan man gissa att flertalet ryssar tycker det är bra om de dåliga elementen störtas och kanske till och med åker in bakom galler. Då är ju frågan om det är Nikita i Novosibirsk eller ledaravdelningen på Dagens Nyheter som avgör om detta är bra eller inte.

Föregående artikelDet viktiga är biblioteket
Nästa artikelFöryngring och breddning i kampen mot Nato

3 KOMMENTARER

  1. Å andra sidan är Putin känd för att göra publikfriande utspel där underordnade får skulden. Så vi får väl se vilken verkan detta har.

  2. Historien kommer att utvisa hur mycket av The Sakers spekulationer som förverkligas. Men vill Putin genomföra en stor omskakning och effektivisering av den ryska förvaltningen krävs det ordentligt stöd från befolkningen i stort.

    Det är rätt sällan ledande politiker har det modet. Mao vågade göra det i Kina, trots att det kan finnas betydande risker med att släppa loss en arg befolkning mot ens egna byråkrater och ministrar. De kan ju också bli förbannade när privilegierna hotas, och försöka med kupper eller sabotage för att rädda sig.

    Kanske Putin genom sin legalistiska inställning kan få det hela att fungera utan våldsåtgärder. Eller om det hela rinner ut i sanden… men då kan Putins enorma popularitet rasa, och han blir kanske en galjonsfigur för de där vanskötsel-byråkraterna och -politikerna.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.