Birgitta Hambraeus

Jag lyssnade just på P1s utmärkta program ”Klotet” (27 september kl 14). Men denna gång blev jag konfunderad. Ett antal elever i ett gymnasiums tekniklinje utfrågades om deras inställning till klimatet. Hade de ångest? Försökte de göra något?

Utfrågaren vände sig enbart till dem som konsumenter. Hade det inte varit naturligt att behandla dem som framtidens producenter? Vilka yrken och företag tänker de arbeta i? Vilken fortsatt utbildning var bäst för meningsfulla jobb? Och vilka organisationer tänker de skapa för att hindra de företag och finansiärer som i dag förstör miljön?

Vi vet nu till exempel att solceller är billigare än den miljöförstörande och riskabla energi vi fortfarande omhuldar. Solen kan ge energi över hela jorden – särskilt gynnade blir fattiga länder – och göra oss oberoende av stora energibolag. Solen varar och räcker och är gratis. De som är unga i dag kommer att finna allt klokare metoder för att ta tillvara solenergin. Ungdomen kommer att klara det!

Jönköpings läns ambition att bli en energi-plus-region är lovande. Jag utgår från att den grupp ungdomar som nu kommer att anlitas för länets energi- och klimatstrategi får koncentrera sig på de inspirerande uppgifter dagens ungdom står inför: att bygga en blomstrande värld inom naturens ramar.

Föregående artikelDe blågula ränksmidarna och majestätet
Nästa artikelDESTRUKTIONEN AV JEMEN
Birgitta Hambraeus
Birgitta Hambraeus, är en svensk politiker, som var centerpartistisk riksdagsledamot för Kopparbergs läns valkrets 1971–1998. Hon var aktiv i kampen mot kärnkraft inför folkomröstningen 1980 och mycket kritisk mot senare regeringars politik i freds- och miljöfrågor.

1 KOMMENTAR

  1. Birgitta Hambraeus har helt rätt. I den universitetsbyggnad jag ansvarar för, har vi satt solpaneler på taket. Under året har panelerna levererat 152.000 kWh. Vi har en monitor i entrén som visar hur många kWh som produceras timme för timme. Även en mulen oktoberdag i Stockholm produceras el!

    Intressant nog är det man strävar efter med en solcell precis det motsatta mot LED-lampan. I LED-lampans fall vill man att en elektron och ett ”hål” i en halvledare med pålagd spänning ska rekombinera så effektivt som möjligt och sända ut en foton (ljus). I solcellen är det precis tvärtom. Elektronen och ”hålet” som skapas av det infallande solljuset ska inte rekombinera (återproducerat ljus är en direkt förlust), utan gå åt varsitt håll och generera en elektrisk ström. I LED-lampan vill man maximera rekombinationen, i solcellen minimera den.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.