USA måste nu höja skuldtaket för staten ska slippa inställa alla betalningar såsom statligt anställdas löner, människors pensioner, räntor, amorteringar, skolor, sjukvård…

I SvD idag läser jag i en faktaruta: ”Formellt slog USA i skuldtaket – på 31.400 miljarder dollar – redan i januari. … Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna … De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer. (Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.)”

Jag minns dramatiken redan 2010-11 när president Obama stod inför samma dilemma som Biden gör idag. Då kom till sist demokrater och republikaner överens om en lag; att höja skuldtaket för att slippa en ekonomisk kollaps i hela det dollardominerade finansiella systemet. Nu är man som sagt där igen och samma lösning denna gång.

USA:s statsskuldsutveckling (Wikipedia)

Jag är förvisso ingen ekonom, men lite har trots allt fastnat genom åren efter alla diskussioner om staters ekonomi, budgetar, banksystem, finanspolitik mm. En sak är i alla fall klar, inom det västerländska dollardominerade ekonomiska systemet måste staters skulder till sist betalas på något vis. Man kan uppskjuta betalningarna genom att låna mer pengar (genom att trycka på utlåningsknappen i bankerna, men då ökar också kostnaderna för räntor och amorteringar till finansiärerna). Men! självklart finns en gräns där systemet kommer att krascha. Var den gränsen går vet ingen, men att gränsen finns är nog alla trots allt överens om.

Denna gång talas om att överenskommelsen innebär att de offentliga utgifterna ska minska i alla sektorer – utom på försvaret. USA går alltså allt mer mot en ren krigsekonomi, där vanliga människor får betala med inflation och minskad välfärd av alla slag. Barn kommer säkert i stor omfattning att drabbas av svält!

Detta barn kan också förstå att Ukrainakriget måste få ett slut. De (USA-världen) har inte längre råd! En politisk kollaps i USA (och i EU) synes mig ofrånkomlig om inte kriget får ett slut. Ställ detta emot det allt ekonomiskt starkare blocket Kina-Ryssland, som USA-världen envisas med att kriga mot, så framstår de (vi) allt mer som fullkomligt chanslösa. Det dollardominerade finanskapitalistiska systemet i världen håller på att rasa samman. Det är min enkla slutsats.

Föregående artikelMitt politiska liv… (del 18) – Ordförandeåret i FiB/K (II)
Nästa artikelFör en ny världsordning
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Jaja. ”Rasa samman” vill jag nog beteckna som något överdriven metafor. Fortfarande är ändå dollarn världens överlägset största reservvaluta. Men den utmanas nu på samma sätt som USA:s ledarställning överhuvud av andra lösningar baserade på folkmajoriteterna i världen.

  Men för att riktigt ha möjlighet till en verkligt utmanande kamp krävs förmodligen att alla de många opponenterna kan enas om en gemensam framstöt. Där är vi inte riktigt än, men det finns all anledning att se hoppfullt på samtalen inom BRICS-alliansen, omfattande lite drygt tre av världen nu sammanlagt åtta miljarder invånare, där Indien precis passerat Kina som den allra folkrikaste staten.

  Om 30 år beräknas jordens invånarantal uppgå till ca 10 miljarder. Huvudtillväxten ska då ha skett i följande åtta länder: Nigeria, Tanzania, Kongo, Egypten, Etiopien, Pakistan, Indien och Filippinerna. Jag förutsätter att denna uppräkning (som inte förefaller vara i bokstavsordning) baseras på antalet nya invånare. En sak förefaller helt säker, världen förändras och i spetsen hamnar nu lite oväntat Afrika. Men förhoppningsvis kommer Indonesien (världens folkrikaste muslimska land) att inom en inte alltför avlägsen framtid peta ner USA från tredje platsen på prispallen.

  Skulle Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika kunna enas om en gemensam hållbar världsvaluta skulle USA på allvar få det svårt att bibehålla ledartröjan.

 2. Dennis Z!
  Om förtroendet för dollarn urholkas för mycket kan det gå fort. De rika ser alltid om sitt eget hus först och främst. Jo, det finns många uppåtgående stater i den globala södern och ännu är dollarn en betydande handelsvaluta. Det finns säkert siffror på det här.

  Min egentliga poäng var att USA inte har råd med Ukrainakriget längre.

 3. Åjo, så länge Europa (sammanlagd folkmängd betydligt överstigande USA:s) ”håller ihop” och fortsätter traska patrullo efter USA kan man nog hålla på flera år till. Men om vi börjar tänka och resonera i decennier… fast det spelar ju mindre roll för oss själva då.

 4. Åjo, så länge Europa (sammanlagd folkmängd betydligt överstigande USAs) ”håller ihop” och fortsätter traska patrullo efter USA kan man nog hålla på flera år till. Men om vi börjar tänka och resonera i decennier… fast det spelar ju mindre roll för oss själva då.

 5. Jag är inte ekonomiskt insatt men vet att Kina har över 1000 miljarder dollar i USA-skuldsedlar d v s statsobligationer från USA, en slags pantbrev vad jag förstår på USA, en utlåning av kinesiska pengar eller köp av statsobligationer från USA. Teoretiskt kan Kina sälja tillbaka de till USA och kräva betalning i dollar. Då händer saker i både Kina och USA.

  Det kan inte Kina göra ty Kinas handel och USA:s handel är inflätade i varandra. Kina använder ett mellanting istället, Brics ekonomi, som på sikt skapar fördel östra planhalva; Asien Indien m fl länder och en egen handelsvaluta istället för dollar. USA kan trixa med sin dollar och sitt skuldberg för sin position i världen och och handeln och import. Hälften av USA:s stora företagande finns i Kina. Med det perspektivet tar det lång tid innan USA kollapsar.

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.