Rädsla för Coronavirus utlöser upplopp i Ukraina

Artikeln är hämtad från Björn Ditlef Nystads blogg Kaleidoskop som har ett alternativt perspektiv på rysk politik. Översatt till svenska av Bertil Carlman.

Den 20 februari landade ett plan med 45 ukrainare och 27 utlänningar på flygplatsen i Kharkiv. De kom från Wuhan i centrala Kina efter utbrottet där av coronaepidemin. Det var planerat att de evakuerade skulle sättas i karantän på ett medicinskt centrum i Novye Sanzjary i Poltavaregionen i nordöstra Ukraina. De ukrainska myndigheterna hade inte räknat med reaktionen hos invånarna på platsen. När nyheten om det planerade frihetsberövandet nådde lokalbefolkningen utlöste det ett uppror. Människor samlades i hundratal, och med hjälp av barrikader och stenkastning försökte de hindra bussarna med evakuerade från att nå vårdcentralen.

Endast genom att sätta in polis och säkerhetsstyrkor i vad som utvecklades till en mindre strid där nio poliser skadades, lyckades ukrainska myndigheter föra de evakuerade till vårdcentralen.

Se filmklipp från sammanstötningen mellan lokalbefolkningen och säkerhetsstyrkorna här och här.

I filmklippen kan man höra hur företrädare för lokalbefolkningen säger att de har noll förtroende för myndigheterna, att det inte finns någon skyddsutrustning mot infektionssjukdomar, att de är rädda, och att de fruktar att deras samhällen kommer att bli en pestkoloni liknande den i Wuhan i Kina.

Sammandrabbningarna i samband med kvarhållandet av evakuerade från det coronadrabbade Kina visar hur långt upplösningen har gått i Ukraina. När människor tar till våld för att förhindra att deras egna landsmän, som har evakuerats från ett sjukdomsinfekterat område, när de hindras från att sättas i karantän i sitt närområde, är det en totalt statligt, samhälleligt och civilt sammanbrott vi bevittnar.

Människor har inget förtroende för sina egna myndigheter och deras förmåga att hantera en karantänsituation. Och det finns ingen solidaritet mellan medlemmarna i samhället. Människor beter sig helt enkelt som djur.

Den typ av händelser som ägde rum i Novye Sanzjar är vad man förknippar med Afrikas mörkaste – eller kanske en fördom om Afrika – i form av vidskepelse, stammotsättningar och utbrott av våld. Men detta är inte Afrika, utan Ukraina, ett land i Europa.

Ukraina är mer som en samling områden som knappt har något att göra med varandra än ett land. Och nationalkänsla och enighet mellan medborgarna, det har det inte funnits mycket av. Ett politiskt system där oligarker har kämpat för makt, pengar och egendom, liksom utbredd korruption, innebär att få har förtroende för myndigheterna. Och vad som trots allt existerade av en stat förstördes i kuppen och regimskiftet 2014, vilket gav många en känsla av att det mesta var tillåtet, och att det bara var att ta för sig.

Att myndigheterna i Ukraina knappt har förmågan att hantera en karantänssituation har invånarna i Novye Sanzjar för övrigt rätt i. På bilder av det medicinska centret kan man se hur de evakuerade blir omhändertagna av personer som inte har annan skyddsutrustning än munskydd.

Ukraina, ett land i centrala Europa med 38 miljoner invånare, varav flera miljoner är frontlinjearbetare, är en hälsomässigt sett tickande bomb. Långt före coronautbrottet i Kina, har internationella hälsoorganisationer varnat för hur förhållandena i Ukraina gör det möjligt för allvarliga sjukdomar som tuberkulos att spåra ur och skapa hälsoproblem för hela Europa.

Frågan, som bör oroa hälsomyndigheterna och vanligt folk i Europa, är vad som händer när coronaviruset kommer till Ukraina, ett land i inbördeskrig där statsapparaten och hälso- och sjukvårdssystemet mer eller mindre har brutit samman, där befolkningens levnadsstandarden har sjunkit ihop, där förtroendet för myndigheterna är minimalt, och där ingen vet hur människor kommer att reagera om panik bryter ut. Vad gör myndigheterna i Polen, Ungern och Ryssland om miljontals ukrainare flyr hals över huvud från ett coronautbrott utom kontroll?


Publicerad den 24 februari 2020

Läs här om hur en före detta tjeckisk ambassadör i Kiev varnar för en total kollaps i Ukraina.

Läs här om hur oligarker, enligt Natalija Vitrenko, ledare för Ukrainas progressiva socialistiska parti, förstörde Ukraina .

  4 kommentarer for “Rädsla för Coronavirus utlöser upplopp i Ukraina

 1. Björn Nilsson skriver:

  Jag läste en fundering från någon som undrade om dessa ukrainare varit med på de så kallade demokratidemonstrationerna i Hongkong. Personen i fråga tyckte att om så var fallet så var väl det här mottagandet vid hemkomsten att betrakta som gudomlig rättvisa.

 2. Mats Larsson skriver:

  Nyheten var naturligtvis första-nyhet i ryska statliga Pervyj-kanal den morgonen, i övrigt har Ukraina varit tämligen frånvarande i ryska nyhetssändningar. Jag nämnde för min hustru om Pervyjs första-nyhet, varvid hon skrattade. “Typiskt ryska nyhetssändningar om Ukraina” (hon ser Pervyj i stort sett varje dag).

  Ukrainas nära förestående sammanbrott har förutspåtts sedan våren 2014, men tyvärr envisas Ukraina med att göra de förhoppningsfulla besvikna.

 3. Bertil Carlman skriver:

  Mats L!
  Kan du inte i stället för kringsnack och sedvanlig misskreditering av det officiella Ryssland kommentera artikelns kärna? Är det fel eller överdrivet eller… när Björn N. skriver ”Människor har inget förtroende för sina egna myndigheter och deras förmåga att hantera en karantänsituation. Och det finns ingen solidaritet mellan medlemmarna i samhället. Människor beter sig helt enkelt som djur.” Du och din hustru är väl experter i frågan?

  På Global Politics lär det komma en artikel om hur man i Japan ser på hanteringen av COVID-19. Detta är av intresse, ty det kan ge en fingervisningar om hur det kan komma att bli i Sverige.

 4. Mats Larsson skriver:

  Bertil C!
  Varför ska jag kommentera Björn N:s demonisering av ukrainare? Jag har läst dessa demoniseringar till leda på bloggar och Facebook-sidor under de senaste sex åren. En demonisering som drabbar människor som fått genomlida ett 1900-tal värre än kanske några andra. Min svärmor, som bor hemma hos oss i omgångar så länge som Sveriges besöksregler tillåter, drabbades som barn av den fruktansvärda ockupationen av Hitlertyskland. Tyskarnas första åtgärd var att bränna ned hennes hemby, med kvinnor och barn inlåsta i en lada, som också brändes ned.

  Att ukrainarna skulle vara skeptiska till sina myndigheter är lika korrekt som att skriva att ryssarna är skeptiska till sina myndigheter. Att det inte finns solidaritet mellan medlemmar i samhället stämmer definitivt inte med min erfarenhet av Ukraina och Ryssland.

  Jag vänder mig mot påståenden som att jag och min fru skulle vara experter. Det är vi inte, lika lite som att någon på denna blogg skulle utnämna sig till expert på Sverige.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.