I Israels angrepp på Irans konsulat i Damaskus dödades Mohammed Reza Zahedi, general i iranska revolutionsgardet. I en kolumn på ledarsida i Svenska Dagbladet i lördags skriver Magnus Ranstorp, strategiske rådgivare vid CTSS (Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet) vid Försvarshögskolan att ”enligt Iran spelade han en strategisk nyckelroll i planeringen och genomförandet av Hamas terrorattack den 7 oktober”.

Men mig veterligen har Iran från första dagen hävdat att de inte har med Hamas angrepp att göra. De har  hela tiden framhärdat i detta för att inte bli indragna i kriget mellan Israel och palestinierna i Gaza.

På Wikipedia skriver de om Mohammed Reza Zahedi och att israelerna dödade honom i attacken mot deras konsulat i Damaskus. Men inget om att han var inblandad i Hamas angrepp den 7 oktober. Inte heller på Al Jazeera hävdas detta när de skriver om hans död. När Jerusalem Post skriver om angreppet om Zahedis död finns ingenting om att han var inblandad i Hamas angrepp den 7 oktober.

Dessutom finns det uppgifter om att Iran och USA haft hemliga kontakter under de här 6 månader som kriget pågått för att just förhindra en konflikt dem emellan. Speciellt inför Irans vedergällningsattack efter Israels angrepp på konsulatet i Damaskus så informerade Iran USA om detta i god tid. Just för att USA skulle veta att de inte tänkte angripa amerikanska baser i Mellanöstern.

Är det troligt att USA skulle haft dessa kontakter med Iran om Iran varit inblandade i Hamas angrepp den 7 oktober?

Svenska Dagbladet måste för oss läsare berätta var Magnus Ranstorp har fått sin information ifrån. Att Israel hävdar detta är en sak, men de är ingen trovärdig källa.

Föregående artikelDe har haft fel hela tiden
Nästa artikelKINESISK RYSSLANDSEXPERT: ”RYSSLAND KOMMER MED SÄKERHET ATT FÖRLORA I UKRAINA”
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.