Råskinnen på nätet är vår tids gatumobb

Två modiga publicister

Två modiga publicister

Artikeln “Nu granskar vi skiten” var jag kritisk mot på en viktig punkt. Åsa Linderborg valde i den ett mycket olyckligt exempel på vad som skulle kunna ses som hets mot folkgrupp, av vilket man kunde uppfatta att hon ville skärpa tolkningen av lagen.

I mitt senaste inlägg skrev jag däremot gillande om att Åsa Linderborgs tar itu med demokratins dödgrävare på hatsajterna – de verkliga råskinnen.

I inlägget före det skrev jag om den modige publicisten, antinazisten Torgny Segerstedt, som konsekvent gisslade allt Hitler och hans nazistiska råskinn företog sig från 20-talet och fram till 1945.

Segerstedt och Linderborg lever i helt olika tider. Segerstedt varnades (och hotades) av kungen, utrikesministern och Marcus Wallenberg men hade en ganska konsekvent och stark arbetarrörelse på sin sida. Linderborg däremot har hittills endast hotats av näthatarena och -hotarna. Men likheterna mellan dessa två skribenter är påfallande. De tillhör båda sin tids kulturradikala kretsar. De arbetar på stora respekterade tidningar, de visar stort mod och bekämpar kompromisslöst demokratins dödgrävare.

I dagens Aftonbladet redogör Åsa Linderborg detaljerat hur hon utsätts för hat och hot om natten som sms på nätet som virtuella våldtäkter, hur hon tvingas byta adress, skiljas från sin son, sätta in skottsäkra fönster m m. Det är djupt motbjudande. Det påverkar debattklimatet direkt och yttrandefriheten på längre sikt. Det kommer att bli tystare och folk kommer att bli dummare, vilket hotar själva demokratin.

Det här är ingen höger-vänster-fråga. Yttrandefriheten har erövrats av liberaler och vänstern tillsammans. Nu gäller det alltså för alla på hela detta politiska fält att sluta upp bakom Åsa Linderborg, på samma sätt som Göteborgsliberalismen och arbetarrörelsen slöt upp bakom Segerstedt mot Hitlernazismen.

Därför blir jag särskilt oroad när vännen Dan Kotka på sin blogg bagatelliserar hoten och hatet som öses över Åsa Linderborg; “Att få hot- och skit för att man sticker ut, är väl något man får räkna med” medan Martin JönssonSvD KULTURCHEFbloggen säger det självklara att “Hoten mot Linderborg är vidriga och oacceptabla”. Nu måste till att börja med vänstern inse att hoten mot Åsa Linderborg hotar yttrandefriheten och att yttrandefriheten är något som i alla lägen måste försvaras – just som vår viktigaste  borgerliga fri- och rättighet.

Råskinnen på nätet är vår tids gatumobb, de som på Segerstedts tid härjade under Kristallnatten och brände böcker.

Tillägg 22/12:
De som har svårt att se likheten mellan Segerstedts och Linderborgs publistiska verksamheter i frågan om nätmobben vill jag påminna om Åsa Linderborgs viktiga insats för att lyfta fram och modigt försvara sitt handlande i fallet med Donald Boströms artikel om israeliska organdonationer. Då var hon sannerligen Segerstedtsk och stod på sig mot stora delar av dagens mäktigaste överhet.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  18 kommentarer for “Råskinnen på nätet är vår tids gatumobb

 1. Jan Lindstrand
  2012-12-20 kl. 22:34

  Jag delar din uppfattning att båda är och var modiga skribenter även om jag håller Segerstedt högre. I en tid av nazistiska och fascistiska militära och politiska framgångar där borgerliga och liberala politiker och företagsledare blundade för Hitlers militarism och krigspropaganda, visade Segerstedt integritet och stort mod. Han vände ryggen åt sin politiska bas och som ensam borgerlig tidningsman propagerade han tydligt mot Hitler och fascismen. Lindeborg visar civilkurage men inte samma politiska mod, det är trots allt – än så länge – politiskt korrekt att propagera mot Sverigedemokrater och andra dylika grupper.

 2. Christer Strandberg
  2012-12-20 kl. 23:47

  Som sagt, de är värre än den gatumobb jag tänker på för de har en politisk dagordning som är djupt människofientlig-fascistisk. Åsa L gör en enorm insats som berättar om de vidriga hot som hon utsatts för. Rekommendationen från polisen är tydligen att inte berätta om att man blivit utsatt. Många journalister blir dagligen utsatta för hotelser från dessa mörkermänniskor. Det otäcka är att dessa människor finns bakom den polerade skicklige Jimmy Åkesson. Hur bekämpar man bäst dessa människor? I min dagliga verksamhet i skolan i Jordbro finns inget av detta. Barnen lever i den trygga uppfattningen att de bor i ett demokratiskt land där alla har samma värde. De vet vad Sverigedemokraterna står för, vad magistern tycker om dem, men de har aldrig träffat en sverigedemokrat …
  Jag är djupt oroad för den fortsatta utvecklingen!

 3. Knut Lindelöf
  2012-12-21 kl. 8:44

  Jan!
  Det är svårt att jämföra och gradera. Linderborg är en dagens mediehjälte, Segerstedt gårdagens. Att kvinnlig medborgarrätt, allas lika värde och vår grundlagsfästa yttrandefrihet kan avfärdas med en PK-fnysning känns djävligt hotfullt.

 4. 2012-12-21 kl. 11:54

  Naturligtvis bör man i denna stund visa Åsa Linderborg sitt fulla stöd, visa att hon inte är ensam och att vi är många som uppskattar Aftonbladets kamp mot rasisterna och sexisterna på järnrörssajterna. Jag hoppas innerligt att Folket i Bild/Kulturfront uttrycker sitt stöd och att föreningen och tidningen inte gör som Stefan Lindgren: rycker på axlarna och säger att det finns så många viktigare frågor att diskutera, och för resten är det väl bara att skaffa sig samma fina “teflonhud” som han själv begåvats med (underförstått: lite dödshot skall väl en riktig karl kunna tåla, och är man kvinna får man väl i så fall skylla sig själv!).

 5. Knut Lindelöf
  2012-12-21 kl. 16:09

  Jag instämmer. Stefan Lindgren misstar sig i det här fallet grovt. Jag har kommenterat det kort till en Tommy Sjöberg under inlägget Torgny Segerstedt idag och på Stefans blogg. Nu när Stefan skrivit som han gjort är mitt tips att det kommer att vara tyst från FiB/K:s styrelse. Jag hoppas dock att jag misstar mig.

 6. Tommy Sjöberg
  2012-12-21 kl. 21:17

  För dom som vet hur landet ligger kom väl hoten inte som någon överraskning mot AB och Åsa L.
  Rondellhunden Wilks visste också vad hans konstnärliga verksamhet skulle utlösa. Min hypotes är att “skitgranskningen” är en eftergift åt Israels vänner och i förlängningen en ekonomisk fråga. Den stora frågan som bör diskuteras är hur får man stopp på Alliansens politik och SD:s opinionssiffror, mobilisera brett arbetarrörelse, folkrörelser?

 7. Tommy Sjöberg
  2012-12-22 kl. 0:35

  “till en Tommy Sjöberg”? Är jag okänd för dig Knut? Tolkar det som en väldigt nedsättande beteckning, finns det fler en xx. Tror AB gör SD en björntjänst genom att slåss mot ytterligheterna bland järnrörsivrarna, det är vardagsrasismen, Alliansens politik, arbetsgivarnas särbehandling, bostadssegregering m m. som är det stora problemet och som behöver en kampanj och mobilisering mot.

 8. Knut Lindelöf
  2012-12-22 kl. 9:25

  Tommy!
  “till en (person som heter) Tommy Sjöberg” ingick i en mening som ville förklara var man kunde finna min korta kommentar till Stefan Lindgren. På vilket sätt det skulle vara nedsättande förstår jag inte. Vad menar du med “Tror AB gör SD en björntjänst”? Klart är att det politiska klimat som Alliansen och S-ledningen skapats lyft vardagsrasismen till mobbning på nätet mm. Men yttrandefriheten måste försvaras i alla lägen. Där gör nu Åsa Linderborg en viktig insats.

 9. Tommy Sjöberg
  2012-12-22 kl. 12:41

  Det är ordvalet “en” som är märkligt. Du nämner ju T.S. Att få dig att erkänna en felaktig och nedsättande beteckning om mig är hopplöst, du har avfärdat mig som “den djupt bittre T.S.” tidigare. Du får väl anlita arbetarklassexperten Åsa L. och hennes jurister hur
  det uttalandet skall graderas.

  “Tror AB gör SD en björntjänst” genom att fokusera på extremisternas bloggar m.m. SD har över 10% i opinionsmätningarna, alla dessa människor kan inte tillhöra extremisterna. SD vinner ju över väljare från SAP där du är aktiv, det borde diskuteras. Enligt mig har inte Åsa L:s kampanj till huvudsyfte att komma åt hatsajterna utan att tillfredställa Israellobbyn. Hon började ju med att svärta ner Wilhelmsson, mycket avslöjande. Modet och civilkuraget att publicera artikeln om Israels organstölder ifrågasätts bl.a i P1-programmet
  Medierna i November, det var en icke-nyhet som har debatterats i israeliska medier i 10 år. För det andra att få stopp på SD:s allt högre opinionssiffror. Dom värvar nog anhängare bland
  vardagsrasisterna. När tonläget blir lite lägre inom en snar framtid tror jag att resultatet av kampanjen kommer att visa att Åsa L. fått betala ett högt pris för en felinriktad kampanj.
  Den påminner om L. Wilks kampanj mot muslimer, är den också en viktig insats för yttrandefriheten. Har Folket i Bilds styrelse diskuterar Wilks rättigheter?

 10. 2012-12-23 kl. 10:02

  “Björntjänst” (enligt Östergrens ‘Nusvensk ordbok’) har att göra med: … fabeln om björnen som kastade en sten i famnen på den sovande mannen för att driva bort en fluga o. så dödade mannen …”

  Skall man alltså enligt tidigare kommentarer tro att Aftonlövet skall börja kasta sten på Sverigedemokraterna? Det kanske vore en häftig upplevelse! För övrigt håller jag med om att Kotkas och Lindgrens kommentarer var och en på sitt håll inte var så lysande.

  Förmodligen kunde en del av näthatet desarmeras om journalister och artikelförfattare följde Anna Trobergs (piratpartiet) exempel och deltog i debatten efter sina artiklar. Nu skriver de flesta sin grej och tiger sedan, vilket inbjuder till sura uppstötningar i kommentarsfälten. Om detta påverkar den typ av aktiviteter på nätet som motsvarar forna tiders anonyma brev vet jag inte, men kanske?

  God Jul & Gott Nytt År

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *