bokbild-perspektivI Tidningen KULTUREN på nätet finns nu (2014-04-07) också en mycket uppskattande recension.

***

I Tidningen KULTUREN på nätet finns nu Anders Österlings dikt publicerad tillsammans med bilden.

***

I tidningen Land lantbruk fanns en notis om boken.

***

I ICA-kuriren nr 46-2013 anmäler Lotta Palmerius boken och tolkar en bild av ”fadern och sonen” på ett roligt vis inför fars dag. Min mor får heta Inga-Lill, fotografen John och jag får heta Kurt. Annars var det bra, mycket bra!

***

Nu finns boken recenserad i Btj:s så kallade sambindningslista. Ett kort citat:

” … Boken är mest intressant när samhällsperspektivet vidgas och kommer med i bilden. Till exempel då vi får se både en tid med hästar som transportmedel försvinna och ett industrisamhälle med automobiler och telefoner växa fram med staden Göteborg som medelpunkt. Bokens författaren är uppväxt i Göteborg …”

***

Första recensionen! Minst sagt översvallande. Av Svante Svensson i Folket i Bild/Kulturfront.

***

Första glimten kom i en GP-notis redan i april 2013.

Anders Davidsson har recenserat i webbtidningen Kulturdelen: ”Knut Lindelöf är en bra berättare, vet att låta morfars ord ta plats, och Percy Lundwall var en duktig fotograf. Den tid som var hans fångade han i åtskilliga ännu fängslande fotografier: läsaren fastnar lätt vid de avbildade personerna, händelserna och utsikterna.”

***

Hade ett bokprat med Kjell Martinsson i FiBs monter på bokmässan 28 september, som blev filmat. Bullret runt om gör vårt tal aningen svåruppfattat.

***

Muhamed Omar skrev på sin blogg: ”Knut gör mer än att bara berätta om sin morfars historia. Han berättar ett stycke svensk kulturhistoria. Percys liv sätts in i ett sammanhang och tidens anda och värderingar förklaras med hänvisningar till Strindberg, Ellen Key och Hjalmar Söderberg.”

***

Lena Gunnarsson skrev på Facebook: ”Nu har jag med stort nöje läst och tittat i din bok! Jag ville inte att den skulle ta slut och den hade gärna fått vara tjockare! Härlig ton, ett fantastiskt intressant och spännande tidsdokument på flera nivåer, gillade att det fanns en ton av klass- och genusanalys, att du skrev i jagform, att det gick att känna smärtan i att vara en man av den tiden, att det gick att känna smärtan i att vara en kvinna av den tiden (dessa trånga konventionskostymer!) ja, kort sagt en härlig läsupplevelse med otroliga bilder!

***

Annika Kjell-Nyberg skrev på Facebook: ”Blev stående vid Mariaplans bokhandel och där var din bok så fint placerad, så jag gick in och köpte den.

Så fina bilder och text, det skall bli en njutning att läsa och studera bilderna om och om igen. Formatet på boken var perfekt för att bilderna skall komma till sin rätt. Första anblicken känns fotona från din familj som att de kan vara målningar eller kan bli.

Nu börjar sommarens resa tillbaka i tiden tack vare ditt enorma arbete och din morfars kamera. Jag brukar göra som de gjorde förr, högläsning för min man när det är något extra intressant. Så då läser jag texten om igen, en dimension till. Jag hör av mig igen efter jag läst boken.

Skön sommar!”

***

Henrik Linde skrev i kommentar följande: ”Nu har jag läst boken och blev glatt överraskad av att den innehåller så mycket mer än jag väntat mig. Med mitt fotointresse hade jag föreställt mig en bildbok som med fotografier skildrar en lång tidsperiod. Men du berättar ju också om släkthistorien och saxar stycken ur Percy Lundwalls dagböcker som ger ytterligare en dimension till bilderna. Liksom dina kunniga kommentarer till hur tidsandan påverkar människor och en gång beskrivits av författare som Strindberg och Söderberg.

Tack för en fin läsupplevelse av Ett liv och en tid.”

***

Bror Kajsajuntti skrev i en bloggkommentar: ”Stort Grattis! Speciellt trevligt tycker jag det är, att jag tydligen fungerade som en uppmuntrare. Trevligt även att du i din text kommenterade Percy Lundwalls fotograferande:

’Inte minst hans fotometod är intressant. Han tillämpade från första början ett avspänt och okonstlat sätt att fotografera som ger bilderna ett ovanligt liv och påminner om dagens vardagliga digitalfotograferande. Fast alltså redan för 100 år sedan.’

Det gör att boken blir än mer intressant. Jag kommer att recensera den i Krattan, några större tidningar kommer jag tyvärr inte in på. Jag har försökt, men ser man t.ex Norrbottens-Kuriren och NSD, så har de sina fasta recensenter. De vill inte heller ha mig som ’bloggare’.”

***

Stefan Lindgren skrev bl a följande om boken på sin blogg 8 dagar: ”Dels tycker jag mig höra en ton av Olle Häger och Hans Villius i många av de återhållsamma men exakta kommentarerna. Dels är det naturligtvis
ingen slump att författaren är skolad i Folket i Bild/Kulturfront, i djupaste vördnad för dem som byggde landet.” Hela recensionen >

***

Lars Drake skrev på bokens facebooksida: ”Jag har läst boken och tittat på alla bilder. Din morfar var verkligen mångsidig. Det var riktigt intressant att läsa om hans liv. Du lyckas ge liv åt en svunnen tid, Knut. Tack!”

***

Per Åkerlund skrev så här: ”Jag har nu läst hela boken. Det är fantastiskt att på detta sätt kunna följa en människas liv. Ett liv som ligger nära oss i tid och rum, men som nog ändå känns ganska främmande för de flesta. Det ger perspektiv på våra egna liv och det som händer idag. Tack Knut Lindelöf för att du på detta sätt gett din morfars fotoskatt spridning och bevarat den till eftervärlden!”

***

Boken presenterades på Galleri CANEWAZ, i Göteborg den 7 maj (2013). Ett sammantaget mycket lyckat evenemang i all sin enkelhet. Lite om detta här.

Boken innehåller en tidigare opublicerad ungdomsdikt av Anders Österling. Läs mer om boken.

***

Beställ boken!

Föregående artikelEtt liv, en tid – 1884–1973 genom kameraögat
Nästa artikelQuickaffärens knäckfråga
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Jag har precis avslutat boken ”Ett liv, en tid”. Morfar Percy är säkert lycklig i sin himmel när han sett att hans efterlämnade bilder, anteckningar och annat tagits så väl om hand. Dessutom av hans barnbarn. Man undrar ibland själv vad som kommer att hända med ens egna foton och annat ”skräp” som man samlat på sig under ett långt liv. Kommer någon att bry sig om detta?

    När det blir lite varmare i luften ska jag ta cykeln och fara lite söderut på Limhamsvägen i Malmö, där jag bor, och ta mig till hörnet av Gustavsgatan/Strandgatan i Limhamn. Nu när jag läst om Villa Vegga ska det bli intressant att se huset i verkligheten. Mycket välmotiverat att byggnaden fått bevaringspris av Limhamns Miljöförening 2007. Härligt att se att gamla hus kan underhållas och bevaras på ett korrekt sätt.

    Åter igen, tack för en mycket välskriven och intressant bok.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.