I sitt debattinlägg ”Det finns ingen bolsjevism i Kommunistiska manifestet” (VF 26 juni) hamnar Mats Parner fel nästan från början när han skriver: ”med kommunism avser vi så gott som undantagslöst den politiska meningsriktning som blev känd och ökänd världen över, när Vinterpalatset i Petrograd stormades den 25 oktober 1917 (7 november enligt vår kalender) och Lenins bolsjeviker grep regeringsrodret.”

Anders Persson svarar Mats Parner i Värmlands Folkblad >>

Föregående artikelStalin i Stockholm (10) – Hjalmar Branting gör skandal
Nästa artikelPeter Hultqvists politik är direkt farlig

2 KOMMENTARER

  1. Perssons kommentar på Parners inlägg om bolsjevism förefaller mig rimligt. Omvälvningar väntar inte på att teoretikerna skall ha färdiga ritningar innan klasskampen tvingar utvecklingen in i ett akut läge. Att bolsjevikerna lyckades hänga med och formulera aktuella och samlande paroller i de nya faser som hela tiden uppstod, är väl det stora och historiska i deras insats. Det centrala i Perssons text är för mig: ”För arbetare och bönder gällde det att hålla fast vid det som erövrats och därifrån försöka göra det bästa möjliga.”

  2. Utmärkt bra skrivet av Anders Persson! Läs mer i boken Resa in i det okända av Anders Carlsson.

    Intressant vore att få synpunkter om utvecklingen i Sovjet/Östblocket/Kina visar att det inte går att bygga socialism i ett land. Trycket, hotet från en dominerande kapitalistisk/imperialistisk omvärld tvingar det socialistiska landet till inskränkningar i demokratin, till stora försvarskostnader, till ständig vaksam, het/övervakning osv.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.