Meteorologen som skulle vara min värd under de två veckorna i Kiev mötte vid stationen. På vägen till min inlogering, en etta i Petjerskadistriktet, inte långt från det stora klosterkomplexet, tog han mig på en liten rundtur i centrala Kiev.

Vi passerade Maidan eller Majdan som det stavas på svenska (betoning på sista stavelsen) förkortning för Majdan Nezalezjnosti eller Självständighetstorget – ett namn det fick 1991. Dessförinnan hade den bl.a. hetat Dumatorget (1876), Sovjettorget (1919), Kalinintorget (1935) och Oktoberrevolutionens torg (1977). Under tyska ockupationen 1941-43 återtog det namnet Dumatorget.

Min kollega hade kluvna känslor inför torget. En gång hade det varit en trevlig samlingsplats, men de brutala och tragiska händelserna vid andra Majdan 2014 (den första var 2004) gjorde att trivseln hade försvunnit.

Majdan före och efter ”händelserna” 2014.

Fackföreningshuset som brändes ut under andra Majdan har ännu inte reparerats: ”Dom har pengar till egna jetflygplan, men inte för att hålla staden snygg och ordentlig.” Övriga Majdan är dock återställd i sitt forna skick.

Fackföreningens huvudkontor sommren 2013 och vintern 2014.

Dessutom hade denna plats för ukrainarna blivit en symbol för de svåra tider som nu betrycker dem. Detta kan slående avläsas i de senaste tio årens valutakurs för den ukrainska valutan hryvnian. I samband med den världsekonomiska krisen 2008 halverades valutan mot euron, men höll sedan denna kurs i över fem år, tills den i början på 2014 gick i ett långsamt fritt fall.

Den ukrainska valutan hryvnian i förhållande till euron de sista tio åren.

Det innebär att utlänningar kan köpa (importera) billigt från Ukraina, men ukrainarna själva måste betala dyrt för utländska varor. Det gäller i hög grad olja. Universiteten jag varit på här, och jag tror inte bara det gäller dem, har inte pengar för uppvärmning under den kalla årstiden. Följden är att universiteten är stängda fram till skiftet februari-mars. I den mån de enskilda kontorsrummen är små har lärarna vid universiteten och deras kontorspersonal tagit och installerat eldrivna värmeaggregat.

Så Majdan, detta i väst så hyllade torg, verkar inte längre vara lika högt uppskattat som förr bland de vanliga ukrainarna.

Odessastudenter som varmt klädda i utkylda lokaler, lyssnar på en föreläsning i mitten av mars.
Föregående artikelLåt oss nu börja samtalet…
Nästa artikelResebrev från Kiev – 2

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.