Resebrev från Sankt Petersburg II: Petersburgsk midsommar

En gammal kollega skrev till mig: “Jag hoppas du firar svensk midsommar där vid Nevan”. Ja, det kan han hoppas, men på grund av mitt kringflackande liv har jag under de senaste 35 åren firat bara hälften av midsomrarna i Sverige. Men haft kul ändå.

Det hade jag också kunnat ha den här midsommaren, ty på vår midsommarafton firar petersburgarna sin stora sommarfest De röda seglens dag, som väl motsvarar vårt midsommar-, nyårs- och studentfirande — multiplicerat med tio!

Denna folkfest, som startade 1968, avbröts 1979 därför att myndigheterna blivit oroade av oroligheter bland ungdomarna. Det dröjde ända till 2005 innan festen kom tillbaka. Den infaller mer eller mindre vid vår midsommar, dvs. när solen är uppe som längst och närmast en helg. Det hela tar sin början vid Palatstorget klockan 22, med en stor konsert och estradframträdanden och sedan en multimediashow på Nevan efter midnatt. Höjdpunkten utgörs av den majestätiska infarten av ett segelfartyg med röda eller snarare scharlakansröda segel.

Youtube är full av filmupptagningar — från tre minuter till ett par timmar. Av alla dem, tror jag att denna gjord av ryska Kanal Fem, en av sponsorerna, bäst fångar omfattningen och stämningen i denna, för mig åtminstone, okända ryska folkfest. Vill ni ser mer, använd dessa länkar: YouTube eller Google. Sedan är det bara att välja.

Nu kommer det lite tråkiga. Tyvärr kan jag inte leverera något jag var där-reportage, eftersom jag funnit bäst att hålla mig hemma. Det är, och har varit, ovanligt kallt, blåsigt och regnigt här, och jag har dragit på mig en lättare förkylning som jag inte vill ska bli värre. Veckan som kommer, kräver av mig 1—2 föreläsningar om dagen. Visserligen håller nattbussarna igång till 05 på lördagsmorgonen, men de går varje halvtimme, är förmodligen överfulla och passerar långt från där jag bor.

Men som ofta är fallet, man ser många begivenheter bäst i TV och fyrverkeriet kan jag nog se från min balkong, mitt favorittillhåll med en god bok och en god öl.

Mer om festligheterna finns på bloggen Med blicken mot öster.

 

  4 kommentarer for “Resebrev från Sankt Petersburg II: Petersburgsk midsommar

 1. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Om du träffar några ryska astronomer kan du passa på att gratulera dem till de förnämliga observatorier de kom över när Ukraina skänkte Krimhalvön till Ryssland. Jag kollade observatoriets hemsidor.

  Den ukrainska är släckt och den ryska finns bara på ryska. Något annat behövs inte eftersom som ingen i det internationella astronomsamhället kommer att åka till Krim för observationer. De ryska astronomerna får närmast obegränsat med observationstid.

  Mina kontakter med Ryssland gäller just nu doping. Man har kontaktat mig eftersom jag är en av ytterst få personer med mycket ingående insikter i doping som står helt fristående. Det vet ryssarna.

 2. Anders Persson skriver:

  Mats L!
  Det gläder mig att ryssarna i dig ser en person som har ingående insikter i doping och dessutom är fristående (från vad?).

  Det andra du skriver begriper jag ärligt talat inte. “Skänkte” Ukraina Krimhalvön till Ryssland? Innefattas inte t.ex. kinesiska eller uruguayska astronomer i “det internationella astronomsamhället”. De hindras väl inte av några politiska restriktioner?

  För övrigt, som SI-stipendiat följer jag politiken att inte på egen hand initiera kontroversiella politiska diskussioner. Men det var bra att du förberedde mig ifall någon överförfriskad rysk astronom på egen hand börjar skryta med observationerna från Krim.

 3. Hans Andersson skriver:

  Bra Mats!
  Du anlitas då du är respekterad och kompetent samt neutral och inte per automatik kopplade till WADA exempelvis. Betyder att de kan få stöd för att rensa den dopning som naturligtvis men också säkerställa rättssäkerheten kring den så kallade statliga styrningen som inte jag från min begränsade horisont ser tillstymmelse till bevis för bara en mängd mer eller mindre icke bekräftade påståenden. Så kallade forensiska bevis som skulle skrattas ut i vilken som helt brottsutredning i Sverige.

  Glad midsommar på er gubbar!

 4. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Hans Andersson har redan svarat på din fråga om “fristående från vad”. Världsantidopingkoden har givit antidopinglaboratorierna en mycket stark ställning.

  Den vetenskapliga litteraturen är till stor del skrivna av grupper direkt knutna till ett WADA-ackrediterat laboratorium. Och som du kan gissa så håller de ihop.

  Det är vanligt att astronomiska observatorier har sina egna serier av vetenskapliga artiklar. Från Crimean Astrophysical Observatory (CrAO) kom sedan 1947 “Bulletin of the Crimean Astrophysical Observatory”, sedan 1977 på engelska och sedan 2007 tillgänglig on-line. De flesta av artiklarna är skrivna av ukrainska och ryska astronomer, ibland i ukrainsk/ryska samarbeten.

  I juni 2014 kom den sista volymen (nr 110). I den har CrAO tillhörighet “Russia”, men man har inte alltid hunnit ändra till rysk epost. Efter 2014 har ingen Bulletin publicerats, och därmed har en tradition från 1947 brutits. CrAO var ett av Sovjetunionens mest framstående forskningscentra, men har även efter 1991 gjort förnämliga astronomiska insatser.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.