Resebrev från Sankt Petersburg III: Ska meteorologer bestraffas?

Kanske var det för att de fick för mycket av planer under sovjettiden, ty nuförtiden verkar ryssarna (och ukrainarna — och förmodligen också vitryssarna) älska att improvisera. Mycket bestäms i sista minuten. Enligt min ursprungliga plan, godkänd av Svenska Institutet, skulle jag tillbringa de tre sista veckorna i april i Sankt Petersburg vid det hydrometeorologiska universitetet (RSHU).

Men tio dagar innan jag skulle infinna mig, kom mina ryska kollegor på, att det skulle vara bättre om jag kom i juni. Då skulle det vara något möte om meteorologisk utbildning och en kurs för datamaskinsmeteorologer där jag kunde vara till nytta.

Jag borde vid det laget redan ha ordnat rum och biljett till Sankt Petersburg, men hade tydligen dragits in i den ryska kulturen och och inte gjort något ”förhastat”, vilket visade sig vara klokt. Så efter ett par vårmånader hemma i Storvreta, landade jag måndagen den 12 juni på Pulkovaflygplatsen i södra Sankt Petersburg, utan att riktigt veta vad som skulle hända.

I mellantiden hade dock mötet om den meteorologiska utbildningen vuxit till sig. Först fick jag veta att den skulle pågå i två hela dagar, lite senare att den hade status av konferens och strax innan jag lämnade Sverige, fick jag veta, att det skulle komma kollegor från Kinas vädertjänst (Kinas Meteorologiska Administration, för att vara helt korrekt).

Presskonferens
Dagen efter jag kommit, tisdagen den 13 juni, infann jag mig på universitetet för att registrera mig och ordna annat byråkratiskt pappersarbete. Helt emot mina svenska vanor hade jag klätt mig så fint jag kunde med slips och cardigan. Och det var tur, ty plötsligt drog min nyutsedda allt-i-allo, Anastasia Kaltsova från Novosibirsk, med mig till en presskonferens i TASS högkvarter inne i stan.

TASS lät ju spännande, i synnerhet för alla oss som var unga under det kalla kriget och med respektfull bävan väntade på vad denna, då sovjetiska, nyhetsbyrå hade att förmäla i tider av utrikespolitiska kriser. Men det var då det. Nu blev vi bjudna på kaffe och bullar medan vi väntade på att studion skulle bli ledig.

Den kinesiska meteorologdelegationen under en utflykt till tsarens gamla sommarpalats i Tsarskoje Selo. Wang Meihua andra från höger.

Nu träffade jag också kollegorna från Kina eller mer precist representanter från deras meteorologiska utbildningsavdelning i Peking. Gruppen leddes av deras vice-generaldirektör Wang Meihua. Hon berättade att utbildningsavdelningen sysselsatte 150 personer, meteorologer och biträdande stab. I Sverige tror jag det är 1—2, i Storbritannien vad jag minns 5—8 personer.

Jag blev nu på det klara med att utbildningskonferensen också skulle ses i ljuset av det goda samarbete som utvecklats mellan Kina och Ryssland på en mängd områden. Till konferensen kom också delegater från Uzbekistan, Kirgizistan och — Ukraina! Världsmeteorologiska Organisationen (WMO) hade två representanter på plats, plus en via Skype.

Men när sedan vi kom in i rummet där presskonferensen skulle hållas, blev jag än mer överraskad. Förutom ett antal journalister hade tre olika TV-bolag sänt sitt folk dit. Förklaringen visade sig vara en vädertragedi drygt två veckor tidigare: en våldsam storm hade den 29 maj dragit genom Moskva, dödat 16 människor och skadat ett hundratal. Se Russia Today  och BBC.

Stormen med vindbyar uppemot orkanstyrka (omkring 30 m/s) var inte prognoserad. Det var ett ordinärt lågtryck som skulle passera. I ett sådant kan det sommartid bildas åskväder och kraftiga vindbyar och detta verkar också ha förutsagts. Men det räckte inte. Åskcellerna verkar ha växt till små tornados eller snarare fallvindar.

Vem är skyldig?
Genast uppstod en debatt i Ryssland, som också präglade presskonferensen, huruvida meteorologer som gjorde dåliga prognoser skulle bestraffas. Någon hade hört att i Finland (många ryssars riktmärke!) gjorde man tvärtom, belönade meteorologer som gjorde bra prognoser.

Jag hade fullt med åsikter om detta, drog mig bl.a. till minnes vad Sven Hirdman sagt på ett möte om Ryssland: när något vattenrör spruckit i Sverige, så frågar man sig:
– Hur ska vi fixa det här? medan man i den ryska traditionen frågar:
– Vem är skyldig?

Från vänster till höger: Journalist från TASS, Vladimir Sokolov från Nizjnij Novgorod, chef för vädertjänsten i Volgadistriktet, Igor Shumakov, en av höjdarna på ryska vädertjänsten, Roshydromet, Anna Timofeeva, chef för den ryska vädertjänstens meteorologutbildning, som omnämnts tidigare Wang Meihua från KMA och hennes tolk, Anastasia Kaltsova.

Hade jourhavande meteorolog verklig förutsagt stormen, men inte sagt något, då kunde han straffas. Om oväder missas på grund av dålig utbildning så är det de ansvariga cheferna som ska ”straffas” – inte deras stackars underutbildade personal.

När det blev min tur att yttra mig, valde jag dock att ligga lågt och höll jag mig till det som skulle bli mitt anförande på konferensen: vi måste lära oss att tränga djupare in i fysikaliska problem än att bara stanna vid den rent matematiska.

”Klimatscenarier”
Jag tog som exempel de prognoser eller scenarier som figurerar i klimatdebatten (som också berördes under presskonferensen). De visar en rakt upp till höger pekande temperaturutveckling 80–100 år framåt. Men de kan inte tas 100 procent bokstavligt. De utgör medelvärden av kanske ett dussin individuella scenarior där ingen är rak, utan tvärtom till 25–30 procent visar längre eller kortare perioder av avtagande temperatur. Men de inträffar vid olika tider för olika scenarier och försvinner i den matematiska medelvärdesbildningen.

Jag kunde bara framföra detta på engelska och det var lite långt och invecklat, så jag klandrar inte TV-journalisterna, att det inte kom med i deras reportage. Men min cardigan, slips och myndiga uppträdande måste ha övertygat dem om att jag var en framstående vetenskapsman, vilket är den enda förklaringen till att jag kom att skymta en del i nyhetssändningarna på kvällen.

Tre och en halv sekund av berömmelse över hela Ryssland, ända bort till Vladivostok. Rubriken på NTV:s reportage är Håll koll på vädret.

Till en engelskspråkig rysk journalist, som jag kom i slang med efter presskonferensen, sade jag att denna storm var oförutsägbar med vår nuvarande teknik. Men i takt med att datormodellerna blev bättre, framförallt matematiskt mer detaljerade, och att fysikaliska processer som vattenångans kondensation, vilket frigör värme, representeras bättre, kan vi kanske om 5—10 år hoppas på förbättringar. Till dess kan man som bäst varna om förhöjd risk för sådana här stormar. Men trots att Kolgomorov var grundaren av sannolikhetsläran, gillar ryssarna inte sannolikhetsprognoser.

Detta ledde osökt över till frågan om dagens och framtidens meteorologiutbildning, vilket skulle avhandlas på den tvådagarskonferens vilken föranlett all medieuppmärksamhet.

PS. De som vill träna sin ryska kan titta på:

... är läst 484 gånger!

  7 kommentarer for “Resebrev från Sankt Petersburg III: Ska meteorologer bestraffas?

 1. Mats Larsson skriver:

  Om jag får våga mig på en gissning, så tvingades meteorologerna i Moskva arbeta med för dålig rumslig upplösning p g a begränsad beräkningskapacitet. Det gjorde att man inte hade tillräcklig rumsupplösning i prognosen för att upptäcka de åskceller som bildades.

  Min hypotes motsägs i alla fall inte av annat jag sett av rysk vetenskaps begränsade resurser.

  Ytterligare 2 miljoner ryssar lever nu under fattighetsgränsen jämfört med 2016. Det är inte russofobi på MSN som säger det, utan Nyhetsbanken.

  Nyhetsbanken levererar också en analys varför utvecklingen gått tvärs emot regeringens prognos.

  Jag kan lägga till det för Ryssland fullständigt kontraproduktiva kriget i Donbass. För en månad sedan satt jag bredvid en ukrainsk regeringsledamot
  under en middag i Kiev. Han sa att man uppskattade att det fanns 4000 ryska soldater i Donbass. Lägg därtill den försörjningsbörda Ryssland tvingats ta på sig i Donbass.

  Jag skulle tro att även meteorologerna i St Petersburg, i varje fall mellan skål och vägg, skulle medge att det är komplett vansinne av Ryssland att hålla igång detta krig.

 2. Anders Persson skriver:

  Mats L!
  Din ”gissning” pekar åt rätt håll. Ja, det är absolut nödvändigt att ha stor beräkningskapacitet för att prognosera sådana här s k meso-skaliga oväder. Men det räcker inte med det, det har liknande felprognoser i bl a England visat. Och där har Met Office en av de mest avancerade atmosfärsmodellerna för denna typ av oväder.

  Ty man måste först ha en bra analys, d v s beskrivning av väderläget i ett stort område runt Moskva, kanske ändå bort till Polen och Östersjön för att kunna göra en hyfsad 24-timmars prognos. Vädersystemen kommer ju mest från väster.

  Men nu befinner vi oss vid natten innan ovädret med alla sina åskceller bildades inom det ”vanliga” annalkande lågtrycket. När dessa åskceller sedan bildas under dagen är det inte mycket tid kvar för att assimilera in denna information i datormodellen. Ja, hur man ska ta in denna typ av information jobbar man fortfarande med runt om i världen.

  Tvärtom vad många tror är meteorologi en mycket mer krävande vetenskap än både relativitetsteori och kvantmekanik. Så ni som siktar på Nobelpris, ta en enklare vetenskap.

 3. Anders Persson skriver:

  Vidare till Mats L!
  Om kriget i Donbass har någon inverkan på rysk meteorologi, så borde det snarare vara positiv, eftersom det ofta varit krig som givit livgivande injektioner till meteorologin. De problem jag ser är snarare:

  1. En utbredd konservatism, t ex avoghet emot sannolikhetsprognoser, trots att den moderna sannolikhetsläran är en rysk (sovjetisk) uppfinning.

  2. Prognosmeteorologi som ett lågstatus och låglöneyrke. ALLA
  prognosmeteorologer jag har träffat här har varit medelålders kvinnor.

  3. Övermatematiserad utbildning med läroböckerna fyllda, sida upp och sida ner, med ekvationer eller ekvationssystem, men ofta med vilseledande förklaringar.

  Den enhet mellan teori och praktik som ortodox marxism krävde och som bidrog till fysikens framgångar under sovjettiden har gått förlorad.

 4. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Du kanske kan injicera lite nya tankar om hur meteorologer ska
  utbildas i Ryssland.

  Jag noterade en artikel om Ryssland i andra änden från var dubefinner dig (Vladivostok).

  Ett citat värt att notera: ”He [45-year-old Chinese businessman] said he had visited Vladivostok regularly since the early 1990s and could not fathom why Russia had lagged so far behind China in building its economy. ’It feels like a developing country here. This is how China was decades ago’, he said. He added that he had tried to set up a small business in Vladivostok but had despaired at all the red tape: ’What you can do in a day in China takes weeks here.’”

  Jag har också vid flera tillfällen fått intrycket av att Ryssland skapar sina egna problem. Men det är klart, det är enkelt att skylla på sanktioner och låga oljepriser.

 5. Anders Persson skriver:

  Mats L.: ”Injicera lite nya tankar om hur meteorologer ska utbildas i Ryssland”.

  Jag har inte gjort något annat sedan jag kom hit första gången i mars 2016. Liksom britter och fransmän verkar ryssar (och ukrainare) tro att matematiken är kodade budskap ifrån Gud som det gäller att avkoda för att lära sig hur Naturen fungerar. Att blanda in Verkligheten i form av observationer är nästan att häda.

  Men det finns de som tycker att jag har ett budskap. Så t.ex. videobandades mina tio bästa föredrag i Moskva (kolla i slutet).

  Dom som inte orkar eller ha intresse kan njuta av följande stillbilder https://ipk.meteorf.ru/images/stories/arhiv_2016_2.files/Anders_Persson_2_.jpg och https://ipk.meteorf.ru/images/stories/arhiv_2016_2.files/Anders_Persson_3_.jpg

  Det handlar inte bara om att lansera en alternativ syn på att förstå lufthavet, utan också att föreläsa.

 6. Mats Larsson skriver:

  Gjordes inspelningarna utan publik?

 7. Anders Persson skriver:

  Mats L!
  Ja, bortsett från de två personer som skötte inspelningen. Man var dock inte helt nöjd med inspelningarna (inte jag heller) och det hade varit meningen att göra om dem under mitt Moskvabesök. Jag borde synas mindre och mina bilder mer. Men av okända skäl så var inte rätt personer på plats.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.