Respektera Hamas

Det finns all anledning till oro. Krigshetsande skenhelighet i USA och EU (inklusive Sverige) är det stora bekymret. Ett demokratiskt val i Palestina ger Hamas en klar seger. Men segraren respekteras inte. Alla ställer krav och menar att Hamas måste tycka som sina motståndare. Att Hamas skulle kunna ta bättre vara på bistånd och eventuellt angripa korruptionskancern nämns inte, fast just detta är vad Hamas vunnit valet på – pålitlighet och antikorruption. För USA och EU har detta ingen betydelse. Det är oroande.

Hamas är en socialt engagerad rörelse med en lång praktik ute bland fattiga människor som nu trätt fram och tagit även politiskt ansvar. Eftersom de motsatte sig en så kallad tvåstatslösning, som Fatah slog in på i och med Osloavtalet 1994, har de tidigare inte deltagit i allmänna val. I ett område som Palestina med ett terroristiskt övervåld från den Israeliska staten har Hamas ansett sig tvingat att försvara sig även med våld. I krig blir det ofrånkomligen så att “ändamålet helgar medlen”.

Fortfarande är grundfrågan apartheidkaraktären på den förda politiken i området. Varje människa med så kallat “judiskt ursprung” var som helst i världen har rätt att när som helst komma och bosätta sig i området och få israeliskt medborgarskap. Men de palestinier (idag omkring 6 miljoner) som fördrevs 1948 av de sionistiska förbanden (med stöd av Storbritannien) har inte rätt att återvända. Detta är den grundläggande skevheten. Den måste lösas. Det måste även höga herrar och politiker inse.

USA och Israel utövar straka påtryckningar på alla som vågar se problemen med att palestinierna vägras rätten att återvända och problemen med en så kallad tvåstatslösning. Det stämplas som antisemitism. Man verkar beredd att göra vad som helst för att kväva dessa enkla tankar.

Israel/Palestina är ett område med multietnisk befolkning, två dominerande religioner och ett hysteriskt inmurande av de militärt svagaste. Att en “judisk” stat kan ägna sig åt sådant, med tanke på sin egen historia, är sannerligen motsägelsefullt och gagnar varken demokrati eller fred.

... är läst 625 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.