Richard Gere talar ut om ockupationen

Richard Gere på presskonferensen i samband med premiären på filmen ‘Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer’, i Jerusalem den 9 mars, 2017. Bild AP

Skådespelaren Richard Gere – känd från filmer som “Pretty woman” och ”En officer och gentleman” – har talat ut om den israeliska ockupationen av Palestina. Gere, på besök i Israel med anledning av sin senaste film ”Norman”, säger i en intervju i den israeliska tidningen Haaretz att ockupationen förstör alla som är inblandade i den.

Det finns inget försvar för denna ockupation. Bosättningar är en sådan absurd provokation och, absolut i det internationella medvetandet, komplett illegala – och de är med säkerhet inte del av ett program för någon som vill ha en verklig fredsprocess.

Richard Gere, själv buddist och sedan åratal verksam för mänskliga rättigheter, var först mycket tveksam till att alls resa till Israel – men valde till sist att åka, inte minst för att samtidigt med filmlanseringen också besöka fredsorganisationer som ”Women Wage Peace”, ”YaLa” och inte minst den av tidigare israeliska soldater bestående ”Breaking The Silence”, som ständigt avslöjar brutaliteten i den israeliska arméns framfart.

Med sin intervju ansluter sig Richard Gere till den ökande skara internationella kändisar som nu tycker att det får vara nog, att någonting äntligen måste göras för att få ett slut på ockupationen. Nyligen levererade Elton John ett videouppträdande till stöd för palestinierna i samband med att gatukonstnären ”Banksy” invigde sitt gästhus ”Walled Off Hotel” i Bethlehem – en tänkt samlingspunkt för israelisk och palestinsk ungdom där allt från interiörer till utsmyckning tillägnats framväxten av motståndet mot ockupationen. ”Det är min stora glädje att spela i Palestina denna kväll. Kom ihåg att ni inte är ensamma. Ni är inte glömda” lät Sir John hälsa.

Det är hög tid att även svenska artister talar ut om ockupationen. Kräver fred, frihet och rättvisa som man gjorde under Vietnamkriget och kampen mot apartheid i Sydafrika. Även våra politiker måste bli mycket tydligare, liksom idrottsrörelsen och forskarvärlden. Kräva att Israel utesluts från den internationella gemenskapen, att förmånliga handelsavtal och samarbeten upphör och sanktioner införs tills Israel lämnat de ockuperade områdena och erkänt en palestinsk stat vid sin sida i fred. Som enskilda konsumenter kan vi också, var och en av oss, göra skillnad genom att tills vidare inte köpa israeliska produkter.

... är läst 275 gånger!

(Visited 3 times, 1 visits today)

  6 kommentarer for “Richard Gere talar ut om ockupationen

 1. Lise Blomqvist skriver:

  Applåder!

  Men visst finns det många “kändisar” i de svenska protesterna också. Se på besättningarna på Ship to Gaza.

 2. Håkan Sandin skriver:

  Israelerna gav araberna lillfingret genom att lämna bosättningarna i Gaza 2004. Svaret blev raketer eftersom man vill ha hela handen.

  Tvåstatslösningen är ett västerländskt påfund som aldrig kommer att accepteras av muslimerna. I så fall hade det varit fred för länge sedan. De lever i etniskt “befriade” områden, sunni, shia, kurder osv, och erkänner inte “kolonisatörernas” nationsgränser.

  Israel är en stat med parlament, rättsväsende och militär; vilket är en verklighet som också araberna, oavsett påstådda oförrätter i det förflutna, har att acceptera. Särskilt som Israel påstås vara en kärnvapenmakt varför en militär lösning på konflikten är otänkbar då det skulle försätta hela regionen i brand.

  Den enda rimliga lösningen på vansinnet i Mellanöstern är således att den muslimska världen erkänner staten Israels rätt till existens.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Språket är så typiskt:

  … gav araberna lillfingret … vill ha hela handen.
  … aldrig kommer att accepteras av muslimerna.
  … Israel påstås vara en kärnvapenmakt (som om det inte är ett faktum KLs anmärkn.)
  … att den muslimska världen erkänner staten Israels rätt till existens.

  Brott mot folkrätt, etnisk rensning, flygbombning av civila, markstöld etc, är en mycket dålig grundval för fred.

 4. Hans Andersson skriver:

  Naturligtvis viktigt med Richard Geres ställningstagande för palestiniernas situation. Kändisskap kan användas på ett positivt sätt som i det här fallet.

  Palestiniernas situation har försvunnit från världens fokus på krigen i Mellanöstern. Tystnaden närmast total, därför viktigt att lyfta fram det fortsatta förtrycket mot palestinska folket. Gunnar O gör detta förtjänstfullt.

  I grunden är konflikten hur enkel som helst, men i praktiken fortsätter övergreppen och terrorn. Staten Israel ockuperar i strid med folkrätten palestinsk mark. Högsta domstolen i Israel har vid upprepade tillfälle slagit fast att bosättningarna är olagliga.

  Terrorn mot de instängda invånarna i Gaza är att betrakta som krigsbrott och sker kontinuerligt i total tystnad dessvärre. Skandalöst!

 5. Håkan Sandin skriver:

  “Det existerar inget palestinskt folk. Vi är alla araber”, konstaterade Kung Hussein av Jordanien redan på 1980-talet.

  Dock är det svårt att diskutera med kulturmarxister eftersom ståndpunkterna är så motsägelsefulla.

  Å ena sidan är Israel, till skillnad från den “palestinska” myndigheten, en rättsstat, men å andra sidan är det en ockupationsmakt som saknar rätt till existens.

 6. Håkan Sandin skriver:

  Krig mot Israel som är en kärnvapenmakt. Krig mot Ryssland som också är en kärnvapenmakt. Krig mot IS som säkert har massförstörelsevapen. EU:s sönderfall och hotande inbördeskrig.

  Även om jag inte var född då har jag en känsla att vi lever med samma krigsretorik, polarisering och tidsanda som före de båda världskrigen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.