Under USA:s befäl och beskydd

Mycket märkligt resonemang av Urban Ahlin i riksdagen idag. För att öka samförståndet om Sveriges soldater i Afghanistan har man gjort upp med regeringen. Man ansluter sig alltså till Carl Bildts grötmyndiga ståndpunkt – uttalad i riksdagen idag – ”Det är ansvarslöst att vända världen ryggen när nu världen försöker göra något …”.

Individuella terrorister kommer ur samhällsförhållanden. Visst är de ovanliga, men ju grymmare orättvisor som utspelar sig framför våra ögon, desto fler kommer att i sin desperation lockas in i bombverksamhet.

Även Stockholmsbombarens anhöriga förtjänar respekt efter vad som hänt. Han var en ensam stackare, som på sitt bisarra vis försökte göra världen bättre. Blekingegatsligan i Danmark, Bader Meinhof och Röda arméfraktionen i Tyskland och allt vad de kallade sig var exempel på samma sak. Individuell terror som med skoningslösa slag ville skapa kaos i världen. Denna ”vänsterterror” hade vi emellertid mycket lite av i Sverige, tack vare att vänstern på den tiden förmådde hålla rent från individuella virrpannor. Idag gör den stora muslimska majoriteten säkert ett viktigt arbete för att förebygga desperata aktioner. Och glöm inte att övergreppen i Gaza och annorstädes skapar bottenlöst hat, som söker sig ett uttryck.

I mediekriget om svenskarnas tankar står slaget om vad som är hönan och vad som är ägget. Är USA:s krig i Palestina (via Israel), Irak och Afghanistan svar på en muslimsk offensiv (på 911)? Eller är islamistisk terrorism ett svar på USA:s offensiv mot den islamska världen?

Även om det är ett stegvis upptrappat krig så bär någon huvudansvaret. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar nu åter ha anslutit sig till Carl Bildt-linjen, att ”Det är ansvarslöst att vända världen ryggen …”, det vill säga att sluta upp bakom USA. Men den enda vägen till minskade spänningar och på sikt fredlig samlevnad mellan muslimer och västerländska demokratier går via avveckling av de orättfärdiga krigen i Mellanöstern.

Riksdagsbeslutet idag innebär ännu ett steg mot ökad osäkerhet i både Afghanistan och på Stockholms gator.

…………

Jan Viklund har gjort ett filmreportage från protestmötet utanför gamla kanslihuset på Mynttoget mot riksdagsbelutet.

Läs också: DN 2010-12-15, Expressen 2010-12-16, DN-Ledare 2010-12-16, Lars Drake i UNT 2010-12-15, Kotkas blogg 2010-12-16

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående artikelPISA-rapporten
Nästa artikelFörsvar för diskriminering av pojkar
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. När politikerna kommenterade bombdådet i Stockholm i lördags valde alla – trots att en förvrängd ljudfil fanns att tillgå – att låtsas som om Afghanistankriget inte var ett motiv, just genom att prata om annat. Genomskinligt!

 2. Hur ser du på framtiden för människorna som lever i det som nu är Afghanistan om all utländsk trupp lämnar landet? Konkret nu, inget Myrdalskt trams. Vad kommer att hända där tror du?

 3. Rasmus!

  Framtiden för afghanerna är ljus, trots alla problem de har framför sig. De besitter stora naturtillgångar som kan ge dem en god ekonomi. De kommer liksom alla andra folk utveckla sitt land, bara stormakterna lämnar dem ifred. Fattigdom, brist på utbildning etc kommer de att ta itu med i den takt de själva bestämmer. Knarkhandel, korruption, och klanpräglad konservatism är mycket produkter av Storbritanniens, Sovjets och nu det så kallade världssamfundets ständiga angrepp. För afghanerna representerar världssamfundet – och de svenska soldaterna – ondskan, liksom alla dess afghanska medlöpare.

  Befrielsen kommer inte att bli oblodig, men betydligt mindre blodig än fortsatt ockupation.

  Förmodligen kommer du att tycka detta är Myrdalskt trams, men allt fler begriper hur omöjlig den svenska politiken är.

 4. Rent taktiskt är det dessutom också mycket bättre att dra sig ut medan tid är. Att vara sista trupp som lämnar är direkt livsfarligt, eftersom det då finns en ökad risk för hämndaktioner från motståndsrörelsen. I de flesta spel vill ingen sitta med Svarte-Petter på slutet … Och om Obamas linje förverkligas – vilket är långtifrån säkert – är 2014 uttågsdatum från imperiernas kyrkogård.

  Låt NATO och ISAF ta smällarna. Vi skall inte delta i ett imperialistiskt erövringskrig efter olja, metaller eller vilka feta kontrakt det vara må! Vi har inte där att göra!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.