Riksdagsledningen har dålig koll på symbolers värde

Galavagnar efter fyrtio stiliga hästar med ryttare i praktfulla uniformer. Kameran följde kungligheterna när de högtidligt skred upp genom huset, stannade och lyssnade på körsång och kom in i den stora plenisalen, Kammaren, där riksdagsmännen skymtade som bakgrund... Det gäller riksdagens högtidliga öppnande den 12 september 2016. Med anledning av detta skrev Birgitta Hambraeus följande brev (mejl) till riksdagens Talman Urban Ahlin.

Fokus på kungligheter...

Fokus på kungligheter…

Herr Talman!

Det står klart för alla TV-tittare att det viktiga med riksdagens högtidliga öppnande är kungafamiljen och statsministern. Riksdagsmännen är en anonym bakgrund. Är den symboliken medveten?

birgitta-hambraeus

Birgitta Hambraeus, riksdagsman för Centerpartiet i 27 år fram till 1998, numera partipolitiskt obunden. Hon är mycket engagerad i energi-, miljö- och fredsfrågor.

Det borde vara ett bra tillfälle att visa upp de folkvalda för sina väljare. Ordna en högtidlig inmarsch för ledamöterna varje riksdagsvalkrets för sig!

När riksdagsmännen från Dalarna, Stockholm, Göteborg, Gävleborg etc högtidligt går in till sina platser kan väljarna se vilka ledamöter de valt och få dem presenterade i TV. Därefter får gärna spridas kunglig glans och statsministern redogöra för vad riksdagen kommer att besluta om.

Birgitta Hambraeus


Talmannen Urban Ahlin svarade att han tyckte mina förslag var bra och ska ta med dem till nästa högtidliga öppnande av riksdagen. I april 2017 planerar jag att påminna honom.

Gillar du förslaget så skriv till honom! urban.ahlin@riksdagen.se

  3 kommentarer for “Riksdagsledningen har dålig koll på symbolers värde

  1. Dennis Zackrisson skriver:

    Så vitt jag känner till är det väl Jimmie Åkesson och en del andra SD:are som gjort något i Hambraeus riktning genom att uppträda i folkdräkt den första gången man var med vid det “högtidliga öppnandet”.

  2. Birgitta Hambraeus skriver:

    Visserligen hade jag orsa-dräkt vid riksdagens högtidliga öppnande under 70-talet då det var inne med folkdräkt, men kläderna är oväsentliga. Det du kallar “Hambraeus riktning” är att jag tycker det är viktigt att veta vilka personer vi väljer att besluta över oss i vår representativa demokrati och kan bli av med vid nästa allmänna val. I den stora Kammaren sitter ledamöterna samlade i sin valkrets och det skulle göra presentationen enkel för TV.

  3. Anders Persson skriver:

    Vi som är lite äldre vet att folkdräkter inte är något som Jimmie Åkesson eller SD hittat på. Inte heller att vifta med svenska flaggan vid högtidliga tillfällen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.