Rip current, vad är det?

rip current
Två turister har tragiskt omkommit i en undervattenström kunde vi läsa i Aftonbladet 2015-08-18.

Jag höll själv på att omkomma i en sådan i Sydkinesiska sjön 2003. Jag var lärare på en kurs för meteorologer på Borneo och sista dagen tog min franske chef och jag ledigt och for till en badstrand. Vi hamnade i en undervattensström och höll på att sugas ut. Det var omöjligt att simma emot. Av mer tur än skicklighet kom vi in på lugnt vatten och överlevde.

Av mina oceanografiska kollegor fick jag veta att dessa så kallade “rip current” är starka men smala strömmar. “Smala” är nyckelordet. Ty det innebär å ena sidan att det utgående vattnet koncentreras i en väldigt smal “stråle” som får hög hastighet och som är omöjlig att simma emot, inte ens om du är elitsimmare.

Men just dess smala utbredning i sidled innebär en möjlighet till räddning om man hamnar i en “rip current”. Ty det gäller bara att simma åt sidan.

Men detta är inte självklart när det naturliga är att sikta mot land.

När jag kom hem från Borneo sökte jag intressera tidningarnas turistredaktioner för detta, hur man klarar sig ut ur en “rip current”. Men förgäves. De föredrog att vara lika lite intresserade av detta som av vad som kännetecknar en annalkande tsunami (vattnet ger sig av utåt havet och torrlägger stränderna). Det måste till en katastrof för att de ska bry sig.

Nu blev det en tsunamikatastrof 2004, men uppenbarligen måste vi vänta till kronprinsessan Victoria omkommer i en “rip current” (livvakterna kommer att vara hjälplösa) tills den reslystna allmänheten får veta vad de bör göra om de hamnar i en liknande situation.

... är läst 579 gånger!

(Visited 13 times, 1 visits today)

  4 kommentarer for “Rip current, vad är det?

 1. Dennis Zackrisson skriver:

  En intressant iakttagelse, Anders!

  Vidgar vi funderingarna lite kan vi se att det även kan gälla att se upp för då och då uppdykande politiska “rip currents”, kanske alldeles särskilt tydliga här i den svenska ankdammen. Hur många är det inte som just nu hals över huvud drunknar i den antiryska strömningen från diverse påstått “liberala” medier? Beror sådant på att det för den trångsynte ofta kan vara svårt att vara vidsynt och se åt sidan?

 2. Lars Johansson skriver:

  Här en hemsida som visar fenomenet.

  Och här en demofilm:

  När en våg kommer in över stranden, är den spridd med samma nivå över strandens hela bredd, men när vattnet strömmar tillbaka mot havet, söker sig vattnet åt sidorna där det är djupt och alltså mindre motstånd. Du får ströming åt sidorna från den högre bottnen, och i de djupare sidorna strömmar vatten tillbaka snabbt och i riktning utåt, mot havet. Som nämnts, simma åt sidan, inte mot strömmen, för då kommer du inte i rätt riktning och tröttar bara ut dig.

 3. Anders Persson skriver:

  … och sedan har vi så kallade “slukhål” att vara rädd för som t.ex. i Kina. Igen i Kina, i Australien igår, till och med utanför Norrköping och runt om i världen.

 4. Anders Persson skriver:

  Måste det hända våra kungligheter, och inte bara de danska, eller andra svenska VIPs, innan våra myndigheter går ut på bred front med den nödvändiga informationen: Simma åt sidan!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.