robban-broberg-ap
I början av 1968 uppträdde Robban Broberg i Kårhuset i Stockholm. Anders Persson, som då frilansade som karikatyrtecknare, fick honom att sitta modell.

Nästan allt som skrivits om Robban Broberg efter hans död har handlat om hans roliga snedrimmade låtar, hans förmåga att leka med ord, de burleska och underfundiga visorna och de romantiska sångerna – med andra ord hans konstnärlighet. Men det är att missa hela poängen varför just den här konstnärligheten slog an.

Visorna ”Det finns bara hon”, ” Hej där lilla Rödluvan”, ”Båtlåt”, ”Maria-Therese”, ”Jag måste hejda mej”, ” Alla springer omkring”, ” Carola”, ”Mariga Mary”, ”Ingela”, ”Ellen”, ”Alla springer omkring” och många andra kom till under senare delen av 60-talet och början på 70-talet, under den så kallade ungdomsrevolten. Då var det politik som gällde, så varför blev Robbans 100% opolitiska visor så enormt populära?

Jo, därför att de avspeglade en viktig tektonisk förskjutning i det politiska landskapet: kvinnans frigörelse. Robbans låtar handlade nästan uteslutande om den uppväxande grabbgenerationen som hade att tampas med en helt ny kvinnortyp: den självmedvetna, frigjorda, välutbildade unga kvinnan som inte nöjde sig med ”vad som helst”. Till detta kom fria aborter, p-piller och en avspänd syn på skilsmässor och utomäktenskapliga barn.

De män som gick från tonår till mandom under dessa år hade det inte lätt. De gamla sjömärkena var som försvunna. Robbans visor om blyg trevande sexualitet fångade tidsandan mycket mer än sentida skildringar av frigjorda orgier.

Bland de få som efter Robbans död påpekat detta är Stefan Sundström i ETC.

På sextiotalet var [Robban] en av dem som spred den frimodiga synen på sex. Han sjöng om sex på ett lustfyllt och lättsamt sätt, på det sättet har han verkligen varit en förebild för mig. Jag upptäckte honom som elva, tolvåring nånting och fattade då att kärlek kunde vara något roligt. Vad har du under blusen Rut och Ich habe ein bratwurst Carola, det är ju underbart roligt, säger han.

Till amatörspsykologerna bland läsarna kan jag avslöja att en av mina favoriter var

Hej där Rödluvan
kom ett tag
jag är såååå tänd på dejjjj
du har ju allt en gammal varrrrg kan önska sejjj.

eller

Jag måste hej-, jag måste hej-, jag måste hejda mig, när jag ser en tjusig tjej….

Men mest identifierade jag mig med

Alla springer omkring
å söker var å en
att fånga det som vi kallar
den stora kärleken.

Så Kalle kutar efter Ulla
som följer efter Stig
som e på jakt
efter Stina
som springer efter mig.
Ja, alla springer omkring
å söker var å en
att fånga det som vi kallar
den stora kärleken.

I cha-cha-cha, blues å vals
med armen runt sin hals,
i hip-hop å rock’n’roll
åt alla möjliga håll
Springer alla omkring
å söker var å en
att fånga det som vi kallar
den stora kärleken.

Å jagar kärlek i Oslo,
Bramaputtra å Paris,
upp å ner runt Manhattan
på alla möjliga sätt å vis.
Springer alla omkring
å söker var å en
att fånga det som vi kallar
den stora kärleken.

När jag själv sprang omkring, å sökte fånga Den Stora Kärleken, plågades jag av en tvångstanke eller vaken mardröm. Tänk om jag inte hittade Henne, ja då fick den ”näst bästa duga”. Men när ”Den Näst Bästa” och jag, i mina fantasier, kommer ut från kyrkan efter vigseln så, bland de som samlats utanför, står Hon. Säger inget, men tittar på mig med sorgsna ögon: – Varför kunde du inte vänta – lite till?

Så jag väntade lite till och vid 37-38 års ålder hittade jag Henne …

Föregående artikelMer om meteorologerna och väderprognoser
Nästa artikelAnklagelser om israelisk organplundring var sant

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.