Prenumeraera på UNT, där får du en Rocky varje vardag!
Prenumeraera på UNT, där får du en Rocky varje vardag!
(Bilden är klippt ur Rocky 24-albumets omslag)

För oss Uppsalabor, som ännu inte vant oss av med pappersprassel till frukost, gäller Upsala Nya Tidning. Man vill ju hänga med vad som händer i stan. På köpet serveras oss dagens politiskt lämpliga ställningstaganden.

Idag består andra uppslaget (ledare och debatt) av tre artiklar: Johan Rudström om att man inte ska förbjuda muslimska friskolor (som Jan Björklund föreslagit), Håkan Holmberg om att det alls inte är självklart att bjuda in SD till partiöverläggningar i riksdagen (som Jan Björklund föreslagit) samt på ”Debatt” där Uppsalas egen liberala EU-parlamentariker Cecilia Wikström serverar oss en pompös uppläxning av hela EU – för att man ingått det där flyktingavtalet med Turkiet (oklart vad Jan Björklund tycker om just det).

När det gäller just Cecilia W, är hennes ton uppseendeväckande motsägelsefull för att komma ur en liberal. I ”solidaritetens och medmänsklighetens” namn kräver hon införande av ”ett gemensamt europeiskt gränsbevakningssystem – där ansvar och tillräckliga resurser flyttas från medlemsländerna till EU. På så sätt kan EU:s yttre gränser upprätthållas betydligt effektivare än idag…” Jag undrar om Cecilia W försökt föreställa sig de ”solidariska och medmänskliga” uppsamlingsläger som skulle bli följden? Ok, inte är de bättre i sydöstra Turkiet, men vore det inte bättre att verka för att EU och Sverige slutar gjuta bensin på storbränderna i Syrien och annorstädes.

Det omedelbara intrycket av dagens UNT är att liberalerna är i djup kris. Vad de anser idag är helt oförutsägbart. Kappan efter mycket tillfälliga vindpustar verkar vara ledande princip.

Någon ser det kanske som ett sundhetstecken att liberaler tydligt vågar opponera mot sina egna liberala auktoriteter, EU och Björklund i de här fallen. Men visar det inte snarare på politisk förvirring. Minns Bengt Westerbergs klassiska protest mot Ian och Bert efter valet 1991 genom att lämna TV-studion – apropå eventuell inbjudan till Jimmy & Co. Minns också liberalernas vurm för valfrihet, fri marknad och fria skolor. Och glöm inte Cecilia W:s väl dokumenterade EU-fori.

Lägg till detta tidningens (liberalernas) inlåsning i USA/Nato/antiputin-buren (auktoritativa ståndpunkter man inte viker en tum från), den slarviga och ibland rent komiskt usla redigeringen (ekonomiska nedskärningar) och den ökande delen TT-material, så blir utsikterna för lokaltidningen med så stolta yttrandefrihets-traditioner än mer dystra.

Dagens redigerings-fniss-miss vill jag inte heller undanhålla er…

britt-eu
Att hon nu tagit sig ända dit är verkligen roligt. Grattis Britt!

Men det kanske ska skyllas på någon redigerare med humor?

Hur ska det gå för UNT? Snart är Rocky mitt enda skäl för att prenumerera. Rocky är oemotståndlig, även när jag inte förstår ett dyft av vad de filosoferar om.

Föregående artikelGalenpanna?
Nästa artikelDe kompromisslösa…
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Johan Rudström skriver i sin ledare om att förslaget att förbjuda religiösa friskolor så här:
  ”Detta riskerar att bli kontraproduktivt. Det finns föräldrar i förorten som vill låta sina barn växa upp med hedersnormer och de kommer snarare att bli stärkta i sin uppfattning om muslimska friskolor förbjuds. Om barnen tvingas gå i svenska skolor kan greppet om dem stärkas utanför skoltid. I värsta fall får de inte gå i skolan alls”

  Man kan ju tycka att de som av olika anledningar väljer att flytta till Sverige inte ska ha så mycket emot att gå i svenska skolor. Vi har väl fortfarande skolplikt i landet, så risken att de inte får gå i skolan alls är väl inte sannolik.

 2. Är glad över att Kristianstadsbladet här nere också liberal, har ledare av Carolin Dahlman, skarp tungad i klass med Alice Tedorescu, lokala undersökande journalister som Clifford Johnson m fl och en ung humoristisk Edenryd – både krönikör och reporter. Allt hopp för gammalmedia är inte ute.

 3. Redan i min ungdom på 70-talet hette det ”att vara liberal är att vara kluven”. Det kanske är trevligt om detta kan återupplivas i dessa tider då liberaler annars mest framstår som de mest sekteristiskt dogmatiska av alla.

 4. Lars J!
  Är det bättre att greppet om barnen (i de hedersnormerade familjer du skriver om) är starkt både i skolan och hemmavid? Nej! Svensk skolplikt + svensk läroplan = skola i Sverige (att den dessutom är sekulär och vilar på vetenskaplig grund är toppen). Nu lever ju inte ens ”vanliga” skolor upp till detta. Men vi har en (1) måttstock beträffande skolan (läroplanen). Och det är till den ALLA ska anpassa sig. Land ska med lag byggas. Sverige ska byggas på svensk lag!

  Knut!
  Ja, det är tur att Rocky finns – han håller det offentliga samtalet igång.

 5. Att ha följt serien Rocky i många år är ganska intressant.

  I undertonen av seriens progression, så har man följt en serietecknare sakta men säkert sjunka ned i alkohol och drogmissbruk.

  Numera skulle man kunna byta ut allt i serien till två gammaldags parkbänksalkisar i parken och den skulle funka i alla fall. All konst formas slutligen av konstnärens omgivning, social som materiell. Inkluderat då vad som finns i blodomloppet.

  Numera blir man väldigt kluven av att läsa den. Är det en tragedi man bevittnar, eller är det en utopi? Är det ett geni som lyckats skapa sig ett bekvämt liv eller är det en självdestruktiv misantrop?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.