T-bana i Moskva

Både i Moskva och St Petersburg har mina kollegor varit ivriga att visa mig en av deras städers stoltheter: tunnelbanestationerna. Och de är vackra.

Av en tillfällighet råkade jag på en länk som ger ett kalejdoskop av ryska och andra tunnelbanestationer (klicka på bilden ovan).

Jo, de är vackra. Men skönheten förtas lite av omaket att ta sig ner till dem. I synnerhet är rulltrapporna i St Petersburg oändligt långa. Det tar ibland lika lång tid att ta ner sig till tågen som själva resan till destinationen.

En stad saknas, tyvärr. Odessa har sådana geologiska problem under sig att några tunnlar inte är säkra att bygga. Istället har de en intensiv spårvagns- och busstrafik. Deras minibussar är verkligen charmiga. De har inga konduktörer och inte ens biljetter. Man betalar kontant när man stiger av.

Bussen är ofta full redan i centrum av staden, men man lyckas ofta klämma sig in. Under resan pressades man gradvis längre och längre bakåt i bussen. När någon sedan vill stiga av, så gällde det att antingen pressa sig tillbaka mot de främre delarna, eller be de framförvarande passagerarna att vidarebefordra de fem hryvnia, en och femti i svenska pengar, som alla resor kostar.

Minibuss i Odessa

Framme hos föraren ligger det högar av mynt och småsedlar, så han kan ge korrekt växel tillbaka. Jo, dessa småpengar och sedlar förmedlas av passagerarna bakåt i bussen till den som ska av.

Det måste finnas någon oskriven ”gentlemen’s agreement” i denna ganska kriminellt belastade stad att det är OK att råna privatpersoner, banker o s v men stängt förbjudet att knycka ens den minsta hryvnia på en av stadens bussar!

Föregående artikelSe staren, se staren
Nästa artikelARBETARRÖRELSENS FÖRÖDANDE SJÄLVBEDRÄGERI

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.