Ryska troll, eller andra troll
Ryska troll, eller andra troll

St Petersburg är Europas tredje största stad, efter Moskva och London, och där finns mycket. Enligt Mats Johansson i SvD finns där också ryska ”troll” som sprider desinformation på Internet. Om dessa ”troll” och om ryska ”trollfabriker” kan man läsa mycket på Wikipedia, t ex. Men också i Daily Telegraph och Guardian. Det är ytterst läsvärda artiklar ty varför skulle ryssarna ha monopol på denna propagandataktik – om den nu är så bra.

Samma regler för alla

Anders Persson
Anders Persson

Ty om nu någon svensktalande Olga Petrovskja i St Petersburg under pseudonymen Helga Pettersson etablerar sig som bloggare eller regelbunden kommentator så har hon ju att rätta sig efter samma obevekliga lagar som alla andra icke-troll, d v s att inge förtroende. Om det hon skriver verkar vettigt och framförallt verkar stämma med verkligheten är hon ju en tillgång. Om inte så inrangeras hon av alla web-läsare bland alla andra miljoner idioter som nätet är fullt av.

Varför bara ”ryska” troll?
Om det sitter ”riktiga” svenskar i Ryssland och utifrån sin närmare kunskaper om ryskt samhällsliv vill ge sina versioner, varför ska de inte få göra det? Eller är också de ”troll”, ehuru oavlönade? Och varför ska eventuella ”ryska troll” nödvändigtvis sitta i Ryssland, vore det inte bättre om de satt i Sverige så att de var bekanta med stämningarna här?

Men vem är då troll? Hur ska vi veta vilka kommentarer – som publiceras här på bloggen – som kommer från ”ärliga svenskar” eller från ”ryska troll”? Och finns det bara ”ryska” troll? Är inte Mats Johansson ett riktigt amerikanskt troll?

Men som sagt, den ryska propagandan spelar inför öppet mål emot den taffliga svenska ”motpropaganda” som säkert har fått fler att hysa förståelse för Ryssland än vad de skulle ha gjort efter att ha sett Russia Today.

Svensk propaganda
Ta nu det här med flygbombningen av tre syriska sjukhus i måndags, där ett tjugotal människor dödades, bland dem läkare och barn.

I Rapport kl 12 utpekades tvärsäkert ryska bombplan som de skyldiga, i Rapport kl 16 ryska och syriska. Men i SVT:s finska Uutiset 17.45, sas det inget om några bombningar alls. Nu tar Uutiset mest upp frågor specifikt för den finsktalande minoriteten, men i det ingår också större nyheter, till vilka dessa bombningar otvivelaktigt borde höra. Ty i Rapport kl 18 och 19.30 var huvudnyheten ryska bombflyg som attackerat sjukhus i Syrien.

Man skulle kunna tro att Aktuellt 21 skulle följa upp detta, men det gjorde man inte. Inte ett ord om ryska eller syriska bombplan, däremot en del om turkiska hot emot den kurdiska gerillan i trakten.

Vad skrev Uppsala Nya Tidning?
I UNT:s webupplaga kan man dagen innan läsa om turkiska angrepp på kurder i och omkring Azaz och i de följande nyhetsbulletinerna på unt.se heter det först (vid middagstid på måndagen) att det ”troligen” var ryska plan. Detta enligt SOHR, som ju är ett ”engelskt troll” i London. Man citerar också ”turkiska myndighetspersoner” som hävdade att planen var ryska. Senare på eftermiddagen lägger man till att också flygplan från den ”syriska regimen” varit skyldiga.

Men senare under eftermiddagen börjar tvivlen smyga sig in. En lärare från Försvarshögskolan citeras. Han tvekar om dessa bombningar, om de nu var från ryskt, syriskt eller till och med från USA-allierad sida, verkligen var avsiktliga. Kanske var det ett misstag?

Det är förmodligen dessa rapporter som får Uutiset att inte nämna bombningarna alls och Aktuell kl 21 att inte spekulera i rysk eller syrisk skuld i det inträffade.

Vad har egentligen hänt?
Den uppmärksamma tittaren och tidningsläsaren undrar nu, helt opåverkad av ”ryska troll” i St Petersburg:

  • Har några byggnader alls bombats, eller är det gamla journalfilmer? Sådant har hänt förr.
  • Om byggnader bombades, var de sjukhus?
  • Om de var sjukhus, var de fortfarande i bruk?
  • De som dödades, var de verkligen sjukhuspersonal?
  • Var det verkligen ryska och syriska plan som avsiktligt besköt byggnaderna eller var det turkiska plan som var ute och skulle slå emot den kurdiska YGD-gerillan?

Den förvirring som svenska medier utsått genom sin oförmåga att kontrollera sina propagandistiska instinkter bidrar till en förvirring och bristande tilltro som vida överstiger vad tusentals välprogrammerade ”ryska troll” skulle kunna åstadkomma.

Föregående artikelPalmemordet: (I) ”Vi måste göra något!”
Nästa artikelPalmemordet (II): Varför mördades inte också Lisbeth?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.