RYSKT PLAN FLÖG ”PROVOCERANDE”?

Åke Sandin som driver Radio Tyresö skriver följande:

I går (22/2) var förstanyheten på Radio och TV att ett ryskt jaktplan hade flugit nära ett svenskt plan på internationellt vatten över Östersjön. Försvarsminister Hultqvist var upprörd över att ryssarna uppfört sig ”provocerande”. 

Det uppgavs att det handlade om ett svenskt signalspaningsplan. Det som däremot inte sades var vad det svenska planet spanade på och var det befann sig vid incidenten.

Det visade sig att det svenska planet var på spaning många mil öster om Gotland och ännu längre från den svenska fastlandskusten. Det befann sig däremot nära ryskt territorialvatten inte långt från den ryska staden Kaliningrad med dess militära anläggningar.

Vilka “kränker svenskt vatten”
Inget väsen från våra medier blir det dock när främmande krigsmakter ”kränker”  vårt territorium, Härom månaden kom det blott notiser om detta bland annat under rubriken ”Ryssland står för en bråkdel av kränkningarna”.

Där kunde man läsa, att främmande makt har kränkt svenskt territorium nästan 50 gånger under de senaste tre åren, enligt statistik från Försvarsmakten. Och att enligt överstelöjtnant Stefan Wilson, chef för taktikavdelningen på Försvarshögskolan står Ryssland bara för tre överträdelser som alla är med flyg, en gång i april 2016 och två gånger 2017. 

– Det är en vanlig missuppfattning att Ryssland skulle stå bakom de flesta överträdelserna, säger överstelöjtnant Stefan Wilson.

Nej man undrar förstås vilka makter som har kränkt Sverige 47 gånger under tre år. Kränkningarna har troligen skett av de många NATO-makterna runt Östersjön: Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland Estland och kanske av USAs flyg.

Åke Sandin – Radio Tyresö

... är läst 326 gånger!

(Visited 4 times, 1 visits today)

  3 kommentarer for “RYSKT PLAN FLÖG ”PROVOCERANDE”?

 1. Leif Stålhammer skriver:

  Hulterqvisten är inte rätt man att bedöma flygarkompetensen hos ryska piloter. Han vet naturligtvis ingenting om flygning och har fått instruktioner att spela upprörd. En mycket selektiv sådan. Den ryska piloten hade full koll på vad han gjorde, det håller jag för synnerligen troligt efter att ha sett ryska flyguppvisningar med liknande maskiner. På den tiden vi hade ett fungerande flygvapen gjorde vi likadant, vi placerade en kärra på varsin sida om ryssen och sen fotograferade vi.

  Hulterqvistens jobb är att gå sin uppdragsgivares ärenden, nämligen USA/Nato. Och vad har svenska spaningsplan där att göra? Vem provocerar vem? Både H-lt-rqv-ist-n och feministern W-str-m är bara värda förakt. En av mina gamla kompisar flög bl a Tunnan och har informerat mig om saken.

 2. Bertil Carlman skriver:

  “Hulterqvisten är inte rätt man att bedöma flygarkompetensen hos ryska piloter. Han vet naturligtvis ingenting om flygning och har fått instruktioner att spela upprörd.” Detta Leif, är ett något egendomligt, och framförallt obevisat påstående. Vem skulle ha givit honom instruktioner? Är det inte snarare så han är så välintegrerad i EU:s och Natos politik att han inga instruktioner behöver?

 3. Leif Stålhammer skriver:

  Instruktioner erhålles i USA och visst, han är helintegrerad med Nato. Uttalandet han gjorde visar dock att det bara var samma gamla russofobiska politik. Det är tradition inom socialdemokratin. Bedömningen rörande hans okunskap om flygning kvarstår. Våra svenska Tunnor låg två meter från de ryska plan vi ville titta på. Om han H-lt-rqv-st-n hade varit politiskt självgående hade han inte behövt åka så mycket till USA. Hade det idag gällt Nato-plan vore han tyst om det ginge. Redan 1952 skedde mot Sovjet riktad svensk signalspaning för att kartlägga sovjetisk radiodata. Den svenska regeringen Erlander hemlighöll sin spaningsverksamhet mot Sovjet. Sverige framställde sig även då som neutralt. Datainsamlingen skedde med hjälp av amerikaner och britter. Vi har traditioner att vårda…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.