Ryssarna fotograferar militära objekt i Uppland!

AN-32-B

Flygplanstyp; Antonov AN 32

För något halvår sedan hörde jag en historia av en kille som påstod sig ha sett “ryska spioner” här i Uppland. Det hade pågått någon mindre militär övning och då hade det dykt upp ryskregistrerade bilar ur vilka allvarliga män gick ut med kameror och fotograferade vad som tilldrog sig.

Jag betvivlade att de var “ryska spioner” eftersom de uppträtt så öppet. Men min sagesman var säker: de hade ju haft ryskregistrerade bilar!

Jo, men nog skulle det vara enormt klantigt av ryska spioner att köra omkring i bilar med ryska registreringsskyltar, tyckte jag. Men min sagesman lät sig inte lugnas i sin rysskräck.

Spaningsflyg
Nu har det hänt igen. På en fest jag var med på igår, fick jag – från en säker källa – veta att ryska militärplan bedriver regelbunden spaningsverksamhet över militära anläggningar i Uppland. Det händer 4-5 gånger per år att de kommer in på låg höjd och fotograferar allt de ser. Och det är inte bara korta räder, de kan hålla på i flera dagar i följd!

Nå, varför publicerar jag nu detta avslöjande här på lindlof.nu istället för att gå till UNT, Expressen eller Svenska Dagbladet och hösta in tusentals kronor i belöning för “årets tips”? Kan någon svara på detta?

... är läst 244 gånger!

  10 kommentarer for “Ryssarna fotograferar militära objekt i Uppland!

 1. Anders Persson skriver:

  Innan paniken sprider sig i Uppland och folk flyr ut i skogen eller till Åland får jag väl säga att detta är en helt öppen och legal verksamhet, kallad “Open skies” inom det s k OSSE, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa

  Dessa ryska spaningar över Sverige har till och med beskrivits i SvD, fast inte så stort uppslaget som de artiklar och inlägg som med “rysskräck” ska jaga in oss i Nato.

  SvD har till och med berättat om hur svenska spaningsflygplan opererar i Ryssland.

  Min sagesman, den “säkra källan”, är en av de flygofficerare som är med om att briefa de ankommande ryska piloterna. Han berättar att vid dessa tillfällen är stämningen mycket gemytlig och kongenial.

  Eftersom “Open skies” har pågått en längre tid kan man undra över varför så få, om några, utom de som läser “det finstilta” i SvD, vet om detta? Det bekräftar ännu en gång den svenska journalistikens kollaps: i de politiskt styrda medierna får vi en “verklighet” serverad, medan en annan Verklighet äger rum runt omkring oss.

  Skriver man om denna “icke passande” Verklighet riskerar man att bli anklagad för både det ena och det andra. Och nu kanske vi snart riskerar att få en av de “baltiska baronerna” Janis Sartis på oss för att sprida “desinformation”.

 2. Björn Nilsson skriver:

  Anders P nämner inget om de bilburna spionerna (som tydligen varit slarviga nog att inte använda svenskskyltade bilar). Kan det möjligen vara observatörer som enligt överenskommelse tittar på militära övningar i Europa, inklusive Ryssland? Fotograferna kanske bör uppmanas att se gladare ut nästa gång de kommer?

  En cyniker kan ju också fråga om det verkligen finns något svenskt försvar att spionera på längre?

 3. Anders Persson skriver:

  Angående de markbaserade “ryska spionerna” tror jag att du har rätt, men jag saknar detaljer för att avgöra. Tilläggas bör att inte bara ryssar, utan också tyskar, britter, polacker och alla möjliga andra européer kommer hit för att spana, liksom svenska militärer besöker dem. Dock måste alla berätta om vad de tänker spana på 36 timmar i förväg så att några hemligheter bevaras.

  Sedan undrar jag hur Sverige skulle kunna bli medlem i Nato redan i år, som vår “baltiske baron” Sartis föreslog i Rapport igår. Vi har ju inte ens ett försvar att värja oss med själva, än mindre vara med och beskydda övriga Natoländer.

 4. Herman Nilsén skriver:

  På 1960-talet hände det att västtyska Bundesmarinofficerare semestrade i Bohusläns skärgård, gärna så att de seglade upp själva från Kiel och sedan drev omkring Vinga fyr och Göteborg. Markus Wolf fotograferades och avslöjades i Stockholm 1979 av SÄK. Polska “tavelförsäljare” och lastbilar från Bulgarien som fick “motorfel” utanför militära kvarter var en klassiker.

  Så visst, spionaget från alla sidor i Sverige är inget nytt. Inte heller att ambassader alltid varit “spionnästen” (vad ska man ha alla kultur- och militärattachéer till liksom?). I grunden brukar de militära spaningarna gedignare och ger verkliga underrättelser än de civila (James Bond är bra underhållning, men verklighetens MI6 betalar oftare människor för att sitta på restauranger och betala för skvaller än att faktiskt ge sig ut och samla information)

  Annars kunde man kanske hoppas på att spioneriet från rysk sida blir lite mindre nu när man inte har råd att betala löner till anställda i regionerna utan (liksom på tsartiden) förbjuder klagomål på behandlingen. Nyheten handlar om att läkarna i Transbajkal-regionen inte har fått lön för december. Klagade. Sedan förbjöds de att klaga av lokalpolitikerna.

 5. Mats Larsson skriver:

  Någon gång på 1970-talet skulle svenska och ryska forskare genomföra en gemensam civil vetenskaplig mission vid Esrange, rymdraketbasen utanför Kiruna, som är helägd av svenska staten.

  Det behövdes en hel del rysk vetenskaplig utrustning för missionen, och frågan var hur den skulle transporteras från norra Ryssland till Esrange. Inga problem, den sovjetiska militären var hjälpsam och ställde upp med militära transportfordon. Det blev till slut en imponerande kollon militärfordon lastade med civil rysk vetenskaplig utrustning.

  Berörda svenska myndigheter var givetvis informerade och hade givit sitt godkännande, men man hade på svenska sidan helt glömt bort att informera lokalbefolkningen i gränstrakterna till Finland genom vilken transporten skulle gå. Panikslagna bybor ringde polisen och skrek “vi är invaderade av ryssarna!”

 6. Bengt Svensson skriver:

  Tiderna förändras! När jag gjorde lumpen på FRA för ett halvsekel sedan, informerade befälet oss om att ryssen var urslug. Inte nog med att han talade flytande svenska, han visste dessutom namnet på Lill-Babs senaste make och låten överst på svensktoppen och kunde alltså inte avslöjas med någon banal kuggfråga. Skickades han att spionera på Revingehed, t ex, körde han en M-registrerad Volvo och talade samma skånska dialekt som ystadskommissarien Wallander borde ha talat i filmatiseringarna av Mankells romanserie. Vi värnpliktiga måste därför utgå ifrån att alla människor vi mötte kunde vara ryska spioner.

 7. Herman Nilsén skriver:

  Sovjetunionen var större och mer än Ryssland och det ryska (fast det dominerade givetvis, ryska var det All-unionella språket och du kunde inte göra karriär med mindre än att du behärskade ryska. Vanligt var att männen lärde sig ordentlig ryska när de gjorde värnplikt en period som varade i minst två år i en ung mans liv och i en helt ryskspråkig miljö). Av de sexton SSR:erna bodde lite mer än hälften i det ryska och 20-25% i Ukrainas SSR. En stor del av officerskadrerna i Röda Armén kom ex v från Ukraina vilket förklarades lite skrockfullt med att bero på kosackblodet och kosacktraditionerna. Inte omöjligt alls utan snarare troligt att det fanns en del ukrainare/belarusier i Sverige på 1960-talet som nitiskt spionerade för Sovjets räkning.

  Just bristen på förståelsen av att USSR inte var en monolit som ett sorts förlängt Ryssland är en rejäl informationsbrist än idag. Även idag är det så, den som varit i Moskva under Ramadan kan lätt tro sig vara förflyttad till Mellanöstern (en femtedel av dagens ryssar är muslimer, och Moskva har 2-3 miljoner gästarbetare från södra Ryssland och Centralasien, de som sköter serviceyrken, hotell&restaurang och bygg m m).

 8. Bo Persson skriver:

  Herman N!
  I dagens Ryssland är 80% etniska ryssar har jag lärt mig. Men är verkligen alla de andra muslimer?

 9. Herman Nilsén skriver:

  Bo Persson!
  Det finns ingen helt tillförlitlig statistik över antalet muslimer i Ryssland. En skattning ger vid handen att det är drygt 17 miljoner av 145 som är muslimer.

  Merparten av dessa lever och jobbar som vi andra och dricker dessutom vodka på helgerna. Du har givetvis en poäng i att det finns buddister m fl, ja i princip alla världsreligionerna finns i Ryssland faktiskt, utom hinduismen.

  Och jag har själv varit i Moskva under Ramadan, om det nu skulle betyda något. Vad som betyder något sett till demografin är att den muslimska befolkningsgruppen ökar (nog så hårt slag mot Sverigedemokrater och slika grupperingar som tror att Ryssland ska skapa något slags Lebensraum) som att andra kategorier minskar relativt.

 10. Anders Persson skriver:

  Det här “scoopet”, att ryska militära flygplan patrullerar svenskt luftrum och fotograferar, har nu 3 1/2 år efteråt snappats upp av SVT.

  Som sagt, vill ni ha morgondagens nyheter redan idag, kolla alltid lindelof.nu!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.