Dopningskontroll vid en cykeltävling i Taiwan. (Bild: Wikipedia)

Rysslands dopinglaboratorium räknades förr som ett av världens fem främsta (jämte Tyskland, Schweiz, Kanada och USA). Men den ryska antidoping-verksamheten slogs i spillror, främst genom ”insatserna” från förre chefen för det ryska dopinglaboratoriet, Grigorij Rodschenko, så småningom tvivelaktig visselblåsare i väst.

Just nu byggs ett helt nytt dopinglaboratorium upp i Moskva; ny byggnad, nya instrument, ny personal, etc. Vem som har beordrat
detta och sett till att det finns finansiering behöver ingen tveka om.

Professor Mats Larsson

Jag blev under våren kontaktad från Moskva gällande doping. Man letade efter en person, som dels kunde en del om doping, och som dels stod helt fristående från World Anti-Doping Agency (WADA) och dess ackrediterade laboratorier. Man hade hittat en, i och för sig tämligen obetydlig, vetenskaplig artikel, kritisk mot WADA, som jag skrev för en 5-6 år sedan.

Man förstod vidare från artikeln att jag hade egen erfarenhet av verkliga dopingfall. Jag har pro bono försvarat flera dopinganklagade svenska idrottare. Antalet kritiker av WADA baserad på avtryck i den vetenskaplig litteraturen kan räknas på ena handens fingrar.

En halvtimmes Skype med Moskva gjorde klart för mig att det var vetenskapligt synnerligen intressanta fall det handlade om, och jag var snabbt med på tåget.

Vad gällde då frågan som Moskva kontaktade mig om? Jo, att man öppnat och på nytt testat dopingprover från OS i Peking 2008 och London 2012. Proverna har legat i frysrum och kan när som helst tinas och testas på nytt. Flera ryska idrottare, även medaljörer, riskerar nu att dömas för doping och att tvingas lämna tillbaka sina medaljer. Hur är detta möjligt? (Att ryska idrottare är lovligt byte inser alla.)

Instrumenten som används för dopingtester blir allt känsligare, men det är inte förklaringen. Istället handlar det om att två ryska forskare år 2012 publicerade en vetenskaplig artikel om oral turinabol – den gamla favoritsteroiden i DDR – i vilken man påstod sig ha hittat mycket långlivade metaboliter av turinabol, alltså nedbrytningsprodukter som, enligt ryssarna, stannar i kroppen i nära två månader. Tidigare kända metaboliter stannar kanske högst två veckor. (Den förbjudna substansen försvinner mycket snabbt.)

WADA har nu utvecklat analysmetoder som bygger på de två ryssarnas artikel – varav en av dem är just Grigorij Rodschenko!

Är artikeln bra? Nej, jag har gått igenom den mycket noggrant och anser att den möjligen är godtagbar. Det är här striden med WADA
kommer att stå, och anledningen till att jag åkte till Moskva för ingående diskussioner med ryssarna och en vitrysk specialist, som jag själv kände till och som anslöt till Moskva från Minsk.

Ett par timmar in i de vetenskapliga diskussionerna, tyckte jag att det var på sin plats, att berätta att jag har ett formellt uppdrag för det ukrainska ministeriet för vetenskap och högre utbildning. Den upplysningen föll i god jord! Utmärkt, du är närmast att betrakta som anti-ryss, blev reaktionen! Ryssarna är pragmatiker.

Om jag skulle berättat, att det i Sverige och Norden finns bloggare och FB-sidor som påstår att det inte finns någon rysk militär närvaro i Donbass, eller för den delen om alla stollehistorier om nedskjutningen av MH17, hade mötet fått avbrytas på grund av skrattparoxysmer. ”Nyttiga idioter” är ingenting för ryssarna när det kommer till skarpt läge.

Hur det hela kommer att sluta är just nu en helt öppen affär. I detta spel är WADA Goliat, de anklagade David. Och jag gillar att spela på Davids planhalva.

Disclaimer: jag vet att Knut inte gärna vill att hans blogg ska vara reklampelare, men för den som vill åka till Moskva, vilket jag förmodar att många av bloggens läsare vill, så kan jag nämna att Singapore Airlines har en rutt Stockholm–Moskva–Singapore, där man säljer ut stolar på sträckan Stockholm–Moskva till ungefär samma pris som en SJ-biljett t o r Sundsvall. Men i motsats till SJ ingår mat&dryck och förstklassig service.

För den som är flygrädd eller ovan att flyga så är SA att rekommendera. Aeroflot har det sämsta säkerhetstänk som jag någonsin upplevt hos ett flygbolag. Ryssarna fnissar lite generat när jag påpekar det, och säger att det är en del av rysk flygkultur. Alla som har sett filmen ”Ödets ironi” vet vad jag menar.

 

Föregående artikelUSA:S SANKTIONER KOMMER ATT DRABBA DE EUROPEISKA EKONOMIERNA
Nästa artikelEU:S UPPHANDLINGSPOLITIK LIGGER BAKOM DEN POLITISKA TUPPFÄKTNINGEN
Mats Larsson
Mats Larsson, professor i fysik vid Stockholms universitet och medlem i Kungliga Vetenskapsakademien.

8 KOMMENTARER

 1. Mats!
  Bra att du så konsekvent i ditt engagemang gällande dopningsproblematiken framhåller rättssäkerhetens fundament och därav ditt uppdrag som oberoende aktör i dessa tider som idrotten är extremt politiserad.

  En annan reflektion utifrån det pågående mästerskapet i London. Påfallande lite medaljörer på sprintdistanserna från USA och Jamaica och klart sämre tider genomgående än på mycket länge.

  Norskt guld glädjande på 400 m häck och på en tid som är sämre än Sven Nylanders svenska rekord på distansen.

  Förklaringen bör väl rimligtvis vara att det i dagsläget är effektiva kontroller men som sagt rättssäkerheten i fokus viktig men visst är det förvånande att den turkiske guldmedaljören på 200 m segrade på 20.09 hela 8/10 från Bolts världsrekord.

  Nog funderar man!

 2. Hans A!
  CAS-domen mot Therese Johaug har nu kommit och finns att läsa i sinhelhet:

  Jag gissade tidigare på att hon skulle få två års avstängning, men det slutade med 18 månader. För hennes del knappast avgörande, eftersom hon missar nästa OS med både 18 och 24 månader.

  CAS trodde på hennes historia om läppsalva, något som antagligen
  bidrog till den ganska milda domen.

  Att överklaga till en civil domstol i Schweiz, vilket är formellt möjligt, är ett slöseri med Johaugs pengar. Jag känner inte till någon som lyckats.

  Slutligen, håller med dig om att det finns frågetecken kring resultaten i VM. Å andra sidan har jag intrycket att i många grenar går det i vågor, ibland toppresultat, ibland ganska mediokra. Om doping har något med detta att göra (bortsett från DDR-tiden) är svårt att ha någon faktabaserad åsikt om.

 3. Den helt dominerande nyheten i kvällens nyhetssändning i ryska Pervyj Kanal är IOC:s beslut att utestänga Ryssland från deltagande i vinter-OS i Peyongchang. Ryssland kommer antagligen att överklaga till CAS, som kommer att avslå överklagan.

  Ryska idrottare som kan visa att de är rena ska få tävla under neutral flagg. Frågan är hur många det kan bli, ryska idrottare är fritt villebråd.

 4. Mats L!
  Putin har idag gett klartecken för ryska idrottare som godkänns av IOK och de internationella Idrottsförbundet, att de får tävla, det är upp til varje individ.

  Vid ett försök att hitta ett helikopterperspektiv framgår helt uppenbart, att avstängningen från deltagande i OS 2018, är nästa steg i kampen om det geopolitska och där till ekonomiska världsherraväldet.

  Russiagate, amerikanska presidentvalet samt infiltration och sabotage av Brexit är de mest kända fiktionerna i USAs agerande och desperata försök att till varje pris behålla sin i praktiken redan förlorade hegemoni.

  När det gäller ryska idrottsutövare som Legkov är rättsserheten icke existerande. Han har under de 4 sista åren utfört massvis av dopingtester. Inte fälld någon gång. Aldrig hållit sig undan eller försökt smita från dopingtester.

  Det som han anklagas för är sanslösa helt orimliga påståenden som att hans urinprov visat skrapmärken och därmed bevisas att han manipulerat proverna.

 5. Hans A!
  Håller med dig om att bevisen mot Legkov är svaga. Men det är klart, att om man som IOC utgår från en presumption att alla ryska idrottare i OS 2014 var skyldiga, så hamnar man som idrottare i en hopplös situation.

  Som jag förstår är Legkov avstängd från kommande OS, men fri att tävla i världscupen eftersom CAS fann bevisen mot honom för svaga för en fällande dom.

 6. Mats L!
  Legov är dessvärre avstängd på livstid gällande olympiska spel. Fullständigt horribelt och en kränkning av Legkovs mänskliga rättigheter. FN -stadgan, rätten att utöva sitt arbete och därmed försörja sig.

  Intressant är att Legkov utfört enormt många tester före och efter OS i Sotji 2014. Förutom under själva spelen 2014 har alla testern skett på platser i Europa där Legkov bor och tränar samt tävlar. När han kom till Sotji för att tävla hade han precis genomfört ett test. Ett rent odopat resultat som alltid i sin karriär.

  Inte heller något prov under tävlingarna visade sig positivt, vilket är viktigt att notera. Hans avstängning är grundad på indicier. Provrören med Legkovs urin har skrapmärken och han anklagas för manipulation provet.

  Allt enligt McClare-rapporten. Inga fingeravtryck, inget DNA. Enligt samma rapport har L bytt provet mot ett annat prov som hämtades av ryska säkerhetstjänsten. Utklädda till rörmokare.

 7. Hans A!
  Jag förstår om du är upprörd. Doping väcker alltid starka känslor åt olika håll. Legkov var antagligen oskyldig. Jag har försvarat idrottare på elitnivå som med säkerhet var oskyldiga, men fälldes på, enligt min uppfattning, bristande vetenskaplig stringens i analysmetoden.

  Med ”olika håll” menar jag personer som anser att ”dopare ska klämmas åt stenhårt” utan att ha en susning om hur en dopinganalys går till, och den helt uppenbara risken för falsk-positiva utfall (en statistisk som noggrant
  hålls hemlig av WADA, i skarp kontrast till annan vetenskaplig verksamhet finansierad med offentliga medel).

 8. World Anti-Doping Agency (WADA) beslutade igår att stänga av Ryssland (som nation) från internationella tävlingar i fyra år framåt. Beslutet kommer med säkerhet att överklagas av Ryssland till idrottens högsta domstol CAS.

  För mig är det nästa obegripligt att Ryssland inte fått ordning på sina problem. När jag pratade med ryska experter i Moskva under sommaren 2017 verkade allt på gång för en kraftigt reformerad anti-dopingverksamhet. Men så blev det alltså inte, och det är synnerligen oklart varför. Russofobi bland länder i väst, en populär förklaringsmodell, kan dock uteslutas.

  Rysk statlig TV förvarnade det ryska folket om vad som eventuellt komma skulle, och skyllde problemen på Grigory Rodchenkov, som naturligtvis står lågt i kurs i Ryssland (och jag instämmer), men som bor i USA sedan flera år och inte har något med dagens problem att göra.

  Jag tror snarare att vi ser ett mönster, som inte bara involverar doping utan också MH17 och förmodligen också Skripal-fallet.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.