Witali Tschurkin, Rysslands ständige representant i FN och i säkerhetsrådet
(Foto: dpa)

Den tyska nättidningen Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN)  rapporterar idag att Ryssland tänker ta upp frågan om Turkiets agerande i Syrien och Irak i FNs säkerhetsråd. Det gäller dels Turkiets nedskjutning av det ryska planet, men också att 350 turkiska soldater gick in i Irak förra helgen.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia upprörs Iraks regering av intrånget. Soldaterna hade kommit in i landet ”utan något godkännande av den irakiska regeringen”. Iraks premiärminister Haider al-Abadi meddelade på söndagskvällen att ett ultimatum skickats till turkiska regeringen att inom 48-timmar dra tillbaka soldaterna, annars skulle man agera med ”alla tillgängliga alternativ” inklusive ett sammankallaande av FNs säkerhetsråd.

Då ingrep enligt DWN USA:s president Barack Obama, varpå Turkiet genast drog tillbaka soldaterna till den turkiska sidan gränsen.

DWN skriver vidare att ryssarna även tänker ta upp Turkiets dolda stöd till IS, samt att  det hela kommer att bli pinsamt för USA, eftersom Turkiet är ett Nato-land och att ryssarna tänker använda mötet för att utröna var säkerhetsrådet står i dessa frågor och hur USAs motstånd kommer att ta sig ut.

När kommer detta att rapporteras i svenska medier?

Föregående artikelEffektfullt om gen-vägen till framgång
Nästa artikelIS mot Assad – kaos mot folkrätt
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.