”I en analys av Trumps valseger lanserade den amerikanska statsvetaren Nancy Fraser begreppet progressiv nyliberalism för att beteckna den oheliga allians som formats mellan de nya sociala rörelserna på vänsterkanten, med identitetspolitik i fokus (feminism, multikulturalism, hbtq) och det nya finanskapitalet centrerat kring Wall Street, Hollywood, och Silicon Valley.”

Så inleds en intressant debatt-artikel i SvD av Jens Stilhoff Sörensen, docent och lektor, globala studier, Göteborgs universitet, samt forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (IDSP), Stockholm.

Föregående artikelDet jämtländska fotbolls-underts starke man
Nästa artikel1 maj i Uppsala

4 KOMMENTARER

 1. Denna artikel tog mig med storm. Jag hade ingen aning om vem Sörensen var men här får ni veta. Jag är säker på att den på lördag 200-årige Karl Marx uppe i sin himmel googlar-translate för att läsa artikeln och muttrar förnöjt: ”Ännu är inte allt hopp ute!”

  Ett annat skäl att kommentera är att visa att man inte behöver vara något IT-geni för att registrera sig utan det klarar t o m en 70+are.

 2. En Jörgen Trauner kom in med en lång kommentar i SvD (mycket mer än 1000 tecken!) där han bl a sade:

  ”Den ekonomiska nyliberalismen var, och är, resultatet av politikeretablissemangets medvetna beslut att undanta ekonomin från samhällets regelverk – för att kunna utnyttja den för egen politisk vinning.

  Det etiska regelverket som borde ligga till grund för såväl samhällskontraktet som lagstiftningen – men som av politiken (efter benägen lobbying samt egna behov) tydligen anses inte vara nödvändigt inom ekonomin […]

  Politiken, speciellt partipolitiken med sina maktpolitiska perspektiv, har kapitulerat för länge sedan. Tydligast visades detta i den menlösa hanteringen av den senaste ekonomiska krisen där de politiskt ekonomiska beslut man tog snarare förvärrade än sanerade krisen. Kasinoekonomin är tacksam men medborgaren är förloraren – vilket med all tydlighet bevisas av det ökande inkomstgapet samt de enorma skattebelopp som överfördes till finanseliten.”

 3. Kanske det passar som ett ”vitalitetsprov” för alla aktiva pensionärer som hänger med oss här på lindelof.nu

 4. Hur mycket kan vänstern förändras men ändå kunna betecknas som vänster? Varför inte bara säga att en hoper förborgerligade typer är ett hot mot arbetarklassen?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.