Här i sitt eget TV-program
Här i sitt eget TV-program, Schulman Show i kanal 5

På Aftonbladets sista sida finns en kröniketext av Alex Schulman varje söndag, och i samma tidnings nöjesbilaga utser Schulman på fredagarna den gångna veckans fem ”skönaste” svenskar och kompletterar listan med två st. ”otyg”, alltså med ett par odrägliga existenser – allt enligt examinatorns egen uppfattning. Själv läser jag nästan alltid vad Schulman skriver. Därefter skakar jag på huvudet och uppsöker badrummet för att duscha.

Alex S är son till den välkände radio- och TV-producenten Allan Schulman (1919-2003), som var mannen bakom Frukostklubben (med Sigge Fürst), Karusellen, Hylands hörna, Kvitt eller dubbelt, Här är ditt liv och åtskilligt mer än så. Modern heter Lisette Schulman. Hon var på 1990-talet aktiv kristdemokrat, lär ha deltagit i första rundan av På spåret och är dotter till Sven och Karin Stolpe.

Unge Alex inledde sin offentliga mediekarriär som perfid bloggare, avancerad nätmobbare och empatilös odåga i största allmänhet. På kvalitetsavisan Se & Hör gjorde han sina första lärospån i journalistbranschen, men 2010 var han också lekledare för Paradise Hotel i TV6. Vidare överraskade han sina belackare genom att, tillsammans med sin lillebrorsa Calle, blogga gratis i Värmlands Folkblad under en 32-dagarsperiod 2008. ”Gratis” var ett ord som Alex dittills aldrig gjort bruk av, så vitt bekant heller inte senare. Men den 18 mars, för nästan exakt fem år sedan, valde chefredaktör Peter den Franke att låsa bröderna ute, och därmed var det slut på det roliga (och än mer på det oroliga).

Under det gångna veckoslutet läste jag Alex S:s två böcker. De heter Skynda att älska (2009) resp. Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (2011). ”Normalt sett” föredrar jag annan litteratur … men nu ville jag skaffa mig en klarare bild av författaren och undersöka hur jag reagerade på hans alster. Mina förväntningar var lågt ställda.

Skynda att älska är en minnesroman om fadern Allan, som var jämförelsevis gammal – 57 år – när Alex slog upp ögonen i februari 1976. Obestridligt är att Schulman jr skriver stilsäkert och framstår som en god berättare, om än i det mindre formatet. Mot slutet, då pappa Allan ligger på sitt yttersta, blir skildringen alltför närgången och sentimental. Dessutom tycker jag mig ana att det inte är senior utan junior, dvs. Alex själv, som är huvudfiguren i boken. Genom att tota ihop Skynda att älska förbättrade han sitt rykte och kunde visa att han bemästrade fler grenar än svinerier och rena tarvligheter. Vilket kan ha varit av nöden, om inte alla karriärdörrar skulle slås igen för gott.

Att vara med henne… är ett lättviktigare opus utan egentliga kvaliteter. Boken skall läsas som en hyllning till en viss Amanda Maria Linnea Sunnanäng, född Widell, som på ingen tid alls blir Alex stora kärlek, då kräftsäsongen randas 2008. Allt går i rasande fart: dottern Charlie kommer till världen på ettårsdagen av författarens uppbrott från sitt andra äktenskap – med Katrin Zytomierska – och lyckan spirar. Navelskåderi utmärker framställningen.

På sidan 153 i boken om Amanda beger sig Alex S med flyg till Helsingfors för vidare befordran till Vasa, där han i en halvtimme skall föreläsa om sociala medier. Honoraret är väl tilltaget: ”25 000 kr exklusive moms”, alltså ca 14 kr/sekund. Men det är ingenting han reflekterar över. I stället meddelar författaren att han inte är road vare sig av Helsingfors eller av flygandet som sådant. Emellertid biter han ihop och uppoffrar sig. Det gäller ju att dra in så mycket slantar som möjligt till den nybildade familjen. ”Koketteri i sjunde potens”, vill jag utropa – ”är inte en attityd som denna ett uttryck för högfärd och (ha)galenskap?”

Alex Schulman är inte bara en exponent för tidsandan; han är själva tidsandan (med kollegerna Filip och Fredrik som reserver på avbytarbänken).

Det mesta, för att inte säga precis allt, som Alex S skriver handlar om honom själv och om de formliga kotterier av B- och C-kändisar, vars meritlistor han tycks ha lärt sig utan och innan. Han blickar sällan ut mot världen men riktar desto oftare sökarljuset inåt. Jag är Zlatan Ibrahimovic; jag är Alexander Schulman. På sidan 132 i Att vara med henne… börjar hela tio meningar med ordet ”jag”. Inte så konstigt då att mitt obetvingliga duschbehov ger sig tillkänna.

Vad sedan själva boktiteln anbelangar, så är ju sommarängar ingenting som man i vanliga fall springer ”uppför”. I Tomas Tranströmers Sanningsbarriärer (1978), där Schulman varit och tjuvkikat, är ordalydelsen en annan och bättre: ”… uppför de vilt blommande sluttningarna utan att känna den minsta trötthet”. Men à la bonne heure: det är okay att stjäla så länge det inte upptäcks…

I Allan Schulmans självbiografi Här är mitt liv (1986) kan man oavlåtligt reflektera över likheterna mellan far och son, mellan Allan och Alex, senior och junior. Åtskilligt har varit i säck innan det kom i påse. Inte minst det långa kapitlet om Värmland (sid 179ff) är värt ett ingående studium. Där far Allan fram lika hänsynslöst som någonsin Alex – och skäller bland annat ut Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen som den värsta bandhund. Också Ulf Karlsson, generalen vid Karlstads 400-årsfirande (1984), blir illa åtgången.

Vilka som var föregående veckas ”skönaste” svenskar enligt Schulman och AB:s nöjesbilaga? Jo, det var Camilla Läckberg, Linda Thelenius (före detta Rosing), Gunde Svan, Tommy Körberg och Anton Ewald (en av deltagarna i Melodifestivalen). Om Rosing får man veta att ”hon är snäll” och ”tillhör de goda”.

Det betvivlar jag inte ett ögonblick …

… försäkrar och hälsar Mats på Holmen.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: ,

Föregående artikelTill Stefan Löfvén
Nästa artikelEtt viktigt bidrag till vad krig innebär
Mats Parner
Mats Parner är pensionerad matematiklärare, skribent, motinslöpare och bosatt i Karlstad.

3 KOMMENTARER

 1. Man förstår hur denne lille man har fått ett namn, kan det vara för att han heter Schulman? Gamla högerreaktionära anor från bl a morföräldrarna Stolpe! Samma Stolpe som i ett av TV-programmen sa att en människa som Jan Geio med så hemska politiska vänster- åsikter borde man strimla i småbitar och bära ut på ett dasslock!

  Äpplet brukar inte falla långt ifrån trädet! Varför klär han sig som en Engelsk adelsman? Har han lärt sig det hemifrån också? Vad har han gjort för världen och för samhället utan att vara född av kända föräldrar?

  Socialdemokratiska Aftonbladet borde ha annat att skriva om i dessa dagar när fack och samhälle krackelerar p g a lössläppandet av herrar som denne! Håll pöbeln på utsidan, dom har roffat åt sig tillräckligt av våra skattepengar avsedda för vård skola och omsorg!

  Kongressen startar i morgon. Gå dit och häng ut förrädarna, som skapat dagens samhälle.
  Godsägarna och lobbyisterna Persson, Bodström samt medlöparna poliserna Kling o Klang! – den rufsige rödhårige Stjernqvist och Nickedockan Vidar Andersson!

  Inga vinster i välfärden borde Aftonbladet ropa ut! Är du intresserad av att driva skolor och välfärd får du göra det, men inte av vinstintresse utan med eget engagemang så att vinster går direkt in i välfärden igen!

  Sprattelgubbar som seglat fram på en räksmörgås har socialdemokratin inget intresse av enligt Roland Jansson på ren Göteborgska! Samme Roland Jansson som i en TV-debatt undrade varför folket sviker facket och medlemsantalet minskar under Wanja BONUS? Programledaren undrade varför? Wanja satt på första bänk intill Roland Jansson! Roland svarade ”Hade vi haft
  en ledare som Skåningen på översta raden här, hade vi haft tillströmning istället!” Skåningen var kanonbra i debatten mot Wanja Bonus! Var finns skåningen idag? Det är sådana företrädare S behöver! Hoppas man hittar skåningen till kongressen, han och Juholt mot dagens nickedockor; Löfven och Co tillsatta av HSB-godsherrarna och lobbyisterna Persson, Bodström och Rosengren (han som inte vet var han befinner sig – på en Porrklubb i Bryssel på vår bekostnad eller i sin VÅNING på Östermalm!). Persson ligger i topp på listan över Europas största vapenlobbyister! Varför räds Bodström Julian Assange? Samme Bodström skall nu försvara sossen Emanuel, han med hästsvansen som är åtalad för att ha stulit miljoner av våra skattepengar avsedda för flyktingars boende!

  Var det samme Bodström som försvarade sossen i Kungsbacka som stal en kvarts MILJARD av våra skattepengar avsedda för vård skola och omsorg? Vilket straff fick han förutom uteslutning? Hängning?

  VAKNA NI FÖRSOFFADE NYLIBERALER SOM FÖRGIFTAR HELA EUROPA! FÖRRE FINANSMINISTERN NUDER SÄGER ATT SVERIGE BORDE LÄGGA SIG TILL HÖGER OM ALLIANSEN SOM SOSSARNA I TYSKLAND GÖR, NÄRA MÄRKEL!

 2. Schulman är tvivelsutan en av landets bästa krönikörer. Efter några bortkastade år fann han sig till rätta.

 3. Schulman – skulle denne i rakt uppstigande högerreaktionäre uppkomling vara en av landets bästa krönikörer? Om han fördömt sina förfäder och visat att han hade en egen intelligens, men icke! Rena skämtet för en socialist! Jag har kommenterat honom tidigare och vill inte lägga någon ytterligare energi på honom! Låt oss slippa se och höra honom! Han tillhör naturligtvis Carl
  Bildts vänkrets så han får väl fortsättningsvis stort utrymme! Vad som händer med Sverige och övriga världen skiter han fullständigt i eller begriepr sig inte på det, men det gör ju Bildt! Sverige har fått smutsiga händer när de likt Nickedockor inte ifrågasätter varför världen ser ut som den gör! SVERIGE HAR KOMMIT I DÅLIGT SÄLLSKAP – GRÄV UPP PALME!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.