Sannerligen, Nya Tider råder…

voltair

Voltaire

… och lurar byxorna av kulturetablissemanget.

Man ska inte behöva kräla i stoftet och bedyra sin avsky för högerextrema positionsframflyttningar för att få lov att kritisera Bokmässans beslut att i år portförbjuda tidningen Nya Tider.

Med tanke på att rubriken för året är ”Yttrandefriheten fyller 250 år” är det ett sällsynt omoget beslut, som visar att Bokmässans ansvariga är helt principlösa och omedvetna om yttrandefrihetens Voltaireska kärna. Det är det allvarliga i denna sak. Hur ska yttrandefriheten i landet kunna försvaras med sådana klåpare i ledningen för landets största “bok och publikationsfest”?

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk cashar nu in och tar hem alla poäng som går att vinna i denna för honom mycket enkla fight. På sin egen sajt slår han helt korrekt fast:

Vi har kvalificerat oss för statligt presstöd. Tidningen har aldrig anmälts för något brott och ingen i redaktionen är dömd för något brottsligt. Trots allt tal om yttrandefrihet tål man inte kritiska röster, det har bevisats i dag.

Bokmässan har hittills varit en manifestation för “det fria ordet”, åtminstone vill den utge sig för att vara det. På de stora scenerna – med de dyra inträdena – diskuteras de ”stora frågorna” av ”de stora elefanterna”. Och på bakgatorna bubblar det av alternativa aktörer och fria diskussioner. Kommunikationen mellan de stora scenerna och bakgatorna har funnits – om än i allt mindre utsträckning. I FiBs monter har flera kända författare gärna talat om sina nya böcker t ex. Alltså, så har man velat att det ska se ut, och så har jag också sett det.

Bokmässans big business verkar idag helt ha tagit över. Bakgatorna har hittills tjänat som legitimering för mångfaldsprincipen, på ungefär samma sätt som Proletären och Nya Tider tillåts dia presstöd ur statskassan.

Men nu har Bokmässan gått på en rejäl mina. Man har uppenbarligen vikt sig för några elefanters påtryckningar. Tidningen Expo är en av dem, som huvudsakligen ägnar sig åt att spåra upp antisemitiska, antiisraeliska, antisionistiska och/eller högerextrema grupper och personer. Mångordigt har man redogjort för Vávra Suks bakgrund inom högerextremistiska kretsar och larmat stort om allt han (och därmed Nya Tider) kan misstänkas för.

Inget fel i det i och för sig, men det är inte det frågan här gäller. Är Suk en brottsling? Nej! Han och Nya Tider rör sig inom ramen för yttrandefriheten – så länge han eller tidningen inte dömts för något brott mot yttrandefriheten. Och så är inte fallet. Det här tillhör demokratins elementa.

Ulrika Knutsson skriver i en GP-krönika…

… att Bokmässan prompt [inte] måste öppna sina dörrar för den typen av åsikter. Inte alls. Men då borde de ha formulerat sig i frågan från början, vilket man inte gjorde.” […]

Det stora problemet är Bokmässans vidöppet pragmatiska hållning. Deras beslut vilar inte på några principer alls, utan bara på känslan av att man vill slippa bråk. Yttrandefriheten ska ju vara något högtidligt och trevligt, något som bidrar till feststämningen, eller hur?

Det borde finnas en del att debattera. Om Bokmässan vill hålla sig med principer, hur skulle de kunna se ut?

När Bokmässan kan agera på det här viset idag, undrar man vad som kan komma imorgon. Om man slår fast principen (vilket man först försökte) att ”inte tillåta att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter” blir det inte lättare. Kommer man att dra “extrem” vänster och “extrem” höger över en och samma kam? Hur blir det då med t ex Jan Myrdalsällskapet och Leninpriset? Eller med FiB/Kulturfront där både Pol Pots, Putins, Lenins och Stalins proselyter samt en och annan svenskhetsdebattör och homofob fått komma till tals. Censorerna kommer att få det svettigt.

Nej kära vänner av yttrandefrihet, några gränser utöver vad som står i grundlagen kommer vi aldrig att kunna enas om. Det är därför vi har yttrande- och tryckfrihet som också gäller våra värsta åsiktsfiender.

  19 kommentarer for “Sannerligen, Nya Tider råder…

 1. Ingvar Erlandsson
  2016-08-25 kl. 8:57

  Prova en omlyssning av vad som sas för nio år sedan.
  Erik Göthe 1
  Erik Göthe 2
  Erik Göthe 3

 2. Knut Lindelöf
  2016-08-25 kl. 14:36

  Margareta och andra!
  Läs Funcke. Han täcker in alla viktiga aspekter, bl a att även staten i utredningar är inne på nya inskränkningsvägar. Alla vet att Bokmässan inte är staten, dock en betydelsefull elefant i publicistvärlden – som sätter trender. Är inte det en fara?

 3. Knut Lindelöf
  2016-08-26 kl. 7:18

  Anders Svensson – Sveriges mest läste “vänsterbloggare” – skriver ett förbluffande principlöst inlägg om Bokmässa och Nya Tider. Han ger sig på den liberala Alice Teodoresco som i GP kritiserat Bokmässans beslut. Svnsson kallar det ett försvar för antisemitism. Han gör det med hjälp av ett långt citat från Johathan Leman som skriver det alla vet, nämligen att Nya Tider är antisemiter, högerextremister och sprungna ur dessa kretsar. Men alltså, inte ens en antydan om att frågan har yttrandefrihetsaspekter. Bevare oss för sådan vänster.

 4. Ingvar Erlandsson
  2016-08-26 kl. 19:00

  Yttrandefrihetsaspekter?!
  Där försöker väl Anders Svensson verkligen se om sitt hus
  2013 och 2014 och 2015. Hoppas dessa dimridåer som döljer Funckes tunga tryckfrihetsfrågor strax blåser bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.