”Det värsta som kan hända Sverige är att vi blir indragna i ett krig med en stormakt, säg Ryssland. Om man analyserar hotbilden, vill jag hävda att risken för ett isolerat, oprovocerat ryskt angrepp på Sverige eller något annat EU-land är praktiskt taget noll. Till skillnad från Tyskland och Japan på 1930-talet upplever Ryssland inget behov av ökat Lebensraum. Man har nog med att försöka sköta sitt eget stora territorium. Det är otänkbart att Ryssland på egen hand skulle starta ett krig mot NATO och USA, vilket skulle få förödande konsekvenser för Ryssland.”

Läs Sven Hirdmans analys av Sveriges säkerhetsläge på alliansfriheten.se >>

Föregående artikelVad väntar skolan efter januari-överenskommelsen?
Nästa artikel”VERKLIGHETSFRÄMMANDE OM FÖRBUD MOT KÄRNVAPEN”

2 KOMMENTARER

 1. ”Satsa på fred, inte på krig”, skriver du Sven. Vem riktar du denna självklara uppmaning till? Är det till det svenska folket eller riksdagen eller regeringen eller… ?

  De som styr vårt land, och de flesta av dem som äger det, har sedan ett antal år allt kraftigare slutit upp, om än under visst gry, bakom Imperiet. Dessa de styrande har också klart visat, att de inte längre förmår något av det du uppmanar till. De har satsat på ödeläggelse av Libyen, Syrien med flera länder. Och nu satsar de på Imperiets ödeläggelse av Venezuela för oljans skull.

  Uppmaningen måste vara till det svenska folket, av vilket vi alla som bloggar och debatterar, och skriver, och demonstrerar, och strejkar för fullt anser oss vara en del. Och jag lovar, Sven, vi satsar kraftigt, men vår förmåga är ganska mager, än så länge. Men denna vår förmåga kommer säkert att bli större och märkas mer framöver.

  Tror du inte det Sven?

 2. Jag uppfattar ett nytt tonläge hos Sven Hirdman i hans senaste bidrag på alliansfriheten.se (2 januari, 13 februari, 2019).

  Exempelvis: ”Det försämrade förhållandet mellan stormakterna beror främst på Rysslands intervention i Ukraina sedan 2014 och på västmakternas starka reaktioner på Rysslands beteende.” (2 januari)

  ”En motivering för denna krigsanda är att det säkerhetspolitiska klimatet i Nordeuropa har försämrats under de senaste åren. Det är förvisso sant, men orsakerna är flera och komplicerade: Rysslands konflikter med Georgien och Ukraina, vilka skapat oro hos de baltiska staterna och Polen och föranlett NATO att ge dessa stater ökat militärt skydd.”
  (13 februari)

  Jag tror att Hirdman gör helt rätt som talar klartext samtidigt som han övertygande argumenterar mot svenskt Nato-medlemskap. Att argumentera mot Nato-medlemskap samtidigt som man helt förtränger Rysslands aggression mot Ukraina är detsamma som att spela Nato-anhängarna i händerna.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.