Sätt Anders Borg i finkan, androm till varngel!

Anders Borg i finkan

Är det så konstigt att en stupfull f d svensk moderat finansminister kallar kvinnor för hora och slampa. Nej, det är säkert standard bland dessa herrar när tuppkammen växer och de känner sig på hemmaplan (Stockholms skärgård). Men att ofreda andra män, ta dem i skrevet och öppna sin egen gylf för att jämföra organstorlek med andra tuppar i hönsgården, får ändå betraktas som extremt. Enligt Aftonbladet lär ett 60-tal personer, många i höga positioner i näringsliv och svensk offentlighet samt flera barnfamiljer ha deltagit i kalaset.

Att en ansedd och ”framgångsrik” politiker så till den milda grad kan tappa koncepterna och regrediera till dagisnivå måste vara åtalbart. Min treåriga dotterdotter vill absolut se bajskorven i blöjan innan man slänger den. Det är inget konstigt, men att en f d finansminister vill titta in i de andra pojkarnas byxor… Det måste vara åtalbart – men vågar ”vännerna” på festen anmäla? Säkert inte. Ingen målsägande kommer att uppenbara sig.

Nå, jag utgår från att historien är sann eftersom Anders Borg själv har bett om ursäkt på facebook.

Och det kanske mest pinsamma är alla gamla moderatkompisar som visar förståelse. Hurdan är politikerkulturen? Den är säkert helrutten på många håll och är förstås bara en utlöpare av den Strauss-Kahn-mentalitet som går ut på att man med dyra och skrupelfria advokater kan köpa sig straffrihet för vilka kvinnotrakasserier som helst. Dominique Strauss Kahn var IMF-chefen och den franske presidentkandidaten som friades från ett våldtäktsförsök på en hotellstäderska och senare från misstanke om delaktighet i avancerad koppleriverksamhet. Det är i dessa kretsar Anders Borg rört sig sedan 2006.

Borg har även varit misstänkt för tagande av muta från  Holmenskoncernen och dess chef Fredrik Lundberg genom att låta sig bjudas på Holmens exklusiva så kallade representationsjakter. Man kan enkelt föreställa sig hur det gått till i dessa sammanhang. Men det gick aldrig till åtal, utredningen lades ner i juni.

Men alla godtar inte Borgs kladdiga ursäkt tack och lov. Elisabeth Massi Fritz, Katarina Wennstam och Alexandra Pascalidou är några som gett sig in i debatten efter Anders Borgs urspårning – men framförallt efter hans ursäkt. Och Anna Kinberg Batra visar omdöme genom att markera allvaret i det han gjort, vilket gör Borg ”mycket besviken”. Ser man på, nu blir det storm på parnassen.

Vad kan vi då lära av detta. Det gamla vanliga; makt korrumperar och  deformerar omdöme och själsliv. Sätt därför Anders Borg i finkan på vatten och bröd, androm till varnagel!

... är läst 474 gånger!

  12 kommentarer for “Sätt Anders Borg i finkan, androm till varngel!

 1. Anders Persson skriver:

  Jag vet inte om Anders Borgs dumhet kan skyllas på ”makt”. Han skötte ju sig när han hade sådan. Nej, på mig verkar det snarare som han hamnat i dåligt sällskap. När hormonerna började koka på den snart 50-årige gubben föll han för Dominika, som av sin egen beskrivning verkar leva upp till hans ord om kvinnor. Dessutom är hon fanatiskt sionist.

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Funderar över något som jag nyss läst.

  Det kommer inte direkt ut hästens egen mun, men det är nog så nära, som det just nu går att komma – ger ordet till Anders Borgs sambo, Dominika Peczynski som motvikt till alla andras bilder av det, som förevarit på en privat fest i vår skärgård.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Klart att man vidaresprider rykten när man ger sig till att blogga om denna sak. Men i det här fallet ser jag det mer som att klä av makten och blottlägga dess innersta ganska smutsiga väsen. De beter sig inte sällan som svin, men de har välbetalda städpatruller som ser till att alla spår sopas igen – nästan.

 4. Björn Nilsson skriver:

  Jag är inte lagkunnig, så jag undrar om dessa åtalspunkter kan gälla: missfirmelse, olaga hot, ofredande? Räcker de för fängelse? Jag tvivlar (särskilt som Borg, till skillnad exempelvis från en enkel kassörska som tillfälligt ”lånar” några hundralappar ur kassan, är en betrodd medborgare med högt uppsatta vänner). Kanske åtalspunkten ”töntig hästsvans” skulle slå hårdare?

 5. Mats Larsson skriver:

  Knut!
  Jag tycker att din blogg om Anders Borg var ett klart lågvattenmärke.

  Är detta den nya normen på denna blogg? Skvaller i en kvällstidning om en kändis som var berusad på en fest i skärgården? (SOS – en segelsällskapsresa)

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Mats L!
  Du är inte ensam om att ogilla den. Jag har redan förklarat varför jag skrev. Ta inte det juridiska i min lilla text för bokstavligt. Men häcklande av överheten kommer nog att förekomma även i fortsättningen.

 7. Knut Lindelöf skriver:

  Björn N!
  Men hästsvansen har han ju kapat. Han är ju nästan 50, då blir den så tunn och trist.

 8. Bengt Svensson skriver:

  Det raljeras och drivs alldeles för lite med den svenska överheten. Kvällspressens skandalskriverier bottnar ju alltid i beundran och avund. Tänk vad salig Lars Hillersberg kunde gjort av denna fest!
  Själv skulle jag inget veta om den, om det inte varit för Knuts blogg.

  Sedan allt detta svenska ”samboende”, som ofta döljer verkliga lojaliteter och maktrelationer. Nej, leve USA! Här får min fru ibland brev som är adresserade ”Mrs Bengt Svensson”.

 9. Knut Lindelöf skriver:

  Ha, ha! Min mamma fick ofta brev när jag var liten adresserade till ”Fru Eric Lindelöf”. Jag frågade varför det stod så, men någon förklaring fick jag inte, det var helt enkelt så det skulle stå till frun i finare familjer.

 10. Anders Persson skriver:

  Knut, jag håller nog med Mats. Gärna häckla överheten, men varför öda tid på det när den moderata, liberala och socialdemokratiska pressen redan gjort grovjobbet?

 11. Knut Lindelöf skriver:

  Jo, den politiska korrektheten kräver kanske att man alltid tänker på vad den dominerande pressen sysslar med och sedna göra det motsatta. Men, ibland kan det vara lite kul att instämma i ett ”välförtjänt” drev. De förekommer ju, eller hur.

 12. Hans Andersson skriver:

  Detta har ingenting med makt eller position i samhället att göra och inte heller har det något att göra med att Borg hamnat i dåligt sällskap.

  Den mycket enkla men också allvarliga förklaringen är att Anders Borg har grava alkoholproblem. Och det som enligt tidningarna hände var ingen tillfällighet och har säkert hänt tidigare i någon variant samt kommer att ske igen såvida han inte korkar igen flaskan och tar hjälp och stöd på något sätt.

  Det är knappast en viktig politisk fråga och ingen klassfråga heller, utan alkoholismen skär rakt igenom samhällsstrukturerna fattig som rik drabbas i rättvisans namn.

  Håller med Mats att det knappast nödvändigt lyfta fram detta i bloggen om inte som inledningen till en debatt om den allvarligaste sociala frågeställning som finns i samhället dvs. 1/3 av alla dödsfall i vårt land är på något sätt alkoholrelaterade.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.