Johan (t.v.) och Martin på jobbet (Bilder uppsnokade på facebook)

Jag citerar vad Maria Küchen skrev på facebook idag:

”Johan Persson (fotograf) och Martin Schibbye (skrivande journalist) sitter fängslade i Addis Abbeba sedan 1 juli i väntan på rättegång för påstådda terrorbrott. De tog sig in i Ogaden, en provins som stängts för omvärlden av diktaturregimen i Etiopien, för att journalistiskt kartlägga omständigheter kring oljeutvinning och människorättsbrott. Föreställningar har cirkulerat att de skulle vara gerillaromantiker som själva ansvarslöst försatt sig i en ohållbar situation; jag vill understryka att detta inte stämmer. Båda dessa publicister är seriösa och meriterade, Schibbye har bidragit med text i en rad tidningar från Svenska Dagbladet och ETC till Socialpolitik och Filter, Johan Persson tillhör bildbyrån Kontinent och belönades 2011 med en av Årets Bilds utmärkelser för sin dokumentation av nynazism i Kalifornien. Oron är just nu stor för deras framtid, bifogar här länkar från Journalistförbundets ordförande Helena Giertta, Publicistklubbens Ulrika Knutson och Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson.

Det är bra att försöka skapa ett brett medvetande i Sverige till stöd för Schibbye och Persson. Deras trångmål angår i högsta grad även skönlitterärt skrivande eftersom de drabbats av den fria skribentens totala utsatthet; ingen redaktion betalar deras rättegångskostnader, ingen arbetsgivare ligger på för att få dem fria. Schibbyes och Perssons dilemma är därmed i högsta grad det fria ordets, det vill säga: Deras sak är vår. Vad Etiopiens regering gör, är att medvetet skrämma skrivande från att i framtiden ge sig in i Ogaden där rapporter antyder att människorätten kränks systematiskt. I riksdagen har representanter för (kd), (c), (v) och (mp) lyft frågan och understrukit att det är bråttom. Rättegången mot Schibbye och Persson börjar i Addis Abeba 18 oktober; får vi inte hem dem innan dess är risken betydligt större att de blir kvar i etiopiskt fängelse mycket länge.

”Utrikesdepartementet hanterar detta som vilket annat konsulärt ärende som helst och då täcks inte kostnaderna för advokat. För att garantera att Martin och Johan får en så bra rättslig hjälp som möjligt i ett land som är rättsosäkert startar vi den här insamlingen”, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser. ”Eventuellt överskott från insamlingen ska användas till stöd för andra journalister som behöver rättslig hjälp när de arbetar utomlands. Donera pengar genom att betala in på bankgironummer 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin.

Jag har satt in 500 kr idag. Meddela i en kommentar om du har satt in pengar, eller om du tänker göra det – som en uppmaning för andra att följa våra exempel.

fib.se kan du följa i stort sett allt som skrivits i svensk press om Johan och Martin den senaste tiden.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikel”Författare och försäljningssiffror går före boken”
Nästa artikelBonus 1 – Min skolhistoria
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Jag och min man, Svante Svensson, har redan satt in pengar och instämmer i uppmaningen att stödja denna insamling. Samtidigt frågar man sig vad mer vi skulle kunna göra — förutom att be till Gud och ligga på vår svenska regering och dess utrikesminister — för att Martin och Johan skall bli fria. Maria Küchen har fullständigt rätt i att det som hänt dem illustrerar den fria skribentens lott. Fri och oberoende, även i nödsituationer. Desto viktigare att vi vanliga medborgare, vanliga läsare och mediakonsumenter, ger dem sitt stöd.

  2. Givetvis har jag satt in en slant! Det kändes speciellt bra att sälja – nåja försöka denna gång – FiB utanför stadsbiblioteket i Göteborg. Det var i nr 8, 2011 Schibbyes och Gratzers text fanns. Jag ropade lite lågmält: Läs Martin Schibbyes fängslande reportage från Filipinerna.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.