Denna bild refererade till nedan beskrivna händelse på Google bildsök, men är antagligen från något annat sammanhang.

isdagen den 22:e april halshöggs 37 dödsdömda fångar i Saudiarabien. Minst 34 av den var shiamuslimer och tre var minderåriga när de begick sina påstådda brott.

Jag hade inga illusioner om att styckningen av Jamal Khashoggi, kolumnist på Washington Post, på Saudiarabiens konsulat i Istanbul skulle medföra några nämnvärda förändringar i EU/USA:s relationer med regimen. Men då blev det åtminstone en del rabalder i medierna. Nu har jag inte märkt någonting. Hur är det i Sverige?

Mujtaba al-Sweikat

Shiamuslimerna utgör 15% av Saudiarabiens befolkning och är koncentrerade till landets östra del där de största oljefyndigheterna finns. En av de halshuggna var Mujtaba al-Sweikat. Han hade fått ett stipendium till Western Michigan University och skulle stiga på planet till USA när han arresterades. Han var då 17 år gammal. Efter tortyr fick de honom att bekänna sina ”brott”, varefter han dömdes till halshuggning.

Halshuggningarna var offentliga spektakel, och ett av de huvudlösa offren spikades upp på ett kors efteråt.

Jag slår upp ”beheadings in saudi arabia” och hittar några artiklar på alternativa sajter om studenten ovan. Reuters hade en historia om FN:s chef för mänskliga rättigheter, som fördömde halshuggningarna. Jag läser Reuters dagligen men hade inte märkt denna undangömda historia. Washington Post hade en ganska lång, ”objektiv” och märkvärdigt distanserad redogörelse för avrättningarna, dessutom med en del irrelevant info som verkar tillhandahållits av saudiregimen själv. På BBC hittade jag ingenting.

Det var den här artikeln som uppmärksammade mig på saken.

Föregående artikelSvensk riksdag eller ännu ett steg mot EU-diktaturen
Nästa artikelJAN MYRDAL SVARAR BOSSE LINDQVIST
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

9 KOMMENTARER

 1. Svenska media (väst) upprörs bara av avsaknad av mänskliga rättigheter i Venezuela, Kuba, Ryssland, Kina och Iran. Halshuggningar i Saudiarabien håller man tyst om så också vårt utrikesdepartement med sin feministiska utrikespolitik.

 2. Bernie Sanders, en av få i väst som kommer med skarp kritik. Helt tyst från svenska regeringen? Vad gör man inte för att rädda jobb i svenska vapenindustrin…

 3. It’s all about the money as usual, or isn’t it!? Bra att Bengt Svensson tar upp detta mycket aktuella ämne!

  Hur många människor måste dö och hur många krig måste utkämpas, innan politiker till slut kommer till självinsikt – att nu får det vara stopp på mördandet!

  Eller har världen blivit fullständigt galen och genom-korrumperad!? Stoppa världen någon, för jag vill snart hoppa av!

 4. Sveriges regering har bytt ut ordet moral mot ordet Dollar och vips så blir alla som hotar dollarns värde omoraliska och utsätts för sanktioner.

  Alla som däremot försvarar dollarn kan halshugga hur många som helst utan reaktion.

  Sverige är fantastiskt!

 5. Yvette!
  Det är bättre att avsätta politikerna eller gå runt dem än att vänta på att de ska komma till någon sorts insikt.

  Och hoppa inte av. Hoppa på i stället!

 6. Bästa Bengt – Tack för råden!
  Leonard Cohen, den berömde kanadensiske numera avlidne poeten intervjuades i ett munkkloster han tagit sin tillflykt till för retreat gav rådet: ”För att att klara av att leva – försök att ducka eller åka slalom mellan alla farliga hinder du möter i livet”!

  Okej! Gör som jag blivit tillsagd. ’Och lever på hoppet’!

 7. Svar till Lotta Reberg. DN har valt att ha sin artikel bakom en betalvägg, så att bara deras prenumeranter kan ta del av den. Så för oss andra, som inte är DN’s prenumeratnter finns den inte.

  Varför DN valt att ha just denna artikel bakom en betalvägg är underligt.

  Denna episod av “Yes Minister – The Moral Dimension” förklarar utmärkt den “moraliska dimensionen” uppe i maktens höjder.

 8. Till Lotta Reberg!
  Bakom betalvägg, som tidigare påpekats, och att man i rubriken framhåller en USA-stipendiat gör intrycket än märkligare. Det som menas i inlägget är nog inte att det skulle vara helt tyst, utan att det bara blir en notis eller artikel, inga drev eller kampanjer mot den saudiska regimen. Kriget i Jemen får också mycket mindre mediautrymme än jämförbara konflikter, t ex Syrien. Ointresset i Sverige för den saudiska regimens grymhet är slående…

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.