Det svartvita brädspelet med sin symbolik för gott och ont har funnits i över 1500 år och spelat en ödesmättad roll i såväl krig som kultur. Spelet har fått symbolisera liv och död, krig och fred, det goda och det onda.

Som av en händelse utspelades ett schackdrama med storpolitisk dramaturgi samtidigt som de drastiskt försämrade relationerna mellan USA och EU å ena sidan och Putins Ryssland å andra sidan. Den 11 augusti 2014 avslutades en maktkamp i norska Tromsö då internationella schackförbundet, Fide, valde ny ordförande. Kandidaterna var två schackgiganter, Garri Kasparov mot Kirsan Iljumzhinov. Det ”osade” världspolitisk dust i miniatyr då utmanaren Kasparov försöker utmana ”Fidekungen” Iljumzhinov som lett förbundet sedan 1995.

Garri Kasparov föddes 1963 i Baku i sovjetiska Azerbadjan. Han blev den yngste världsmästaren genom tiderna 1985 vid 22-års ålder. Han är av många betraktad som den starkaste spelaren genom alla tider. På den politiska fronten har Kasparov under 2000-talet gjort sig känd som en ljudlig och orädd kritiker av Rysslands president Vladimir Putin. Under sin kampanj i presidentvalet 2008 fick Kasparov känna vad det var att utmana makten. Han misshandlades, arresterades och fängslades, smutskastades, hotades och förhördes av säkerhetstjänsten FSB. Kasparovs kamp mot Putin har fortsatt i hans roll som ordförande i människorättsorganisationen Human Right Foundation.

Det är inte bara kärleken till schack som gör Fide-ordförandeskapet lockande för Kasparov. Schack har fortfarande hög status i Ryssland och Kasparov såg här en chans att förödmjuka Putin genom att avsätta hans vän och partikamrat i ”Enade Ryssland” Ilyumzhinov. Nu är inte Garri Kasparov enbart en ”good guy”. Under en period försökte han genom diverse ränker splittra det internationella schackförbundet och skaffade sig på så sätt många fiender.

Kirsan Iljumzhinov, född 1962 i sovjetiska Kalmuckien, är en fascinerande ”doldis”. Efter Sovjetunionens sammanbrott satt Iljumzhinov som president för den ryska delrepubliken fram till 2010, vilket hade varit omöjligt utan Putins stöd. Omedelbart efter sitt makttillträde samlade Ilyumzhinov all makt i sina händer och betraktade sig som en upplyst despot. Han talade om ”ekonomisk diktatur” och gick till val 2002 med den kontroversiella sloganen ”en förmögen president är ett skydd mot korruption”. Han anklagades av sina kritiker för delaktighet i mord på oppositionella. Precis som motståndaren Kasparov är uppfattningarna om hans personliga egenskaper delade. Han har bland annat verkat för religionsfrihet i Kalmuckien och han är god vän med Dalai Lama.

Kalmuckien är också det enda landet i världen där schack är obligatoriskt i skolorna. Även efter sin avgång som president 2010 har Ilyumzhinov varit ”Putins man”. På dennes uppdrag besökte han bland annat Libyens diktator Khadaffi någon månad innan denne avsattes och avrättades 2011. På en bild som visades upp sitter Ilyumzinov och Khadaffi och spelar schack.

Maken till schackdrama som utspelades i Tromsö i början av augusti 2014 har inte ägt rum sedan bataljen mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij i Reykjavik 1972. Den var en match mellan den ”Fria
världens hopp”
Bobby Fischer och Sovjetdiktaturens man Boris Spasskij. Men även här visade det sig att schablonerna kom på skam. Fischer som var en synnerligen komplicerad personlighet var känd eller ökänd för sin förmåga att psyka motståndare. Han krävde att stolar, belysning och själva schackbrädet skulle bytas ut. Kameror skulle bannlysas och publiken placeras på stort avstånd. Fischers senare öden är kända. Han blev alltmera excentrisk. Han kom med märkliga uttalanden i politiska frågor och hotades av ett fängelsestraff i USA. Slutligen fick han politisk asyl på Island där han avled 2008.

Även i den ryska schackdelegationen i Reykjavik blommade paranoian för fullt. Amerikanerna anklagades för massor med smutsiga tricks, för agentgenrens hela arsenal i form av hypnos, telepati, förgiftad mat och mystiska elektroniska tingestar i spelarnas stolar. Isländska experter kallades in och röntgade både stolar och takarmatur. Allt de lyckades hitta var två svedda flugor i en lampa.

Fischers uppträdande fick den sympatiske Spasskij, som i västliga media ansågs vara en KGB-styrd robot, ur balans. Fischer vann matchen. Garri Kasparov som anses som historiens största schackbegåvning, har deklarerat att Fischers divalater och bisarra upptåg knäckte hans landsman Spasskij.

Hur gick det då i Tromsö? Kasparov hade satsat stort i med bland annat reklamskyltar på busskurer i Norge. Landet är schacktokigt sedan Magnus Carlsen tog världsmästerskapet i november i fjol och det unga geniet har offentligt stött sin ex-tränare Kasparov i ordförandevalet. I den slutliga omröstningen vann dock Ilyumzhinov betryggande efter många röster från förbunden i Afrika och Asien.

Nu är det dramatik i schackvärlden igen. Först skrällförlorar världens bästa schackspelare norrmannen Magnus Carlsen mot en amerikansk tonåring. Nästa gång de möts ger Carlsen upp direkt. Nu väntar hela schackvärlden på att norrmannen ska tala ut om sina matcher mot omtvistade Hans Niemann. Magnus Carlsen klassas som en av de främsta schackspelarna som världen sett. Norrmannen har vunnit fyra raka VM (2013, 2014, 2016 och 2021) och hade inför en storturnering i St Louis i september gått vinnande ur 53 raka
partier. Därför slog förlusten mot 19-årige Hans Niemann ned som en bomb. Amerikanen var rankad som 49:a i världen.

Jag bad min schackspelande vän om en analys. ”Det är komplext med fusk i schack. Således är Magnus Carlsen ingen diva men han saknar ju bevis. Emellertid har Hans Niemann spelat synnerligen starkt och till synes oberörd utan minsta tecken till nervositet, när han vann det omtalade partiet. Tidigare i unga år har han två gånger ertappats med fusk. Hur skulle han nu fuska? Genom att plantera någon sändare i hans burriga hår eller till och med i hans analöppning. Allt är svårt att avgöra. Troligtvis kommer allt att lösas på sikt genom extra kontroller av Niemans spelande.


Vinjettbild: Hans Niemann (© Lennart Ootes)

Föregående artikelVARFÖR DEN SVENSKA VÄNSTERN KOMMER FORTSÄTTA FÖRLORA
Nästa artikelDARK BRANDON* ANVÄNDER GANGSTERMETODER MOT EU

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.