Johan Hakelius (Bild: Wikipedia)

Johan Hakelius går i Aftonbladet idag åter till storms mot Martin Schibbye för hans kommunism. Genom att gå till läggen och ta fram artiklar från RKU:s (KP:s ungdomsförbund) tidning Rebell 2004 slår han till igen. Där finns nämligen Martin Schibbye med i en framträdande position och företräder förstås RKU:s (Kommunistiska partiets) dåvarande åsikter.

Detta parti har sedan jag började som FiB-försäljare 1972 varit min allra jobbigaste motståndare. De var då som nu klara yttrandefrihetsrelativister. Yttrandefrihet är (för dem) bra i princip, men måste i praktiken vara hårt politiskt reglerad. De vill dessutom fortfarande förbjuda odemokratiska (fascistiska och rasistiska) organisationer och rörelser, vilket kan verka lite märkligt. Föreningsfriheten behöver också ett överkommisariat. Men det visar också på deras idealistiska trosvisshet och elitistiska böjelser. Som vilken religiös sekt som helst i mina ögon.

Organisationer är en sak, men individer är något annat. Att en ung människa fångas av radikalt idealistiska idéer, som kan verka som lösningar på överväldigande och kanske ångestskapande orättvisor i världen, är varken konstigt eller ovanligt. På det finns många exempel. Jag kommer osökt att tänka på två numera uppburna och ofta anlitade experter i utrikespolitiska frågor: Katarina Engberg och Anders Fänge. Båda tillhörde KP:s studentorganisation på 70-talet. Jag tycker inte att det ska betraktas som lik i deras last, snarare tvärt om. Människor som kan ändra sig blir inte sällan också klokare. På nätet ser jag förresten att Anders Fänge i maj 2012 utsågs till hedersdoktor såsom ”en av Sveriges främsta experter på Afghanistan” vid Umeå universitets samhällsvetenskapliga fakultet. Jag hörde och såg honom 1971 (i Umeå) med stor glöd propagerade för ”Den socialistiska revolutionen” och ”proletariatets diktatur”.

Jag kommer förstås också att tänka på vännen Mohamed Omar. Han klär sig själv för närvarande i säck och aska för sina idealistiska, ansisemitiska och radikalislamistiska utsvävningar. Jag tror att han kommer att nå större insikter på sitt sätt – om han verkligen är villig att ompröva. Omars Hakeliusar ser honom som evigt förtappad. Det finns även de som har svårt att lita på hans ärliga avsikter, att han är en notorisk vingelhatt, men det är en annan sak och mera begripligt. Det visar sig med tiden.

Jag vill gärna framhålla att alla inom vänstern på 70- och 80-talen inte var lika kloka som vi i FiB, som hade just den ”borgerliga” yttrandefriheten som en av våra grundläggande paroller. Vi vägrade att som organisation se oss som varken partianknuten, socialistisk eller kommunistisk. För detta hånades vi av i stort sett alla. Johan Hakelius hackar nu vidare i den traditionen. Är det bara jag som tycker att det är problematiskt? frågar han kokett.

Många av dessa gamla FiB-ätare (inklusive KP) har nu tystnat. SKP har försvunnit och KP har övergått till att aktivt stödja FiB/K. Deras syn på yttrandefriheten har möjligen ändrats, men det är inget de talar särskilt högt om.

Det är alltså även skillnad på ”vänster” och vänster, särskilt när det gäller yttrandefriheten. Jag ska inte fördjupa mig mer i det här och nu. Vad Martin Schibbye beträffar var han redaktör för FiB/K i flera år och lärde sig säkert då – om inte förr – att yttrandefriheten är den demokratiska rättighet som är grundläggande i varje samhälle som erkänner medborgarnas rätt till inflytande över utvecklingen. Han kommer därför att enkelt kunna svara på Hakeliusfrågan om huruvida Kuba, Nordkorea och Venezuela bör sluta fängsla journalister? Det finns bara ett svar.

Förmodligen kommer Hakelius att se svaret som ”problematiskt”. Han och andra har ju så svårt att tänka utanför kalla-kriget-boxen, de vill ju fortfarande så gärna se framtiden som ett val mellan fri marknad och någon slags gammelkommunism.

Läs Martins eget bloggsvar.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelOperationen kan lyckas, men …
Nästa artikelLUDDE och objektiviteten
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

 1. Stackars människa denne Hakelius och hans gelikar – varför räds dessa mörka själar kommunismen? För att kapitalismens tid är över? Ni har inte en chans längre!

  Hela det svenska samhället krackelerar. Sverige är ute och krigar med gamla kolonialmakter som till varje pris vill behålla makten. Nu senast Kenya! Hela Afrika! Mandela och Mugabe kallades terrorister och stod på USA:s terrorlista! Mugabe står kvar! Engelsmännen vill tillbaka och införa sin s k demokrati! Dom har haft hundratals år på sig. Lars Forsell sa efter ett besök i dåvarande Rhodesia under Ian Smith: ”Jag skäms över att vara människa!” Vem skäms idag?

  Det fattiga Frankrike är ute och krigar för att behålla det sista som räddas kan! USA är utfattiga, bara krigen håller dom vid liv. Var finns Iraks och Lybiens statskassor, som USA skulle förvalta för senare uppbyggnad av länder som bombats tillbaka till Stenåldern?

  Mördaren Pinochet, varför skickades inte han till domstolen i Haag? Idag Syrien, vem tror ni
  arrangerade protesterna? Vem är rebellerna? Syrien var Hamas räddning från militanta Israeler, som inte eftersträvar någon fred! Flyktinglägren i Libanon jämnas med marken! Drönare ramlar ner här och var där folken gör uppror. Jemen, Bahreins revolutioner stoppas
  med svenska vapen och telefonnät av diktaturen Saudiarabien och fattiga USA! Sossarna tiger. Det behövs en man som Palme för att ge Sverige en röst i världen och kalla USA för Satans Mördare! Kalla hem Pierre Schori som inte drar jämt med Nickedockan Persson och hans högerfalang. Läs Draksåddens år! Sverige har kommit i dåligt sällskap! Fascistländer som Ungern, Polen och andra som inte tillämpar mänskliga rättigheter borde uteslutas från EU!

  RÄTTVISANS TID HAR KOMMIT! Sverige jagar islamistiska militanta terrorister! JAGA KRISTNA FUNDAMENTALISTER I STÄLLET LIKT DÅREN I NORGE SOM SITTER I SIN VARMA CELL OCH FÅR HEJARBREV!

  Det kryllar av fascister i dagens Europa! Ge romerna mänskliga rättigheter, romer liksom judar led under galningens tid vid makten, judar har fått upprättelse och land – vad har romerna fått?

  VI FÖDS ALLA I EN SKINNSÄCK MED EXAKT SAMMA INNEHÅLL! Är det någon insnöad gammal gubbe som tror något annat? ER TID ÄR UTE!

  Förändra världen medan du lever i den – Marx!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.