BOJO
Boris Johnson, Londons populäre borgmästare har har just anslutit sig till ”Ut ur EU”- kampanjen. Han ses, eller ser sig själv som en ”ny Churchill” beredd att ta ut Storbritannien, eller England (med eller utan Skottland) på nya imperialistiska äventyr.

I dessa dagar när alla verkar oroa sig för det framtida politiska styret i USA, Frankrike, Tyskland och kanske Ryssland, skulle jag vilja rikta uppmärksamheten emot Storbritannien. Kanske utgör det lilla öriket ett farligare hot emot freden än USA?

Anders Persson
Anders Persson

Orsaken till min farhåga är inte bara den aggressivitet som det brittiska etablissemanget visat de senaste åren utan också deras stora självsäkerhet. Att delar av etablissemanget nu vill dra sig ut ur EU, ”Brexit”, beror kanske inte bara på att de är socialt konservativa, utan också av en känsla att de gamla tiderna kan komma tillbaka då ”Britannia” som det heter i någon patriotisk sång ”ruled the waves”. Man vill inte längre vara bunden av EU, d v s sina gamla imperialistiska medtävlare Tyskland och Frankrike. Tyskland kan exempelvis välja att återuppta Bismarcks gamla politik i samförstånd med Ryssland.

Svansen försöker vifta på hunden
Medan signalerna från USA, redan under Obama, är att man kanske inte är så hemskt intresserad av Ukraina, de baltiska staterna eller ens Europa, verkar läget vara annorlunda med Storbritannien. Strategin från brittisk sida verkar för närvarande vara att få USA att förbli engagerad i Europa. Detta i synnerhet om Trump eller Sanders vinner. Båda anses företräda en isolationistisk politik, åtminstone visavi Europa.

För ett par veckor sedan sände BBC2 en ytterst provokativt halvdokumentär film World War Three – from inside the war room vars trailer ni kan se här.

https://www.youtube.com/watch?v=5Ha08DePAM0

Filmen blandar mycket skickligt autentiska och konstruerade scener, vilket gör att man har svårt att veta vad som verkligen hänt och vad som är spekulationer.

BBC2 fejk
Fejkad scen ur filmen, som mycket lätt kan uppfattas som autentisk, alltså dokumentär.

Poängen är dock klar: motsättningar mellan ester, letter å ena sidan och den ryska minoriteten år den andra, leder till en rysk intervention i östra Lettland, modellerad på vad som ansetts ha skett i Donbass.

Den fullständiga filmen finns här. Ni behöver inte se alla 59 minuterna, det räcker med de första 10 för att få ett grepp om vad det handlar. Men ni som vill se allt får en intressant timmes diskussioner som troligen avspeglar reella uppfattningar i Whitehall.

Filmen har inte gått ouppmärksammad förbi i Ryssland.

Realistiskt scenario
Nu är det en gammal imperialistisk taktik att hetsa olika minoriteter emot varandra, och så vitt jag kan se det är det en enkel sak för MI6 med flera att hetsa balter emot sina inhemska ryssar. Även om den ryska regeringen kommer att inse att detta ytterst är utländska provokationer kommer de under inhemsk press att ”göra något”. Ryssland är dock en mer demokratisk stat än vad dess rykte gör gällande. Folkmeningen kan inte nonchaleras.

Problemet är nu om USA luras ställa upp på britternas sida. Även om Nato formellt är skyldigt att ”undsätta” Lettland, kan man, som jag gjort i tidigare kommentarer, fråga sig om det verkligen kommer att göra det, om det gäller. Garantier har brutits förut i den internationella politiken. Nato har till exempel gjort klart att man för närvarande inte tänker hjälpa Turkiet.

Sedan har vi den inhemska opinionen i Storbritannien. Landet är bara i praktiken en demokrati, formellt är det en monarkistisk diktatur. Men även om Labour under Jeremy Corbyn inte har majoritet bland väljarna är deras stöd tillräckligt stort för att utgöra ett orosmoment. Och vad tycker skottarna om att lämna EU eller hamna i krig med Ryssland?

Så kanske blir det ingen revolution i USA, men var inte för säkra på att det inte kan inträffa i Storbritannien, eller snarare i England.

Föregående artikelSaudiarabien medger nu att de har kärnvapen
Nästa artikelJurell på Dansmuséet

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.