Ett framgångsrikt flicklag i volleyboll från Lowell High School, nov 2019 (Foto hämtat härifrån)

För många år sedan deltog jag i en trädplanteringskampanj i San Francisco. Villiga villaägare (villa heter ”home” i USA, alltså homeowner. Hyr du en lägenhet, har du inget ”home”) fick ett gratis träd planterat framför huset mot att de själva tog ansvar för skötseln.

I en av villorna hade dottern just tagit studenten på Lowell high school. Jag frågade pappan vad de tyckte om skolan. Min dotter hade nämligen just blivit antagen men var osäker på om hon ville börja där, eftersom hennes kompisar skulle till andra skolor.

Som svar gratulerade pappan mig. Lowell var ju stans elitskola. Man måste ha höga betyg för att komma in, och nästan alla som gick ut fortsatte med att ta akademiska examina. Men, varnade han med låg röst, kanske på skämt: It is a Chinese school (Det är en kinesisk skola).

Han hade invandrat från Kina, talade utmärkt engelska, och att döma av huset han ägde hade det gått bra för honom. Endast några av stans dyraste privatskolor kan mäta sig med kommunala Lowell. Ja, kommunala Lowell rankas som nummer ett i Bay Area och nummer fem i hela Kalifornien.

Men dess elevrepresentation hade blivit ett problem:

ETHNICITY/RACE (läsåret 2019-20)andel %
Asian61%
White18%
Hispanic11%
Two or More Races8%
Black2%
Hawaiian Native/Pacific Islander1%
American Indian/Alaskan Native0.1%
Könsfördelning: Flickor 57%, Pojkar 43%
Totalandel som uppbär socialhjälp 35% % (Dessa elever slipper bl a att betala för skolmaten).

Besöker man Lowell märker man snabbt att den där pappan hade rätt. Kinesiska flickor överallt. Kinesiska pojkar också, javisst, men mest flickor, som dessutom verkar glada och harmoniska, i högform både till kropp och själ.

När jag skriver ”kinesiska”, så är det en mycket lös benämning på ungdomar som härstammar från Sydostasien. De flesta är födda i USA, och alla är USA-medborgare eller håller på att bli det och talar amerikanska utan brytning.

Men vad är det då för problem? Kan inte vita och svarta barn också skaffa sig bra betyg? Tydligen inte. För att få in fler vita och svarta elever på skolan, sänkte man helt enkelt deras betygskrav. Alltså: Vita flickor och kinesiska pojkar behövde inte ha lika höga betyg för att komma in på skolan som kinesiska flickor. Svarta flickor och pojkar kom in på ännu lägre betyg.

Men ändå såg statistiken ut ungefär som ovan. Dessutom tyckte förstås de kinesiska föräldrarna att det var orättvist. Så nu har man ändrat det igen. Elever måste ha bra betyg men får extra poäng om familjen får socialhjälp, om de upplevt trauma, hemlöshet, blivit diskriminerade, är duktiga i musik eller idrott, har utfört goda gärningar, kommer från en dålig skola o s v.

Men resultatet är alltså som ovan. Skillnaden är nog mest att det är svårt att begripa antagningskriterierna och därmed svårt att klaga. Försök själva!

Registrerad kategorisering
Nu undrar säkert vän av ordning om det är så lyckat att kategorisera en stads eller ett lands befolkning efter hudfärg, nationell bakgrund, etnicitet och sådant. Men i USA är det ett faktum, och man kan slå upp ras/etnisk sammansättning av eleverna i alla skolor, befolkningen i olika stadsdelar, vilken andel av Hispanics som sitter i fängelse etc.

Enligt USA:s grundlag ska befolkningen räknas under alla år som slutar på noll. Årets folkräkning har hamnat i skymundan av coronaviruset men har ändå genomförts. Alla ”head of household” måste fylla i en digital blankett. Vägrar man, kommer det till sist en ”census worker” och knackar på.

Folkräknare går också runt och räknar folk som bor i tält på stans trottoarer eller sover under motorvägar. Frågorna är enkla: Hur många bor i huset, vad heter de, ålder och kön. De vill också ha ett telefonnummer.

Fråga åtta undrar om man har ”Hispanic, Latino, or Spanish origin” och fråga nio vilken ras man tillhör samt ens ursprung. Man kan till exempel vara en svart eller koreansk man med svenskt ursprung. Man kan också svara att man inte vet eller hitta på en egen ras. Mina svar har varierat under årens lopp, eftersom jag inte riktigt gillar det här med rasidentitet.

Men i år, fjärde eller femte gången jag blir räknad, gav jag upp och erkände att jag var vit med ”origin” i Blekinge. Sedan fortsätter man på samma sätt med övriga boende i huset samt relationen till dem: Styvson, svärmor etc. Se själva!

Ingen registrering av medborgarskap
Trump ville fråga om medborgarskap, men det blev protester, och högsta domstolen sa nej. Han har också uttryckt en önskan om att få hit fler ”Norwegians” och färre invandrare från ”shit-hole countries”. Inte heller frågas denna gång om utbildning, religion eller inkomst eller om man är lagligen bosatt i landet. Frågorna har dock varierat under åren sedan 1790, och i år verkar de vara ovanligt få.

För hundra år sedan lagstiftades indirekt mot invandrare från den tidens ”shitholes” såsom syd-och östeuropéer och, förstås, judar. Man ställde krav på läskunnighet m m. Resultatet blev att en massa sicilianare och moldavier lärde sig läsa på rekordtid. Men egentligen handlade det om att bevara den ”ursprungliga”, Saxon, Nordic, Teutonic, Caucasian, eller vad man nu kallade den, US-amerikanska rasen.

Enligt en undersökning mellan 2010 och 2015 om vilket ”ancestry”, ursprung, amerikaner hade, påstod över 46 miljoner att de hade tyskt ursprung. 25 miljoner hade ”English ancestry” och 23 miljoner ”American”. Men hela 33,5 miljoner hade irländskt ursprung, knappt 4 miljoner svenskt och nästan lika många kinesiskt. Som vanligt slog norrmännen oss med sina 4,5 miljoner. Man kan undra vad dessa siffror betyder och vad de har för mening.

Föregående artikelVART LEDER 50 MILJONER ARBETSLÖSA USA?
Nästa artikelBITTE ASSARMO: BOSÄTT DIG I ETT MÅNGKULTURELLT OMRÅDE INNAN DU ANKLAGAR ANDRA FÖR RASISM, ÅSA LINDHAGEN!
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

4 KOMMENTARER

 1. Bengt S!
  Tack för text och viktiga siffror. Ja, man kan undra, skriver du, vad dessa siffror betyder. Men just det faktum att man kan undra, att man får undra är väldigt bra, tycker jag. Är det inte just dessa siffror som saknas i Sverige; i svenska skolor, i svensk medierapportering, i svenskt polisarbete?

  Saknas uppenbara fakta då blir det ju inte möjligt att analysera hur verkligheten ser ut och vad som kan göras åt den. Om man a priori döljer faktorer i exempelvis en brottsutredning: målsäganden såg faktiskt inte förövaren på plats, men pekar ändå ut person X; eller i en forskningsstudie, det finns inga homosexuella i Sovjetunionen, de finns bara i Polen; det finns inga barn med Downs syndrom i Kina, vart bär det då hän?

  I svenskt polisarbete finns direktiv som utsäger att signalement inte ska rapporteras! Men det kanske är Orwells lag som ska råda: Okunnighet=styrka. Men jag säger som en gammal kines: Det duger inte. Du måste undersöka. Du får inte prata strunt.

 2. Bra påpekande Leif S! Till ett, som vanligt, utmärkt inlägg av Bengt S!

  I Sverige tvingades myndigheterna sluta med folkräkningar efter att dessa användes på ett sätt som ansvariga före och under den näst sista deklarerade inte skulle ske. Det rörde sig främst om vilka som bodde på vilka adresser. Följaktligen vägrade jag och många andra att besvara den sista, som gjordes 1990.

  Numera håller myndigheterna lägenhetsregister, vilket man i vanlig svensk ordning ”delegerat” till fastighetsägarna, inklusive bostadsrättsföreningarna.

  Den asiatiska ”folkgruppen” (”ras” får ju som bekant inte användas numera) klarar sig enligt många undersökningar bäst i skolan, jämfört med kaukasier och andra folkslag. De tydligt mörkhyade klarar sig genomsnittligt sämst. För alla gäller dock att individuella variationer inom varje grupp är avsevärt större än variationer vid jämförelser mellan gruppernas genomsnitt, varför huvuddelen av variationerna får tillskrivas kulturella och sociala faktorer.

 3. Det utvandrade 1,2 miljoner från Sverige till USA och 800.000 från Norge. Det gör att det troligen finns fler svenskättlingar än norskättlingar. Det troliga är att svenskättlingar i större utsträckning säger att de är amerikaner än vad norskättlingar gör.

  Jag är ju i USA regelbundet och har bara en gång stött på en norskättling. Men han vara också svenskättling och från Green Bay i Michigan. Svenskättlingar har jag stött på massor, men så brukar jag ju också besöka Chicago där det svenska är tydligt närvarande i vissa områden. Det finns ett sjukhus med svenskt namn, många företag har svenska namn (en del med norska eller danska namn syns också) och i en stadsdel dominerar en vattentank målad med den svenska flaggan tydligt. Det finns också ett ”svenskt universitet”, ett svenskt museum med mera.

 4. Få svenskättlingar är enbart ättlingar till svenskar utan har en blandad bakgrund. Exempel familjen Bush som dels härstammar från Tyskland och dels härstammar från en Andersson från Värmland. Så när man deklarerar härkomst blir det komplicerat. Man kan ju också uppge vilken etnicitet man vill. Jag kan t ex deklarera mig som svart och Obama kan deklarera sig som småländsk skiftesbonde. Trump hävdade också ett tag att han härstammade från Karlstad i Värmland, men det visade sig vara Karlstadt i Tyskland.

  Här är en lista på kända svensk-amerikaner.

  Bara att bedöma hur svenska de är!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.