Seppo Isotalo fyller 80 idag.

Seppo isitalo2

Seppo Isitalo

Han har gjort mer än du anar för den gemensamma saken.

Min första kontakt med Seppo var 1973 när han med fladdrande trenchcoat drog in på Gnistans kontor, över karamellfabriken på Nybrogatan 27. Han kom med fantastiska nyheter. IB spionerade på Sovjet från finskt territorium. Det blev stor skandal som Seppo lyckades vända till finska invandrares fördel. Olof Palme tvingades gå med på kommunal rösträtt åt invandrarna.

Efter en teknisk licentiatexamen kom Seppo 1965 till Stockholm för att doktorera. Miljonprogrammet för bostäder pågick och det behövdes ett lånetak som hindrade byggarna att höja priserna när bostadsbyggandet fick utökade resurser. I sin doktorsavhandling utarbetade Seppo ett vetenskapligt underlag för lånetaket, som var ett skickligt konstruerat instrument för att styra kostnader och kvalitet
på miljonprogrammets bostäder. Observera att miljonprogrammet inte utfördes av staten utan av en mängd olika byggherrar som tuktades med lånetaket.

seppo isitalo

Seppo med räknesticka vid Riksgropen tidigt 70-tal

På 1970-talet var Seppo ekonomisk expert vid Stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Stockholms City var under ombyggnad när Isotalo fick uppdraget att beräkna vad ombyggnaden skulle kosta. Efter det blev han docent i socialpolitik med inriktning på bostadspolitik vid Helsingfors universitet 1977.

1978 flyttade Isotalo till Moskva där han var verksam fram till pensioneringen år 2000. Han ordnade där sju olika bokutställningar där svenska och sovjetiska förläggare och författare kunde mötas. De senaste skedde i Riga och Tallinn. Han var Dagens Industris första korrespondent i Moskva.

Vid mitten av 1980-talet introducerade Seppo Macintosh-datorer i Moskva. Apple fick den första exportlicensen för den, på den tiden, avancerade persondatorn Macintosh Plus. Isotalo anordnade
datorutbildning i den sovjetiska regeringens “Akademija Narodnogo Choziaistva”.

I slutet av 1980-talet öppnades Sovjet för journalistiskt arbete. För en film om Raoul Wallenberg fick Hans Villius och Olle Häger hjälp av Isotalo och hans dåvarande fru, Helene Carlbäck. Hon efterlyste Wallenberg i rysk TV, något som tolkades som en del av den pågående fenomenet glasnost. Rapport i SVT återsände en stor del av det ryska TV-programmet.

På SVT:s uppdrag ordnade Isotalo också en efterlysning av livstidsdömde spionen Stig Bergling i Sovjet. Efterlysningen rapporterades i svensk TV och ansågs motsägelsefull eftersom han var dömd för att spionera för Sovjets räkning.

Nästa projekt gällde Stig Wennerström, även han dömd till livstid för spionage för Sovjet.

I maj 1991 visades en dokumentär i två delar i SVT om spionen. Den filmades i Moskva med Isotalo som medhjälpare och i rollen som spionen själv.

Isotalo arbetade under åren 1991-1994 med frågan om sovjetiska ubåtar i svenska vatten. Inledningsvis försåg han DN Debatt med den ryska officiella redovisningen om U-137 som 1981 hamnade utanför Karlskrona. Arbetet avslutades med ett seminarium i Stockholm där Sovjets sista ÖB i flottan, amiral Vladimir Tjernavin försäkrade att inga av hans ubåtar hade trängt in i svenska vatten.

Fallet med signalspaningsplanet av typ DC-3:an som försvunnit 1952 fick nytt liv när Isotalo hittade general Sjinkarenko i Riga. Generalen ledde operationen att skjuta ner planet. Isotalo intervjuade honom i Sveriges Radios Efter tre 10 mars 1991. Isotalo var också aktiv i denna fråga genom att hämta ett nyckelvittne från Volgograd. Denne berättade i en intervju i TV 4 att DC-3:an kränkt sovjetiska vatten.

Under 2000-talet har Isotalo arbetat som oberoende valobservatör i Vitryssland på den vitryska regeringens inbjudan.

Han har engagerat sig i en rad rättsfall som fristående utredare, som mordet på Olof Palme, Thomas Qvick och rättsröteskandalen Annelie Auer i Finland. Som privat utredare har han det senaste årtiondet hjälp många människor som blivit utförsäkrade eller haft andra problem med
försäkringskassan. Se hans senaste artikel. I snart 20 år har han medarbetat i och stött mitt nyhetsbrev
Ryska posten. Och han förekommer också i lokalradion TUFF i Tyresö.

80-årsdagen lär till viss del ägnas åt tyngdlyftning och roddmaskin på gym i Älvsjö. Seppo Isotalo vore inte Seppo Isotalo om han inte samtidigt startat ett forskningsprojekt om äldres hälsa och styrketräning!

Ingen som verkligen lärt känna denne energiske och osjälviske man har undgått att chockeras. Så stark kan en människa va!

Gratulera Seppo på seppo.iso@gmail.com eller messa på 070-763 36 66.


Publicerat först på 8 dagar

  3 kommentarer for “Seppo Isotalo fyller 80 idag.

 1. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  Grattis Seppo Isotalo på 80-årsdagen!

  Vi är av samma årgång – jag hoppas att du har en efterträdare på gång som följer i dina fotspår – dagens samhälle är helt i avsaknad av människor med det kunnande du besitter!

  Heja Vänstern – Heja Seppo! Du har mycket kvar att uträtta!

 2. Jan Wiklund skriver:

  Dessutom gjorde han, om jag inte minns fel, för det ockuperade kvarteret Mullvadens räkning, en teknisk undersökning av husen som visade att Svenska Bostäders påstående om dålig grund saknade grund …

  Jag råkade äta lunch med Seppo (vi hade en gemensam bekant) en gång ca 1986 när han berättade om Mac-importen. Den var förbjuden av såväl USA som Sovjet, berättade han, vilket inte hindrade att datorerna var mycket efterfrågade högt upp i den sovjetiska statsledningen. En nog så intressant inblick i den kaotiska sovjetverkligheten.

 3. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  En nog så intressant inblick i den kaotiska Sovjetverkligheten! Känner du någon mer stat som lever i den kaotiska verkligheten?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.