Följande intressanta slutsats drar redaktionen på steigan.no av den ryske professorn Sergeij Karaganovs artikel i Russia in Global Affairs, en artikel som först refuserats av Finansial Times. Alltså:

”När en provästlig insider ger en sådan här analys ger han oss nyckeln till att förstå den våldsamma krigshetsen i väst. Den drivs inte för att Ryssland hotar Ukraina eller Europa. Krigshetsarna har flera anledningar till hålla på som de gör. En av de viktigaste är att hindra en försoning mellan Ryssland och Europa, för att det skulle undergräva USA:s kontroll av Europa, och kanske till och med avsluta USA:s ockupation av Tyskland och Italien. Det kommer inte Washington att tillåta. En annan anledning är att avleda massornas uppmärksamhet från krisen, arbetslösheten, inflationen och fattigdomen och istället sluta upp bakom krigshetsarna.”

Föregående artikelSverige lurades in i EU!
Nästa artikel”Ukrainakrisen” är inte en Ukrainakris

5 KOMMENTARER

 1. Här andra synpunkter från Ryssland.

  Mycket intressantare än Karaganovs och Ivasjovs inlägg är den intervju som Vladimir Pozner gjorde med presidenten i den ryska vetenskapsakademien, Alexander Sergeev, i ryska första kanalen (som når flest ryssar) i måndags.

  Om Ryssland fullt ut ska nå status som stormakt måste även det tredje benet utvecklas, det vill säga det vetenskapliga benet tillsammans med de ekonomiska och militära.

  Peter den store förstod detta och agerade genom att 1724 grunda den ryska vetenskapsakademien. Katarina den stora förstod också detta mycket väl, likaså Lenin och naturligtvis Stalin (bortsett från biologi).

  Putin har ännu inte visat att han når upp till dessa tidigare ryska/sovjetiska ledare.

  Alexander Sergeev påpekade att Japans vetenskapliga satsningar varit hundra gånger större än Rysslands. Japan har också varit extremt vetenskapligt framgångsrika under de senaste decennierna.

 2. ”USA:s verkliga motståndare är dess europeiska och andra allierade: USA:s mål är att hindra dem från att handla med Kina och Ryssland”. Så lyder rubriken på en artikel av Michel Hudson. Jag har idag översatt den till svenska för publicering på hemsidan hos Tankarnas Trädgård i Växjö. Nyss fick jag ett meddelande från steigan.no att de också kommer att ha den på sin nättidning i morgon. Artikeln är en mycket grundläggande genomgång, utan att vara särskilt lång, till varför läget ser ut som det gör med triangeln USA, Europa (EU) och Ryssland/Kina. Den kommer att leda till många viktiga diskussioner, även på denna blogg.

 3. Med denna artikel av Sergeij Karaganov, samt andra artiklar och uttalanden på samma tema av t ex Michel Hudson och Alexander Mercouris som bakgrund, kan man dra en mycket viktig slutsats som svensk medborgare. Antingen är vår politikerklass, våra tongivande medier, vår försvarsledning, ja stora delar av det övre tjänstemannaskiktet i hela den svenska statsapparaten otroligt okunniga och oförmögna att orientera sig i vad som pågår i omvärlden, eller så ägnar de sig medvetet åt att lura oss för att vara USA-imperiet till lags.

  Vår nya statsminister var på Berga örlogsbas häromdan. Hon talade åter om ”det ökande hotet mot vårt land”, underförstått ett hot ”från öster”. Antingen kommer hennes information därom mer eller mindre direkt från Washington, eller så har hon fått ordentlig information, liknande den av ovanstående tre analytiker. Gäller det första, så visar det i vilket bedrövligt läge den svenska statsledningen befinner sig. Gäller det senare, så ljuger hon det svenska folket rakt upp i ansiktet.

 4. Bertil Carlman!
  Jag lutar åt ditt första alternativ. Våra politiker och deras handgångna män och kvinnor inom såväl förvaltning, press och akademi, verkar pinsamt okunniga om den debatt som finns om ekonomi och internationell politik i många andra länder, både österut och västerut.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.