Ship to Gaza snart inne på sista etappen

Just nu är den lilla seglande eskadern Ship to Gaza från Sverige inne i Medelhavet med kurs på Gaza. Båtarna lämnade Sverige i mitten av maj och har tagit sig på lite olika vägar ner till Medelhavet. De mindre via kanaler och den stora båten runt Frankrike över Biscaya förbi Spanien  och in genom Gibraltar sund. Den stora båten var jag med och seglade från England till Göteborg över Nordsjön i början av december 2017.

Man har legat i många hamnar på vägen och mött starkt stöd från människor, men också fått utstå försök sabotage i Frankrike. Många människor har deltagit och bidragit till att genomföra denna manifestation för att bryta blockaden mot Gaza.

Riksdagsman Jeannette Escanilla (V), ordförande Ship to Gaza lämnade under våren en skriftlig fråga till utrikesministern Margot Wallström (S) om situationen i Gaza, och om Ship to Gazas aktion nu under sommaren. Frågan och svaret kan du hitta här

Så här svarade utrikesminister Wallström den 4 juli 2018:

Jeannette Escanilla har frågat mig vad jag avser att göra för att visa Israel hur allvarligt Sverige ser på blockaden av Gaza och hindra bordningar och övergrepp vid resan av Ship to Gaza.

Situationen i Gaza är kritisk, och EU, inklusive Sverige, verkar för att isoleringen av Gaza ska hävas och ockupationen upphöra. Regeringen har konsekvent framfört till Israel att gränsövergångarna, villkorslöst och omedelbart måste öppnas – och hållas öppna – för humanitärt bistånd, handelsvaror, personer och givare. Det är av yttersta vikt att humanitära leveranser till Gaza släpps in. Detta är något Sverige kommer att fortsätta verka för.

Sverige värnar principen om havens frihet och rätten till sjöfart. Regeringen är i kontakt med den israeliska regeringen rörande det planerade Ship to Gaza i sommar.

I det sista stycket framgår att kontakter tagits mellan israeliska och svenska regeringen med anledning av eskadern Ship to Gaza från Sverige. Inte minst viktig är Wallströms markering om havens frihet och rätten till sjöfart. Nu får vi se hur staten Israel agerar, och de vet att de har ögonen på sig och därför måste agera på ett sätt som inte utsätter andra länders medborgare för risker på internationellt vatten.

Jeannette Escanilla ska själv i dagarna resa ner och delta i aktionen på den sista etappen, aktionen som även jag känner mig lite delaktig i. Den är värd stöd och framför allt: Blockaden mot Gaza måste brytas.

Följ Ship to Gaza på kartan på sin väg mot Gaza…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.