Sisyfos, Paavo och jag (3)

stjarnudden-rutten-jobb

Innan allt började

Ett stort arbete låg nu framför oss. Renovera väggen och lägga golv i storstugan. Det måste förberedas under sommaren och byggas igen före vintern. Vädret var varmt och torrt nästan hela sommaren, så vi hade tur. Dan Söderberg blir den snickare vi anlitar för de riktigt kvalificerade jobben. Han kan det där med renovering av gamla hus. Jag river ut och kör sten, han gör sedan det svåraste; grundlägga nya golvet och bygga ihop den ruttna väggen. Vi bestämde att inte foga i nytt timmer, utan regla upp och isolera. Det blir minst lika starkt och isolerar bättre. Vi ska inte vara ortodoxa i vår renovering, det varken höjer kvalitén eller ökar värdet. Huset ska återställas, men för en ny tid.

stjarnudden-rutten-vagg

Cementplatta gjuten intill väggen och stoppade ventilationen under huset.

Men cementplattan på bilden, som varit golv på den stora verandan som byggdes till på 50-talet, måste bort. Det gjöts upp mot grunden och täckte till och med ett par cm av väggpanelen. Därmed slutade grunden att andas. Väggen ruttnade sakta men säkert nerifrån och cementplattan absorberade och behöll fukt året runt. Taket på verandan hindrade solen från att torka väggen och marken. Insekter och svamp trivdes allt bättre. Det här var förklaringen till den ruttna väggen, golvet och alla insekter.

stjarnudden-rutten-hilti

Befriande bilning …

Jag frilade grunden innanför verandan under ruttna väggen med hjälp av hyrd Hilti-bilmaskin, oerhört effektiv. Det kändes som jag med denna nu tog makten över fukt, insekter och mögel. Nu ska luft komma in och genomblåsa alla fuktiga mörka skrymslen. Grundstenarna stod på urberget och visar sig stabila och bra att bygga på. Oändliga mängder lösa stenar ligger där och väntar på att hackas upp och släpas bort.

stjarnudden-rutten-gravning

Utgrävning av hela storstugan ända ner till berget.

Denna vackra sommar ägnar jag sedan huvudsakligen åt att gräva ut storastugan. Ca 150 skottkärror har jag fyllt med jord, sand och lera, vardera ca 90 liter, sammanlagt kanske 13 kubikmeter och kärrat ut över trösklar och på plankor över diken. Också förstås en massa sten i alla storlekar har sorterats. De minsta och största blev kvar inne och de mellanstora hamnade utanför fönstret. Det här är mitt största grovarbete hittills i livet alla kategorier som många gånger kändes oändligt (Sisufos). Ryggskott och dålig rygg av annat slagt, som jag lidit av periodvis, märktes inte av. Jag har sällan känt mig så frisk och stark som under detta arbete (Paavo).

... är läst 358 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

  6 kommentarer for “Sisyfos, Paavo och jag (3)

 1. Tommy Sjöberg skriver:

  Arbete är centralt i alla kulturer och därifrån byggs ideologier och motstånd mot den andra ideologiska riktningen inflytande via kapital. Vänstern bör återvända till denna grundkonflikt mellan arbete och kapital för att renodla sina ställningstaganden.

 2. DZ skriver:

  “Vänstern” var det ja! Ganska dålig kännedom om arbete och arbetets villkor. Rent praktisk är felvända skiftnycklar legio och senast i går (8/7) en felknuten knytnäve mitt på Aftonbladets kultursida! Kan det bli annat än nederlag med sådana (för)kämpar!

 3. Janne Bjernfeldt skriver:

  DZ! Vilken artikel i AB syftar du på? Finns den på nätet?

 4. DZ skriver:

  Jag trodde den skulle gå lätt att hitta. Återkommer med en hänvisning när jag når civilisationen. Biblioteket i Kisa prenumererar inte på kvällstidningarna.

 5. Janne Bjernfeldt skriver:

  Ok DZ. Tack!

 6. Tommy Sjöberg skriver:

  Dennis Zachrisson, kan du utveckla din kommentar den 9/7, var det en reaktion på mitt inlägg 8/7?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.