Medieuppmärksamheten omkring de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har nu dragits in på ett sidospår. Medienra i Sveriges Radio P1 lät igår Johan Hakelius svara för sig angående krönikan han skrev i Affärsvärlden 2011-11-15. Därmed har han lyckats växla in frågan på det sidospår som är så skadligt för opinionstrycket mot att få ett litet fönster öppnat mot det som sker i Ogadenprovinsen i Etiopien.

Ett annat fönster som verkar svårt att få upp på glänt i Sverige är det mot det inre av Indien. Det är fråga om fattiga människor som vägrar anpassa sig till den pågående så kallade utvecklingen i Indien. De motsätter sig folkfördrivning och skogsskövling.Hundratusentals människor har fördrivits. Eftersom de lever inne i Indiens djungelområden kan de inte nå ut till världsopinionen på det vanliga sättet – demonstrera mitt i storstäderna framför mediernas kameraögon. Nej, de befinner sig utanför mediernas kameravinklar helt enkelt. Därför har de tvingats att ta till vapen och startat krig mot den indiska staten. De slåss för sin överlevnad.

Om detta har Arundhati Roy skrvit och talat. Hon är nu åtalad för sin öppet uttalade solidaritet med dessa kämpande människor. De leds av de så kallade naxaliterna som ser sig som maoister. Även Jan Myrdals senaste bok Röd stjärna över Indien handlar om ett besök hos dessa människor. Läs mer om det här på den nystartade hemsidan Indiensolidaritiet.

Varför intresserar sig så få för att upplysa medieskuggan i Ogaden och i Indiens djungelområden? Jo, för att de som leder opinionsarbetet runt det här kan beskyllas för antingen kommunism eller maoism.

Alltså, anlofiler och andra kolonialismblinda lirare som Johan Hakelius tillåts sätta skygglappar på våra medier, på det att ingen skugga ska falla över Bildts, Lundins och andras folkfördrivande affärer.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Föregående artikelSmygande McCarthyism
Nästa artikelDåliga svenskkunskaper drar ner resultaten
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

 1. Hej Knut och tack för uppmärksamheten! Indiensolidaritet ligger ännu i sin linda men har förhoppningar om att bli något större så småningom. Hemsidan lär vara tämligen unik i sitt sammanhang och vi tänkte försöka göra den ännu unikare (bättre) som en plattform för kunskap om Indien och för att bryta ner nyhetsblockaden om vad som händer i Indiens eftersatta utmarker. Samtidigt tas de första trevande stegen att bygga en riksorganisation. Snart kanske i en stad nära dig …

 2. Det kanske är dags att sluta betrakta Aftonbladets krönikör Hakelius som en rolig mysgubbe, och se att han är en reaktionär propagandist. För övrigt har Aftonbladet anställt en ”gammalmoderat” krönikör. Den politiska redaktionen består av riktiga högersossar sedan valet. Bara kultursidan tar in mot borgerligheten kritiska artiklar ibland, vid sidan om radikalfeminismen.

 3. Bra blogginlägg! Jag kan inte låta bli att ta upp det mode som grasserat några år nu – med anledning av din rubrik – nämligen mångas glasögonskänklarnas allt bredare utformning. ”Fiiint”, men komiskt med alla dessa ”skygglappar”, tycker jag.

  Rent ut sagt en försämring vid t.ex. bilkörning, då ev. faromoment i ögonvrån upptäcks senare med de moderiktiga glasögonskänklarna.

 4. Bra kommentar Kjell! ”Skänklar” finns dock inte på glasögon. ”Skänklar” är ryttarens ben – om jag inte minns fel. Pinnarna som håller glasögonen på plats och som smiter in bakom öronen, kallas ”skalmar”. Där fick du också en liten lektion i livets väsentligheter.

 5. Men enligt SAOL förklaras ”skalm med skakel, skänkel m.m.”… men du har nog rätt …

 6. Det är klart att Hakelius krönika den 15/11 var infernalisk. Men var den kring ”den vite mannens börda” lika dubbelbottnad? Jag läste den på fib.se för ett tag sedan. Men nu när jag vill läsa om den hittar jag den inte. Var är den?

 7. Apropå skygglappar: Har du sett filmen jag länkar till?

  Schibbye säger följande i filmen:
  ”Det andra generellt som vi väntar på det är ju att säkerhetsläget i Galkayo ännu inte är hundraprocentigt. Vi har hyrt beväpnade vakter och jeepar plural för att ta oss över gränsen illegalt inne i Somalia. Och tydligen som han sa till oss vår fixare här i förrgår: ”Everyone has a gun we just need to make sure that we have more guns than everyone else.” Så det är det vi väntar på: att rekrytera en mindre privatarmé i Galkayo för att ta oss över gränsen.”

  Om man rekryterar en mindre privatarmé och korsar en främmande stats gräns i sällskap med den, får man finna sig i att skaka galler ett tag, eller hur? Kommer du att ta upp den här filmen på din blogg, eller någon annanstans? Den är ju tämligen relevant för att bibringa dina läsare en litet mer nyanserad bild av vad som skett och om domen är rättvis eller inte.

 8. Den där filmen är alls inte okänd. Det Martin säger i filmen bevisar ingenting. Den som inte hör hans sarkastiska ton när han talar om ”en mindre privatarmé” är politiskt tondöv. Att de tar hjälp av en gerillagrupp har ingen förnekat. Det är den som rekryterar ”guns” för operationen. Det är ju ett osäkert område. Deras uppgift var journalistisk – inte terroristisk. Men det är klart att den bedömningen är min. Din bedömning sammanfaller med den etiopiska regeringens. Någon världsomspännande sanning torde knappast kunna hävdas efter att George Bush inledde kriget mot terrorismen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.