Två av eleverna på sjuksköterskeskolan i den danska TV-serien.

DANSKARNA ÄR MYCKET duktiga på att göra TV-serier. Nu ser vi redan fram mot nästa säsong av Badhotellet som kommer framåt våren. Då har händelseförloppet, som inleddes vid slutet av 1920-talet, efter åtta säsonger nått fram till sommaren 1945. Handlingen kommer säkert att vara lika roande och dramatisk som tidigare. Mästerligt framförd av skådespelare som på ett naturligt sätt har åldrats under seriens gång.

Men just nu tittar min hustru och jag på de tre tidigare säsongerna av Sjuksystrarna på Fredenslund för att vara uppdaterade inför den fjärde säsongen som just nu sänds på TV4. Men som vanligt betalar vi en dryg hundralapp för en månads abonnemang på C More för att slippa de förödande reklamavbrotten. En helt nödvändig åtgärd för att i lugn och ro kunna njuta av den välgjorda serien.

Serien berättar om hur man i Danmark på 1950-talet, till följd av en omfattande brist på sjuksköterskor, för första gången utbildar manliga sjuksköterskor. Så den grupp vi får följa består av både kvinnor och män, vilket inte ses med blida ögon av konservativa krafter på såväl sjukhuset som i samhället i övrigt.

Vi ges en inblick i hur arbetet bedrevs på ett sjukhus på den tiden. Bland annat får vi följa hur man hanterade den stora polioepidemin. Men de patienter som blir inlagda på ett sjukhus är ju också ett tvärsnitt av landets medborgare. Så genom att följa serien får man intressant kunskap om den tidens samhällsförhållanden.


Många tittar på strömmade serier. Det finns nu så mycket på olika kanaler att man omöjligt kan hålla koll på allt. Inspireras gärna av Henrik Linde och skriv en kort text om serien du har haft utbyte av, eller tycker man absolut ska undvika. Jag tror många läsare skulle uppskatta det. Kanske kan det bli en särskild vinjett ”STREAMAT”.
/Redax

Föregående artikelVarför man inte bör reta Kina för att hålla Washington på gott humör
Nästa artikelDet diplomatiska bråket som illustrerar Kinas globala styrka
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.