Skattefinansierade vinster och “valfrihet” i skolan

Knut Lindelöf skrev häromdagen om den väl genomförda debatten om "vinster i välfärden" mellan Jimmie Åkesson och Ardalan Schekarabi på Vaksala torg i Uppsala. Här nu en text om själva sakfrågan.

Några av välfärdens socialdemokratiska dödgrävare: (bakre raden) Thomas Bodström, Kjell-Olof Feldt, (främre raden) Stavros Giangozoglou, Vidar Andersson, Jan Emanuel Johansson och Ole Salsten.

Regeringen har lagt ett förslag till riksdagen om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen framför allt för att tillfredsställa en stor intern S-opinion som är emot allt vad vinster i välfärden heter och för att få med vänsterpartiet på nästa rödgröna budget. Men de vet att förslaget inte kommer att antas av riksdagen, alla borgerliga inklusive SD är emot.

Schekarabi och Åkesson diskuterade saken i tisdags på Vaksala torg i Uppsala. Det var en bra debatt som visade att man inte behöver ta till knytnävarna och att det inte bara är SD som är ett problemet i svensk politik.

Att SD svängt 180° sedan förra valet i frågan är inte mycket att förvåna sig över. Det har de gjort även i andra frågor för att bli insläppta i värmen. De är nu ett frimarknadsparti som alla på den traditionellt borgerliga sidan – inklusive S.

Att S svängt från sin självklara position; hög kvalitet och rimlig likvärdighet i skola, vård skola och omsorg över hela landet, till den obegripliga idén om “valfrihet” är ett mycket sorgligt kapitel. I frågan om valfrihet är SD och S dessutom helt överens.

För att ha något att slå Åkesson i skallen med var Schekarabi tvungen att låta som han var “emot vinster i välfärden, som går till ägare och riskkapitalister”, vilket har faktiskt inte är. Förslaget som han och regeringen lagt fram tillåter ju 7% vinstuttag. 7% av 1 miljon är 70 000 kr och på 10 miljoner 700 000 kr (ca 1 heltidslärare). Varför?

Socialdemokraternas skuld
Den socialdemokratiska eliten är själv djupt insyltad i den nya välfärdsbranschen. Här i Uppsala driver förre ordföranden i utbildningsnämnden Stavros Giangozoglou själv egen förskola och har därför slutat i den politiska skolsvängen och övergått till andra sektorer. Vi känner också till cirkusen med före detta riksdagsmannen och superföretagaren i välfärdsbranschen Jan Emanuel Johansson. I Kungsbacka utanför Göteborg har socialdemokraten Ole Salsten och en kompanjon kammat hem 400 miljoner när de sålde sitt friskoleimperium Baggium, efter att tidigare ha tagit ut vinster på 253 miljoner kronor. Både Kjell Olof Feldt och Thomas Bodström har varit djupt engagerade i daghemskoncernen Pysslingen, som startades redan på 80-talet. Bodström gjorde en vinst på drygt en miljon när Academedia köpte Pysslingen 2011. Vidar Andersson (känd S-profil) och Kjell-Olof Feldt har båda varit ordförande i Friskolornas riksförbund i sex, respektive fem år. Många socialdemokrater har verkligen engagerat sig för att bryta upp det allmännas monopol på att driva skolor och välfärd.

S har således en stor skuld i den utveckling vi fått, som också är den grundläggande orsaken till sjunkande skolresultat och en ökad segregation i samhället. Här finns också fröet till gängbildningar, skottlossningar och mord bland unga killar, som väl illustrerats i de två senaste avsnitten av Uppdrag granskning i SVT.

Inte en skattekrona till friskolor!
Varför klargör inte Schekarabi den grundläggande skillnaden mellan fri företagsamhet å ena sidan och ungdomsskolan å den andra? Det är en socialdemokrats förbannade plikt. Skolan är en riksangelägenhet – kulturens infrastruktur – som faktiskt är jämförbar med försvaret och polisen i det avseendet. Den måste drivas i allmän regi.

Dock, när det gäller sjukvård och vissa omsorgstjänster är saken kanske inte lika självklar. Inom vården har alltid funnits inslag av privat verksamhet, som fungerat bra. Där räcker det kanske med klara regleringar.

Socialdemokraterna måste däremot arbeta för ett förbud mot privata företag och vinstuttag i grundskolor och gymnasieskolor och återföra alla outsourcade skolor till offentliga huvudmän (stat/landsting/kommun). Driftsformen har nämligen en enorm betydelse!

Valfrihetsbluffen
Och slutligen, att tala om valfrihet i dessa sammanhang är ren demagogi. Valfrihet blev inte viktig för människor förrän segregation och kvalitetsskillnader blev uppenbara. I storstäderna har klyftorna blivit avgrundsdjupa. Klart man vill kunna välja bort de värsta alternativen. En skola där 26% av pojkarna anträder en kriminell bana efter 9:an vill man förstås undvika för sina egna barn när det finns en annan där bara 5% av pojkarna hamnar i brott. Eller hur? (samma UG). Att det inte finns någon reell valmöjlighet för landets mindre lyckligt lottade är det ingen politiker som intresserar sig för.

För byråkrater och politiker är dessa enorma problem – och många gånger rena katastrofer – inte längre “problem/katastrofer”, utan har blivit till “utmaningar” eller i värsta fall “stora utmaningar”. Det är cyniskt.

Både Åkesson och Schekarabi skummade endast på ytan i dessa för framtiden så avgörande jämlikhetsfrågor, medelklassfixerade som de är – båda två. Tyvärr är jag inte heller särskilt hoppfull att Socialdemokraterna ska slå in på en tuffare linje inför valet. Allt verkar gå ut på att behålla regeringsmakten.

  16 kommentarer for “Skattefinansierade vinster och “valfrihet” i skolan

  1. Hans-Erik Montelius
    2017-09-19 kl. 7:31

    Tack Knut Lindelöf för en mycket intressant och väldetaljerad artikel! Skattefinansierad välfärd för vem? För alla eller vissa utvalda i befolkningen? Vilken mall skall vi använda vid bedömningen av behoven? Varför ska man ha klassindelning av människor? Nakna eller fattiga är vi alla lika men med mammon på fickan syns skillnaden tydligast och bäst!

    Tänk att i det moderna samhället fortfarande finns klasskillnader och folk som säger sig ha gjort klassresor! Är det verkligen så fortfarande? Jag lägger ut frågan fritt för diskussion om vi fortfarande skall delas in efter klasstillhörighet utifrån förtjänst, åldern, ursprung eller kanske rentav etniciteter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.