“Skattepengar för välfärd får inte gå till kapitalister”

playstret_300Carin Jämtin föreslår att Socialdemokratiska partikongressen i höst ska ena sig om att driva frågan om lagstiftning mot oskäliga vinstuttag av “välfärdsentreprenörer” DN-debatt 2009-07-28.

Det är en helt självklar sak att driva för Socialdemokraterna, men stöter ändå på kraftigt motstånd på boggar första dygnet efter publiceringen. Robert Noord i Haninge säger omedelbart stopp och belägg. Han får visserligen mothugg av Björn Andersson i Oxelösund och Veonika Palm i Stockholm, men Robert Noord är en viktig person, med en förnuftig syn på pedagogik och en framgångsrik period som kommunalråd i Haninge i ryggen. Det blir en hård fajt på kongressen.

Jag intervjuade Robert Noord och Roger Mogert (skolpolitiker i Stockholm och gift med Veronika Palm) om Socialdemokraternas nya skolpolitik i FiB/K #2-2009. Man kunde då ana oenigheten om friskolor. Nu ligger den i öppen dager. Carin Jämtins inhopp är välkommet. Man anade oenigheten om friskolor också i boken Att riva plåstret som Robert Noord lanserade tillsammans med en ung kvinnlig journalist i våras. Jag recencerade den här den 18 juni. Carin Jämtin var en av få som uttryckte något vettigt i den boken. Det ska nu bli spännande att se vad som händer.

Det socialdemokratiska skolhaveriet har jag skrivit om många gånger. Så kallade förnyare (inklusive begåvningar som Stig-Björn Ljunggren) inom Socialdemokratin vill inte vidröra något som kan inskränka den enligt mitt tycke djupt problematiska “valfriheten”. Begreppet rymmer allt från fri fart i trafiken, fritt knark och fri prostitution ända till rätten att få välja kärlekspartner, politiskt parti och vad man vill läsa för litteratur – utan myndighetsingrepp.

Självklart kan grundskolan åter förstaligas och standardiseras. Självklart kan valfriheten (av grundskola) avskaffas och skattefinansieringen av privatskolor avskaffas. Det vore politiska krav som skulle ge Socialdemokraterna ordentlig vind i seglen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

  2 kommentarer for ““Skattepengar för välfärd får inte gå till kapitalister”

  1. Enn Kokk skriver:

    Också jag har kommenterat den här debatten, på https://enn.kokk.se/?p=4360.

  2. Knut Lindelöf skriver:

    Jag har med tillfredsställelse noterat det. Försöker få mitt blogginlägg listat under Jämtins DN-artikel m h a Twingly, men utan att lyckas. Kan det var så att jag har för få besökare?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.