Fem dagar i Nyvallsstugan bjöd oss just det man önskar: Vackert och kallt vinterväder utan alltför pinande vindar, vila efter fysiskt arbete, värk i oväntade muskler, torkad renkorv till whiskyn, bokläsning, inget Internet (förutom mobilen där jag tyvärr kan läsa mail) och långa tysta nätter. Bara lite skoskav. Helagsfjället i bakgrunden, men dit kom vi inte.

Läste boken Gomorra av Roberto Saviano. Efter första 50 sidorna (av 384) hade jag tröttnat på alla långa uppräkningar. Efter ytterligare 150 var jag trött på grymma likvidationer och mosade människor. Efter kapitlet om Kalasjnikov lade jag boken åt sidan och övergick till Helena Henschens Hon älskade. Neapolitanska Camorran är skakande, grymt och många gånger svårbegripligt. Men det är väl som livet i naturen – äta eller ätas, ett liv utan civilisation, men som passar ihop med många av civilisationens strukturer. Intressantast kanske, och nytt för mig, var att det mest förfinade som modebranschen helt domineras av Camorran. Det funkar tyvärr. Det hela verkar lika hopplöst som knarket i blodet på missbrukaren. Hon älskade kändes som civilisationens återkomst. Kommentarer tack!

Föregående artikelSkolsamtal i Rågsved
Nästa artikelDu glömmer arbetet Omar
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Trevligt! Att man blir svartsjuk. Min bästa semestern var en månad tillsammans med samer i byarna nära Vilhelmina och Dorothea. Kommer aldrig att glömma bort det. Underbart. Man kunde höra sitt hjärta bulta, så tyst var det. Riktig terapi för själen, hjärna, kroppen och alla tankar …

  Jag längtar dit. En riktig oas för alla oss som lider av stress. Kul att du fick chansen att vila på det bästa sättet som finns.

  Du kommer att längta efter repris, lovar! :o)

 2. Vad var det för whisky du tog till din torkade renkorv?

  Hade den varit rökt (korven alltså) hade jag föredragit en Lagavulin 16yo eller kanske en Talisker (20 eller 25yo). Till torkat kanske någon annan variant från öarna med lite mindre rökig men torrare karaktär.

  Har du förresten prövat standard-Taliskern (10yo – i normalsortimentet på bolaget) i 50% utspädning med vatten till den rökta laxen? Mumma!

  Jag börjar misstänka att det sista som överger en människa inte är hoppet utan smaken.

 3. Till DZ:
  Jameson från Irland. Den har jag vant mig vid att köpa. Tycker om den, den går till det mesta och passar mina (våra) ritualiserade alkoholvanor. De där exklusiva sorterna kan vara kul att smaka på nån gång, men Jameson funkar ändå bäst som en shot före maten. Varför jag tycker så bra om irländsk whiskey beror säkert mest på att jag gillar Irland. Har aldrig varit i varken Skottland eller USA.

 4. Vad härligt med skidvecka! Själv var jag på Gran Canaria, fin semester, såg delfiner på nära håll i havet, en upplevelse. Ser dock fram emot en rejäl skidvecka i påsk.

 5. Jag tror det var 1984 jag gick med mina barn, två grabbar och deras kompis mot Helagsstugorna. Med oss sprang Dobermanen med bärväskor på ryggen. Vi gick mot kväll och det var jobbigt för grabbarna ville rakt uppåt längs fjällsidorna, inte vika runt som jag rekomenderade. Vi gick och gick. Varje kurva avlöstes av en ny. Inga hus i sikte. Så såg vi något. NU … nej förbanne mig, det var ett gäng militärer som ville visitera oss. Jag blev förbannad.
  – Pappa, visa dom ditt leg, sa grabbarna.
  De höll kvar oss ett tag, erbjöd nattlogi.
  – Nej så helvete, sa jag. Vi ska till Helagsstugorna!
  Där badade några fruntimmer i älven, men det är en annan historia.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.