SKILLNADER I DÖDSTAL MELLAN LÄNDER BEROR PÅ FÖREGÅENDE INFLUENSAPEIODER

Ivor Cummins är en irländsk kemiteknisk ingenjör som sammanställt officiell nationell samt europeisk statistik för att belysa och tolka effekter av SARS-CoV-2 och de olika åtgärder som tillämpats för att motverka virusets spridning. Hans avslöjande analys är minst sagt sensationell, och effekten kan närmast liknas den av utropet från barnet i H C Andersens berättelse om kejsarens nya kläder.

Låt mig ge ett exempel för att locka läsaren att lyssna till hela presentationen: De stora skillnaderna länder emellan vad gäller antal offer i COVID-19 beror på att föregående influensaperiod drabbat ojämnt och lämnat olika stora grupper av överlevare i riskgrupper kvar att i stället ”skördas” av näste lieman (i detta fall SARS-CoV-2). Så hade t ex Sverige större antal överlevande ömtåliga individer från föregående influensaperiod än exempelvis Finland och Norge. Många fler och ytterst intressanta exempel som vederlägger många av dagens sanningar ges, och presentationen – som är nästan 40 minuter lång och framförs på engelska med behaglig irländsk accent – är mycket pedagogisk. Tack vare lugnt tempo och tydlig grafik är den ganska enkel att följa (åtminstone för de som inte sov bort de flesta engelskalektionerna). Rekommenderas!

Vänliga hälsningar
Jan-Peter Stråhle

  3 kommentarer for “SKILLNADER I DÖDSTAL MELLAN LÄNDER BEROR PÅ FÖREGÅENDE INFLUENSAPEIODER

 1. Clemens Lilliesköld skriver:

  Intressant utgångspunkt att de regler för livslängd bibeln anger är en slags fixpunkt så att medicinska framsteg, t ex vaccinationsprogram mot den vanliga influensan,som förlänger livet “helt naturligt” utplånas av nästa sjukdom…

 2. Anders Persson skriver:

  Någon gång i februari, när jag drog mig ur klimatdebatten, sade jag något i stil med att aldrig har det varit viktigare att ta till sig statistik som nu. Föga anade jag att med Coronan runt hörnet hade det blivit ännu viktigare.

 3. Bertil Carlman skriver:

  Just Anders P!
  Och vad glad jag är över att tidigare ha studerat den bok du rekommenderade mig. Daniel Kahnemans Tänka Snabbt Och Långsamt. Men nu har överheterna jorden över fått en bra övning i att djävlas med folk. Och jag får nog vara nöjd med artikeln jag skrev den 31:a mars. Denne Ivor Cummins är ett utmärkt exempel på en “folkbildare”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.