Stadsparken i Uppsala

Björn Schaerström, M-politiker från Vallentuna, skrev en debattartikel i UNT 2011-03-30 där han kritiserade friskolesystemet på ett enkelt och rättframt sätt. Idag skriver UNT att det moderata kommunalrådet Cecilia Forss försökt få sin partibroder i Vallentuna att inrätta sig i ledet med ett ilsket mejl om att debattartiklar i UNT av moderater ska godkännas av Moderatledningen i Uppsala före publicering.

Det här var nu inte så smart eftersom Schaerström blev mycket upprörd, varpå det genast kom ut att Moderaterna i Uppsala har en sådan ordning. Men, vem kan egentligen förvåna sig över detta? Moderaterna är förstås i sin fulla rätt att hålla på partidisciplinen så länge man håller sig inom lagens råmärken. Alla partier försöker hålla samman utåt.

Det här är alltså inte en fråga om yttrandefrihet i allmänhet, utan blir till en skolfårga. Det visar sig genom detta att Moderaternas splittring i skolfrågan ökar och att en kritisk inställning till friskolorna samlar allt större stöd inom allianspartierna. Vi vet redan att inom Folkpartiet finns en stark kritik mot Göran Perssons kommunalisering. Till och med Jan Björklund har talat om detta.

Dags för Socialdemokraterna att skjuta in sig här och knyta kontakter med friskolekritiska och kommunaliseringskritiska allianspolitiker. Kanske en bred skolpolitisk uppgörelse kan åstadkommas om att ge staten huvudansvar för grundskolan och vingklippa den djupt osunda skolmarknaden.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelZaremba tränger sig in i skolan
Nästa artikelKlarsyn viktigare än politisk korrekthet
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Ja, Knut!

    Som jag sa till dig på dagens Linnéklubb torde socialdemokratins största problem i skolfrågan inte vara att splittra alliansen, utan att ena sig själva och partiet. Och det blir säkert inte lätt med dessa myriader av förskollärare, fritidspedagoger och slöjdlärare, som med partiboken nära hjärtat (i bröstfickan, kanske) och kunskapsföraktet sprutande ur öronen avancerat på de senaste årtiondenas flumvåg inom ”vänstern”.

    Här finns det mycket ”vested interests” och det kommer att gå ut mycket välslipade bödelsyxor för att bli av med dessa kunskapens dödgrävare och allmänna slapphetens och leklynnets upphöjare till pedagogisk norm!

    Klarar partiet detta?

  2. Bra att du tror (vad annat kan man göra?) på detta, Knut! Det blir alltså ett hårt och, i stor utsträckning, oförsonligt arbete, där jag hoppas att de ”rättrogna” tvingas till blodiga uppgörelser med de som tidigare trott att de haft ”carte blanche” från partiledningen att genomföra den ”egna” kulturrevolutionen! Om allt går bra kan jag möjligen i framtiden skönja ett parti, som det kan bli aktuellt att rösta på!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.