sex_skolsossar_510

Med dagens inlägg på DN-debatt 2009-07-30 är ett socialdemokratiskt inbördeskrig inför kongressen i höst ett faktum. Inlägget är ett direkt svar på Carin Jämtins 2009-07-28 undertecknat av sex socialdemokratiska kommunala skolpolitiker, alla i eller nära Stockholm. De uttalar att friskolor är ett stort framsteg för allas bästa.

Att kommunalpolitiker i allmänhet gillar friskolor är inget att förvåna sig över, men att socialdemokrater gör det är ett nedslående tecken i tiden. Artikeln är dåligt skriven och fylld av luddigheter som visar att de är mycket okunniga om grundskolans vardagliga handfasta folkbildningsarbete.

Två exempel:

”Det är framför allt när skolor ställs inför omfattande sparkrav som vi ser de värsta avarterna. Sparkraven på skolorna kommer främst från politiker som inte ger skolan tillräckligt med resurser, inte från ägare som kräver ökade vinster.” Vem företräder de egentligen? Vilken rappakalja!

”Vi vill avskaffa pliktavdraget och ge alla skolor samma skyldighet att ta emot elever inom sitt upptagningsområde, oavsett om det är en kommunal skola eller en friskola.” Tror de verkligen att det skulle gå att tvinga skolor att ta in hur många elever som helst? Vilken rappakalja!

Att socialdemokrater uttalar (visserligen underförstått men …) misstro mot en ansvarsfullt offentligt driven grundskola är uppseendeväckande. Varför är de socialdemokrater över huvud taget? De verkar helt avknoppade från socialdemokratins klassiska kritiskt avvaktande samverkan med den fria marknaden.

Men, det värsta av allt är ändå den etniska och klassmässiga segregation som frodas och breder ut sig med denna politik. Att socialdemokrater väljer att blunda för detta, som alltå blir följden av ”valfrihetsfundamentalismen”, är för mig obegripligt.

Andra bloggar om: ,, , , ,

Föregående artikel”Skattepengar för välfärd får inte gå till kapitalister”
Nästa artikelVagnmakarens vindflöjel
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.