Vår svenska grundskola genomfördes med dropp- och vispmetoden. De svårblandade ingredienserna överklassbarn, medelklassbarn blandades droppvis med arbetarklassbarn i grundskolan under folkhemmets uppbyggnad. Under idogt vispande bereddes en slät och fin folkhemsmajonnäs. Man skapade något kvalitativt nytt som alla uppskattade och hade stor glädje av.

Men, med det fria skolvalet och senare friskolereformen skar sig majonnäsen igen. Nu går äggen, oljan och vinägern skilda vägar och kan inte längre samexistera. Och den släta välsmakande majonnäsen har åter blivit en exklusivitet.

Det finns emellertid ett nytt sätt att göra majonnäs. Man ser till att äggen, oljan och vinägern först har rumstemperatur. Man slänger allt i en lagom skål tillsammans med kryddor – gärna också med en klick dijonsenap – och kör ihop det med en mixerstav. I ett nafs får man en tjock och absolut förstklassig majonnäs. Allt droppande av oljan under idogt vispande är helt onödigt.

Skolverket har nu äntligen upptäckt att majonnäsen skurit sig. Kanske är det dags för regeringen och oppositionen att fundera på hur man åter ska få ihop den igen – till allas nytta. Det helt avgörande är att ingredienserna har samma temperatur – annars skär det sig direkt.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelVåga försvara Reepalu!
Nästa artikelBarnfattigdom och ADHD-hysteri
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Ja, friskoleexperimentet är en skam för det svenska politiska samhället…

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.